Rösta på Erika Bergmark

Erika Bergmark, har chansen att få vara med i en amerikansk jakt TV-program där man tävlar i både teoretiska och praktiska jaktkunskaper. Fällfors (JJ) Fällforstjejen Erika Bergmark som studerar till jägmästare i Umeå är i dagarna högaktuell som en av 20 semifinalister till den Amerikanska TV-jaktprogrammet Extreme Huntress . Sex finalister får tävla om segern och målsättningen med programmet är att visa upp duktiga kvinnliga jägare som förebilder för kommande generationer jägare.

För att Erika ska komma vidare till finalen gäller det att så många som möjligt går in på nätet och röstar på henne. Finalen avgörs på en 777-ranchen i Texas där deltagarna får tävla mot varandra i en mängd olika grenar med anknytning till jakt och jaktutövning. Tävlingen spelas in för TV av NBC-sport.

Erika Bergmark är 24 år och studerar till jägmästare. Erikas favoritjakt hemma är trädskällarjakt och senare under vintersäsongen åker hon mer än gärna efter mård på skidor. 2012 reste Erika till Limpopodistriktet i Sydafrika för att efter åtta månaders förberedelser hemma ta examen som Professionell Jägare. Erika gjorde examen tillsammans med 13 sydafrikaner och hon tillsammans med tre övriga elever var de enda som klarade sig.
– Jag har examen men det krävs många års erfarenhet som guide innan man kan kalla sig professionell jägare, säger Erika.

Förra året reste Erika till Kanada och arbetade som jaktguide. Erika lotsade fram klienter till både björn och älg. Själv sköt hon en älgtjur och en fin svartbjörn.

– Jag brukar jaga 140-170 dagar per år och föredrar att jaga på egen hand med mina två finnspetsar, berättar hon. Erika har under ett par år även varit med i Jaktjournalens Rovdjurskampanj. 

AKTUELLT

Stängda viltövergångar stoppar älgar i Långed

Nordmaling (JJ) Älgarna som kommer vandrande till Långed kan inte fortsätta över E4:an och ned till kusten. Trafikverket har stängt tre viltövergångar för att hindra renar att komma ut på vägen. – Älgarna blir fångade och jagade, säger jägaren Henning Hallström.

Prisvärda nykomlingar från F.A.I.R.

Italienska F.A.I.R. fortsätter att erbjuda nyheter på hagelmarknaden. F.A.I.R. Game och F.A.I.R. Light. Light kan ses som en mindre kopia av Game. Både kolv och pipset har kortats. Viktskillnaden är två hekto. Inte mycket kan tyckas men efter en dag i skogen eller på fjället blir det skillnad. Båda bössorna är gedigna och välarbetade. Dessutom prisvärda.

Malmbäckaren Foxii – En av hamiltonrasens främsta rävhundar!

Att vara 20 år och ha en egen stövare tillhör ovanligheterna. Att hunden också är champion är ändå mer sällsynt. För Jesper Karlsson, Kville och hans hamiltontik SE J (RÄV)CH Malmbäckaren Foxii är det inga konstigheter. Stövarjakten har legat varmt om hjärtat sedan barnsben och sedan han köpte Foxii har jakten gått som på räls.

Utredning hotar jakthundsträning

Nyligen presenterade regeringen ett förslag till ny djurskyddslag, ett förslag som berör jakthundsträning och jakt på flera punkter. Men i dagsläget är det oklart hur djurskyddslagen ändras, först ska en remiss behandlas av lagrådet.

Lider svenska jägaren av restviktsneuros eller…?

Vi har nog alla suttit i den där jaktstugan eller vad det nu är, när kalibrar och kulor kommit på tal. Ni vet, helt plötsligt är alla experter och vet exakt vad som biter bäst på älgar, vildsvin och björnar. I bland kanske med en rätt ringa erfarenhet?

Annonser