Robert sköt björn i Meselefors

Vilhelmina (JJ) I eftermiddags fällde Robert Salomonsson, Borgafjäll, en björnhane på ståndskall i Meselefors, söder om Vilhelmina.


Efter dramatik sköt Robert Salomonsson nyligen en björnhane på nära avstånd. Här tillsammans med sambon Nathalie Jonsson och norska jakttjejen Marte Emilie Nordli Rustad, som var på björnjakt för första gången.

Norska jägare arrenderar mark för björnjakt i Meselefors. Med hjälp av spårhundar hade de tidigare idag hittat vad de misstänkte var spår av björn. De bestämde sig för att ringa efter Robert Salomonsson och hans hundar för att om möjligt hitta björnen.

– Jag kom hit vid 13-tiden. Jag började spåra med Urak och Frisko, men de markerade inte så bra. Efter ett tag släppte jag dem och de drog iväg 2,5 kilometer. Då plötsligt blev det ståndskall i upptaget, berättar Robert.

Han tog med sig sambon Nathalie Jonsson och den norska jakttjejen Marte Emilie Nordli Rustad in mot ståndskallet.

– När vi var 300 meter ifrån gick tyvärr ståndskallet loss och björnen drog sig mot passlinan. En passkytt meddelar att björnen vänt och är på väg upp emot oss igen.
Vi kryper ihop där vi står och sikten är bara ett par meter. Plötsligt dyker björnen upp cirka 4 meter framför oss. Det var inte tänkt att jag skulle skjuta, men när det inte smäller höjer jag studsaren men det klickar. Jag drar in en ny patron och skjuter, men det tar lågt på björnen som kastar och springer mot passkedjan igen, förklarar Robert några minuter efter jakten.

Nu blir det ståndskall 80 meter från den väg passkyttarna sitter på. Läget är allvarligt i och med att björnen är påskjuten. Så Robert beslutar sig för att själv gå in på ståndet, medan Nathalie och Marte Emilie tar pass på vägen.

– Jag kom in fint på ståndet och fick en skottchans på 7-8 meter och då stöp björnen, berättar Robert.

Björnen var en hane på cirka 150 kg.

AKTUELLT

Olycka på Tullgarn

Tullgarn (JJ) En olycka inträffade i eftermiddag i samband med provkörning av en båt vid Swedish Game Fair, på Tullgarn, söder om Stockholm.

Ändrade magasinsregler för björnjägare

Tullgarn (JJ) Det ska bli tillåtet med femskottsmagasin i halvautomater vid björnjakt. Det meddelade landsbygdsminister Sven-Erik Bucht när han invigningstalade på Swedish Game Fair på fredagen.

Whiskymarinerad rådjurssadel

På frågan om vad som är det godaste viltköttet svarar de flesta rådjur. Jag håller med och min personliga favorit är en grillad rådjurssadel. 6 personer: 1 kg utskuren rådjurssadel Marinad: 1 dl fin rapsolja 2 skivade vitlöksklyftor ½ dl chilisås 2 msk mörk balsamvinäger 3 msk flytande honung ½ dl whisky Tillbehör: ½–1 kg

Björnjägarens Arci Odin – Inkallningsbar jaktmaskin

David Nilsson drog verkligen vinstlotten när han 2013 köpte sin första spets. Att det blev en gråhund var mest en slump. Nu fem år senare ångrar han inte sitt val. Svenska och finska jaktchampionen Björnjägarens Arci Odin har verkligen levererat.

Kan ett jakttillbehör ha med jaktetik att göra?

Det har länge förbryllat mig lite varför man så sällan ser en handkikare runt halsen på jägare i Sverige. Just handkikaren är ett sådant där tillbehör som faktiskt kan ha en jaktetisk funktion. Det finns siffror som pekar på att jägare i norden köper färre kikare än i Europa och övriga världen. I Norge har en del jägare kikare medan det verkar vara mycket ovanligt i Sverige och Finland.

Trafikdödad råget bar på fyra kid

Värmland (JJ) En råget som avlivades efter en viltolycka visade sig bära på fyra närmast fullgångna kid. –Väldigt tråkigt att fem rådjur dör i en smäll, säger eftersöksjägaren Mattias Hultman.

Franchi Horizon – intressant studsare från Italien

Franchi är mest kanske mest känd för sina hagelvapen, främst halvautomater men också för sina hagelbockar. Franchi Horizon är företagets första repeterstudsare. Det är ett gevär som passar både för passjakt och rörlig jakt och överraskar med sin utmärkta precision. Priset är överkomligt vilket borde tilltala en stor grupp jägare och skyttar.

Jakthundsfrågor allt viktigare

De senaste åren har vargen varit ett vanligt samtalsämne när vi diskuterat jakthundar och hotet mot vår löshundsjakt i Norden. Men frågorna runt våra jakthundar är betydligt många fler och komplexa oavsett vilken ras vi föredrar att jaga med.

Annonser