Rök dina rådjursbogar

augrokta.jpgSensommarens storstädning av frysboxen innebär vissa återkommande fynd. Bland bortglömda bärpåsar, oförbrukad älgfärs och ännu inte monterade rådjurstroféer finns alltid ett antal rådjursbogar. Bogarna är utan tvekan frysboxens främsta hyllvärmare.

Anledningen till att bogar blir kvar i kylan är enkel. Det finns inte speciellt mycket man kan göra av en rådjursbog.
Om bogen händelsevis klarat sig undan skottskador blir den lagd i frysen och tar snabbt formen av en stenhård bordtennisracket. Ibland har vi gjort försök med att ugnstorka bog, vilket kan vara en metod att göra den aptitlig för smaklökarna. När vi började röka köttet uppstod omgående en brist på bogar. Numera finns inte en enda bog kvar och längtan till hösten och rådjursjakten börjar göra sig påmind av flera anledningar.

augroktb.jpg

Börja röka
Att röka kött är mycket enkelt. En vanlig varmrök, gärna av större modell, är det enda som krävs. Här kan man locka fram fantastiska dofter och smakämnen ur det viltkött som vi jägare släpar hem. För att inte tala om rökt fisk som sommartid är en delikatess.
Ta en bog, eller gärna flera, eftersom rökningen tar ett par timmar. Strö grovsalt och lite socker över bogarna och lägg dessa i en bunke i ett svalt utrymme i cirka två dygn.
Skölj av köttet från överskottssaltet och placera bogarna i röken.
Röken vi använde oss av var av kåtamodell, och i den eldade vi med alved till en temperatur på 60-80 grader. Med jämna mellanrum spetsades elden med ett knippe enris för smakens skull.

augroktc.jpg
Frys in

Rökningen tog sex timmar innan köttet var klart. De bogar som inte ska avnjutas omedelbart kan man frysa in för kommande bruk. Men en sak är helt klar. De färdigrökta bogarna har inte alls samma liggtid i frysen som råvaran.
Rökt rådjursbog är en delikatess som alltid väcker intresse och efterfrågan om man tar med sig en smakbit i jaktlaget, eller till bekanta som inte har tillgång till vilt. Det rökta köttet kan skäras upp i bitar eller skivor till buffé, men det mesta går åt som snacks i form av bitar som karvas med kniv.
Text och foto: ROGER C ÅSTRÖM
Jaktjournalen Augusti 2003

AKTUELLT

Debatt: SJF och LRF trycker på om vildsvinen

Kungsbacka (JJ) Svenska Jägareförbundet och Lantbrukarnas Riksförbund gör gemensam sak om vildsvinen. Förbundsordförandena Torbjörn Larsson och Palle Borgström trycker på regeringen och efterlyser i den här debattartikeln lättnader i regelverket som exempelvis hindrar jägare från att sälja vildsvinskött.

Hållbarhetstänk bakom unik älgtrofémöbel

Vem skulle inte vilja sitta bekvämt och varje gång tänka på att lädret faktiskt kommer från ett vilt man själv fällt. För Nils Kjerstadius, vd på familjeföretaget Cuero Design var det en självklarhet att erbjuda jägare den här möjligheten.

Risk för att vinterns vargjakt uteblir

Kungsbacka (JJ) Enligt vad Jaktjournalen erfar är den kommande vinterns licensjakt på varg i fara. Det uppskattade antalet vargar är obetydligt fler än Naturvårdsverkets miniminivå på 300 individer. Jägareförbundet jobbar nu för att Riksdagens mål på minst 270 vargar ska gälla.

Så vill Moderaterna underlätta för jägare

Kungsbacka (JJ) Moderaterna tar strid emot det föreslagna regeländringarna i svensk vapenlagstiftning. De kommer att rösta emot alla förslag som försämrar för jägare och sportskyttar. Partiet vill också att vapenägare tillåts inneha fler vapen och förvara dem hos andra personer med vapenlicens.

Larm om illegal vargjakt ifrågasätts – ”inga bevis”

Värmland (JJ) Vargforskare Olof Libergs påstående att den illegala vargjakten ökar har mötts av starka reaktioner. En som ifrågasätter siffrorna är värmländske jägaren Lars Oskarsson. – Han har inga bevis utan han har beräknat detta, säger Lars Oskarsson i Jaktjournalens webbradio.

Annonser