Roslagens björnar ska kartläggas

Norrtälje (JJ) Efter att det gjort många björnobservationer ska nu Roslagen för första gången vara med i en björninventering - och allmänheten får hjälpa till. - Det är mycket troligt att det finns björn här, säger Svante Nilsson, ordförande i Norrtälje södra jaktvårdskrets.

Länsstyrelsen i Stockholm ska i samarbete med Sveriges jägareförbund, för första gången någonsin gör en björninventering i Roslagen och hela Stockholms län.

För att säkerställa om björn uppehåller sig permanent i kommunen ska spillning samlas in under hösten för DNA-analys och mycket pekar på att det rör sig björn i våra skogar.

– Det är rätt så stor chans att vi har björn i Roslagen. Vi har en konstaterad björn i de västra delarna av Hallstavik sedan i våras, men vi får se om den har stannat kvar, säger Arne Söderberg, rovdjurshandläggare på Länsstyrelsen i Stockholm.

Även i de södra delarna av kommunen finns det uppgifter om björn.

– Jag känner till flera säkra observationer sedan i våras och det är mycket troligt att det har rört sig björn i Riala-Bergshamra-Rådmansö-trakterna, säger Svante Nilsson, ordförande i Norrtälje södra jaktvårdskrets och en av kontaktpersonerna i kommunen som hjälper till med inventeringen, rapporterar Norrtälje Tidning.

AKTUELLT

Hemliga vargjakter – för att stoppa aktivister?

Kungsbacka (JJ) Jägareförbundets ordförande, Torbjörn Larsson, utesluter inte att samhället i framtiden måste hemligstämpla vargjakterna – för att slippa sabotage från aktivister. – Problemen i Västmanland ligger högt på vår prioriteringslista, säger Torbjörn Larsson i Jaktjournalens webbradio.

Bus drunknade – återupplivades mirakulöst

Borås (JJ) Magnus Erntson, Fritsla, var i helgen nära att förlora sin drever-basset-taxkorsning, Liten Bus, vid ett allvarligt drunkningstillbud. – Hon var död en stund, eller så nära död man kan vara. Men mina kompisar fick liv i henne med hjärtmassage och konstgjord andning, säger Magnus.

Jägare och fiskare i aktion mot skarvarna

Kungsbacka (JJ) Svenska Jägareförbundet och Sveriges sportfiske- och fiskevårdsförbund vill ha mer skarvjakt i Sverige. Ett första steg för de båda förbunden är en ansökan om att få börja minska bestånden i Västra Götaland.

Annonser