Roslagens björnar ska kartläggas

Norrtälje (JJ) Efter att det gjort många björnobservationer ska nu Roslagen för första gången vara med i en björninventering - och allmänheten får hjälpa till. - Det är mycket troligt att det finns björn här, säger Svante Nilsson, ordförande i Norrtälje södra jaktvårdskrets.

Länsstyrelsen i Stockholm ska i samarbete med Sveriges jägareförbund, för första gången någonsin gör en björninventering i Roslagen och hela Stockholms län.

För att säkerställa om björn uppehåller sig permanent i kommunen ska spillning samlas in under hösten för DNA-analys och mycket pekar på att det rör sig björn i våra skogar.

– Det är rätt så stor chans att vi har björn i Roslagen. Vi har en konstaterad björn i de västra delarna av Hallstavik sedan i våras, men vi får se om den har stannat kvar, säger Arne Söderberg, rovdjurshandläggare på Länsstyrelsen i Stockholm.

Även i de södra delarna av kommunen finns det uppgifter om björn.

– Jag känner till flera säkra observationer sedan i våras och det är mycket troligt att det har rört sig björn i Riala-Bergshamra-Rådmansö-trakterna, säger Svante Nilsson, ordförande i Norrtälje södra jaktvårdskrets och en av kontaktpersonerna i kommunen som hjälper till med inventeringen, rapporterar Norrtälje Tidning.

AKTUELLT

Rättegången i jakthärvan fortsätter

Luleå (JJ) Rättegången mot de fem norrbottningarna i jakthärvan fortsätter. Åklagaren har pressat de misstänkta hårt, men möts av tystnad från de tilltalade. I dag har Polisens IT-forensiker vittnat.

Absurd hantering av grågåsförvaltningen

Kungsbacka (JJ) I Luleå skärgård ligger tusentals grågäss men jägarna får inte fälla en enda. Däremot kan mellansvenska och sydsvenska jägare ta plats i gömslena när fåglarna drar söder ut. Grågåspopulationen och skadorna efter dem ökar, men jakttidsregleringen hänger inte med.

Film: Därför är Ställa Sveriges bästa älghund

Krylbo (JJ) Jämthundstiken Erskorsgårdens C-Ställa vann Älghund-SM 2017. Jaktjournalen tog med videokameran och hälsade på hos ägarparet Anders Vikström och Lina Mårtensson för att ta reda på varför Ställa är Sveriges bästa älghund. Svaret är bitvis häpnadsväckande.

Lastbil krockade med varg

Gävle (JJ) En varg dödades i går kväll när den försökte korsa E4:an i höjd med Gävle Bro men kördes på av en lastbil.

”CWD-smittan kanske redan är här”

Lierna/Kungsbacka (JJ) Avmagringssjukan, Chronic Wasting Disease (CWD) har på nytt påträffats hos älg, nära svenska gränsen i Lierne, Norge. Veterinären och forskaren Jonas Malmsten är orolig för spridningsutvecklingen.

Annonser