Rök dina rådjursbogar

augrokta.jpgSensommarens storstädning av frysboxen innebär vissa återkommande fynd. Bland bortglömda bärpåsar, oförbrukad älgfärs och ännu inte monterade rådjurstroféer finns alltid ett antal rådjursbogar. Bogarna är utan tvekan frysboxens främsta hyllvärmare.

Anledningen till att bogar blir kvar i kylan är enkel. Det finns inte speciellt mycket man kan göra av en rådjursbog.
Om bogen händelsevis klarat sig undan skottskador blir den lagd i frysen och tar snabbt formen av en stenhård bordtennisracket. Ibland har vi gjort försök med att ugnstorka bog, vilket kan vara en metod att göra den aptitlig för smaklökarna. När vi började röka köttet uppstod omgående en brist på bogar. Numera finns inte en enda bog kvar och längtan till hösten och rådjursjakten börjar göra sig påmind av flera anledningar.

augroktb.jpg

Börja röka
Att röka kött är mycket enkelt. En vanlig varmrök, gärna av större modell, är det enda som krävs. Här kan man locka fram fantastiska dofter och smakämnen ur det viltkött som vi jägare släpar hem. För att inte tala om rökt fisk som sommartid är en delikatess.
Ta en bog, eller gärna flera, eftersom rökningen tar ett par timmar. Strö grovsalt och lite socker över bogarna och lägg dessa i en bunke i ett svalt utrymme i cirka två dygn.
Skölj av köttet från överskottssaltet och placera bogarna i röken.
Röken vi använde oss av var av kåtamodell, och i den eldade vi med alved till en temperatur på 60-80 grader. Med jämna mellanrum spetsades elden med ett knippe enris för smakens skull.

augroktc.jpg
Frys in

Rökningen tog sex timmar innan köttet var klart. De bogar som inte ska avnjutas omedelbart kan man frysa in för kommande bruk. Men en sak är helt klar. De färdigrökta bogarna har inte alls samma liggtid i frysen som råvaran.
Rökt rådjursbog är en delikatess som alltid väcker intresse och efterfrågan om man tar med sig en smakbit i jaktlaget, eller till bekanta som inte har tillgång till vilt. Det rökta köttet kan skäras upp i bitar eller skivor till buffé, men det mesta går åt som snacks i form av bitar som karvas med kniv.
Text och foto: ROGER C ÅSTRÖM
Jaktjournalen Augusti 2003

AKTUELLT

Benelli MR1 i Kammarrätten

Göteborg (JJ) I går genomfördes muntliga förhandlingar i Kammarrättens prövning av Toni Celans överklagan om avslaget på licensansökan för en Benelli MR1. Under förhandlingarna drog Polisen tillbaka flera av sina skäl för avslaget.

Befarade vargskador var bett efter björn

Hälsingland (JJ) Den stövare som blev svårt biten av rovdjur på tisdagsförmiddagen, söder om Alfta och Bollnäs, attackerades av björn, inte varg. – Det var svårt att bedöma, säger besiktningsman Bert Eriksson.

Alla hundar uttagna inför Småhunds-SM

Ydre (JJ) På måndag släpps Sveriges tolv bästa drivande hundar i skogarna utanför Ydre. Då avgörs nämligen 2017 års upplaga av Småhunds-SM. Jaktjournalen liverapporterar såklart.

Fällde guldbock på första jakten

Falköping (JJ) Det blev max utdelning för 15-årige Emil Nilsson när han gick ut på sin första uppsiktsjakt: Han fällde en guldbock. – Vi hade sett den under sommaren men trodde inte att den var så stor, säger pappa Peter som satt bredvid och filmade dramatiken.

Känner sig lurade på godsjakt

Skåne (JJ) Tio jägare köpte jakt på ett gods och betalade tillsammans 130 000 kronor. Det visade sig dock att den som sålde jakten inte ägde marken i området.

Annonser