Röstslarv sänkte fjälljaktsfrågan

Stockholm (JJ) På pappret stod det klart att regeringen skulle förlora slaget om småviltjakten på statens marker i fjällen och på renbetesfjällen. En trippeltabbe av oppositionen räddade dock kvar de nuvarande reglerna.

Om kvittningssystemet mellan de rödgröna partierna och den borgerliga alliansen fungerat skulle S, MP, V och SD vunnit omröstningen med två röster eftersom 17 ledamöter på vardera sidan var kvittade. I stället vann regeringssidan omröstningen med en enda rösts övervikt – 157 mot 156.
Riksdagen sa därmed nej till ett förslag att återgå till den ordning som gällde före 2007, då regeringen öppnade jaktmarkerna i fjällvärlden för alla EU-medborgare.  
En socialdemokratisk ledamot uppgav efteråt att han tryckt på rätt knapp, utan att rösten registrerades. Vänsterpartisten Vivianne Johansson röstade inte på grund av ett missförstånd inne i kammaren medan en kristdemokrat som egentligen skulle ha varit frånvarande röstade ändå, skriver Dagens Nyheter.

AKTUELLT

Steyr-Mannlicher Zephyr

Det är inte alltid som småviltstudsare känns som fullvuxna. Zephyr från Österrikiska Steyr-Mannlicher är ett undantag från denna regel. Småviltstudsaren känns som mycket vapen och är en stark utmanare i småviltstudsarklassen.

Ismans Yes – en spektakulär jaktmaskin

Ismans Yes har ett grundmurat ryckte som rådjursdrivare. Prestationerna under 2016 är häpnadsväckande med en seger i det stora Vegaprovet i Norge med den högsta poängen som noterats på den vackra ön utanför Brønnøysund vid Helgelandskusten. Hösten avslutades med en ny framgång med andraplatsen i Basset-SM på Öster Malma. Det var dessutom första gången Yes var i kontakt med dovvilt.

Resurser devalveras

Det finns ett inbyggt bekymmer och en underliggande föraktfull ton i att se vilt som skadedjur snarare än som resurs. Länsstyrelser har under flera år beståndsreglerat rovdjursstammarna i norr i smyg via frikostiga skyddsjaktsbeslut. Nu verkar det dock som om myndigheter och politiker gått för långt.

Vargen har kommit till paradiset

Markerna är fulla av vilt. I området norr om sjön Roxen i Östergötland är viltstammarna av älg, rådjur, hjort och vildsvin täta. Hit till paradiset har även ett vargpar etablerat sig och inom de närmaste veckorna väntas den första valpkullen i modern tid att födas i Östergötland.

Jägare måste få sälja vildsvinskött

– Jägare måste få möjlighet att sälja vildsvinkött direkt till konsumenter och företag, säger Svenska Jägareförbundets ordförande Torbjörn Larsson och LRF:s ordförande Palle Borgström.

Webbradio: Jarlås larm om ökad tjuvjakt ifrågasätts

Kungsbacka (JJ) Tjuvjakten på stora rovdjur eskalerar. Det är budskapet som miljöåklagare Christer B Jarlås för fram i en SVT-intervju. Jägareförbundets Daniel Ligné är kritisk. – Senaste undersökningen är från 2011 och då minskade den illegala jakten, säger Ligné i Jaktjournalens webbradio.

Annonser