Roslagens björnar ska kartläggas

Norrtälje (JJ) Efter att det gjort många björnobservationer ska nu Roslagen för första gången vara med i en björninventering - och allmänheten får hjälpa till. - Det är mycket troligt att det finns björn här, säger Svante Nilsson, ordförande i Norrtälje södra jaktvårdskrets.

Länsstyrelsen i Stockholm ska i samarbete med Sveriges jägareförbund, för första gången någonsin gör en björninventering i Roslagen och hela Stockholms län.

För att säkerställa om björn uppehåller sig permanent i kommunen ska spillning samlas in under hösten för DNA-analys och mycket pekar på att det rör sig björn i våra skogar.

– Det är rätt så stor chans att vi har björn i Roslagen. Vi har en konstaterad björn i de västra delarna av Hallstavik sedan i våras, men vi får se om den har stannat kvar, säger Arne Söderberg, rovdjurshandläggare på Länsstyrelsen i Stockholm.

Även i de södra delarna av kommunen finns det uppgifter om björn.

– Jag känner till flera säkra observationer sedan i våras och det är mycket troligt att det har rört sig björn i Riala-Bergshamra-Rådmansö-trakterna, säger Svante Nilsson, ordförande i Norrtälje södra jaktvårdskrets och en av kontaktpersonerna i kommunen som hjälper till med inventeringen, rapporterar Norrtälje Tidning.

AKTUELLT

Vitlöksspäckad vildsvinsfilé

Ett säkert kort på grillen. Extra gott när man späckar vildsvinsfilén med marinerade vitlöksklyftor och rostar färskpotatis i ugnen. Njut av sommaren. 4 portioner: 700 g vildsvinsfilé 12–15 marinerade vitlöksklyftor Marinad: 3 msk tomatpuré 2 pressade vitlöksklyftor 2 msk vitvinsvinäger 2 msk rapsolja 2 msk flytande honung 2 msk japansk soja Tillbehör: 1 kg små

Fuchswürger´s Barry af Clinton – En riktig allroundhund

I dag marknadsförs tysk jaktterrier i stor utsträckning som en ren kortdrivare. Men det är bara halva hundens förtjänster. En bra tysk jaktterrier fungerar lika bra över som under jord. Mattias Johnsson från Torsby vet att uppskatta den kombinationen och har en kanonhund i sin Barry.

Om stormar i vattenglas och jakthundar

Ju mer och oftare jag jagar, desto färre bekymmer har jag! Att tillbringa tid i skog och mark med bössan i nävarna och en god jakthund som sällskap skingrar tankarna och sätter saker och ting i perspektiv. Den avskalade närheten till naturen, glädjen över hundens arbete, eller lättnaden och vördnaden som infinner sig efter ett lyckat skott bidrar alltsammans till att få vardagens bekymmer att verka små och fjärran.

Björnjägarna pustar ut

Det blir ingen senareläggning av björnjakten i Västerbotten har Naturvårdsverket beslutat. Under våren och försommaren blev diskussionerna stundtals heta sedan Svenska Jägareförbundet i Västerbotten biföll en motion från en medlem i Skellefteåbygdens jaktvårdskrets om att senarelägga björnjakten i länet till älgjaktpremiären den 3 september.

Omfattande vargjakt i Norge planerad

Norge (JJ) Rovdjursnämndernas sekretariat förordade en tilldelning tolv vargar - ingen inom den så kallade vargzonen. Nu har nämndmedlemmarna beslutat om en avskjutning på ett fyrtiotal vargar, var av majoriteten inom vargzonen.

Annonser