Röstslarv sänkte fjälljaktsfrågan

Stockholm (JJ) På pappret stod det klart att regeringen skulle förlora slaget om småviltjakten på statens marker i fjällen och på renbetesfjällen. En trippeltabbe av oppositionen räddade dock kvar de nuvarande reglerna.

Om kvittningssystemet mellan de rödgröna partierna och den borgerliga alliansen fungerat skulle S, MP, V och SD vunnit omröstningen med två röster eftersom 17 ledamöter på vardera sidan var kvittade. I stället vann regeringssidan omröstningen med en enda rösts övervikt – 157 mot 156.
Riksdagen sa därmed nej till ett förslag att återgå till den ordning som gällde före 2007, då regeringen öppnade jaktmarkerna i fjällvärlden för alla EU-medborgare.  
En socialdemokratisk ledamot uppgav efteråt att han tryckt på rätt knapp, utan att rösten registrerades. Vänsterpartisten Vivianne Johansson röstade inte på grund av ett missförstånd inne i kammaren medan en kristdemokrat som egentligen skulle ha varit frånvarande röstade ändå, skriver Dagens Nyheter.

0 kommentarer

AKTUELLT

Ny matematik kan ändra vargstammens storlek

Kungsbacka (JJ) Ett nytt beräkningssätt av vargstammens storlek planerar att införas 2019. Det förslag som ligger på bordet idag skulle i ett slag kunna minska vargstammen radikalt. – Därför är det väldigt viktigt att jägarna deltar i den spillningsinventering som inleds den första oktober, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen.

Annonser