Robert Salomonsson summerar björnjakten

Kungsbacka (JJ) En vecka återstår av årets björnjakt. Fyra björnar i Dalarnas fjällnära renbetesområden är kvar på tilldelningen. Robert Salomonsson kommer naturligtvis ta chansen att jaga om det öppnar sig ett läge, men han passar också på att summera årets jakt när Jaktjournalen når honom i de västerbottniska skogarna.

Roberts hundar stod bakom den sista björnen i Norrbottens län. Mikael Karlsson fällde den och Natalie var också med på jakten. Foto: Robert Salomonsson
Årets björnjaktssäsong har gått bra för Robert Salomonsson och hans hundar. Jämfört med i fjol har hundarna klarat sig utan skador och kunnat jobba bra.

– Vi har haft 14 lägen och de har resulterat i tolv björnar. Det är flutit på bra, säger han.

I förra veckan var Robert Salomonsson på plats utanför Boden när den sista björnen i Norrbotten fälldes, en mindre björn som träade för Urak och Frisko.

– Det är faktiskt första gången björnjakten i Norrbotten avslutades innan säsongen tog slut.

Robert Salomonsson berättar att det varit färre uppslag den här hösten än tidigare. Förra året släppte han sina hundar på 24 björnar.

– Jag tror det beror på en kombination av en minskad björnstam och fler duktiga hundförare som testar på egen hand.

Trots att det bara är några dagar kvar av säsongen är jakthösten långt i från över för Robert. Nu väntar en spännande tid med injagning av unghundarna.

– Jag ser verkligen fram emot spårsnön så jag kan gå ut och träna unghundarna på räv och mård. Sedan tycker jag ju det är riktigt kul att jaga fågel och vi har rätt mycket skogsfågel här. Jaktsäsongen är lång och slutar ju inte förrän i april.

Kan vi ser fram emot någon ny film?

– Det kommer bli en film men jag har inte bestämt mig än för om det ska bli en renodlad björn- och lojaktsfilm eller om jag ska göra en blandfilm där också älgjakt och fågeljakt är med. Vi får se.

AKTUELLT

Hur stoppas aktivister som saboterar vargjakt?

Västmanland (JJ) Aktivister stör vargjakten i Kölstareviret i Västmanland. – Det är märkligt att polisen inte agerar, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen i Jaktjournalens webbradio. Men polisen meddelar att utredning pågår.

Evalds företag ruinerades av Naturvårdsverket – nu stämmer han staten

Evald Hellgren bedrev en blomstrande näringsverksamhet i Örträsk i Västerbotten när Naturvårdsverket felaktigt drog in tillståndet för hans populära vildsvinsfälla Sinkabirum. Två år senare fick han rätt i kammarrätten, som konstaterade att Naturvårdsverket överhuvudtaget ”inte haft fog för sitt beslut” – men då hade hans firma ruinerats. Evald vände sig till Justitiekanslern för att få ersättning för sina förluster men fick avslag med motiveringen att Naturvårdsverkets fel inte varit tillräckligt ”uppenbart”. Nu stämmer Evald Hellgren staten med hjälp av Centrum för rättvisa.

Annonser