Robert Salomonsson frias från misstanke om jaktbrott

Överkalix (JJ) Jägarprofilen och björnjägaren Robert Salomonsson, Borgafjäll, greps i oktober förra året av polisen i Överkalix sedan han fällt en björn på mark som tillhörde ett angränsade jaktlag. Han misstänktes för grovt jaktbrott.

 
Eftersom misstanken var grovt jaktbrott och hamnade utredningen på miljöåklagare Christer Jarlås bord. Nu är utredningen i stort sett klar och Järlås säger till Jaktjournalen att misstankarna mot Salomonsson formellt kommer att avskrivas inom kort.

– Vad vi kommit fram till är att han vilseletts att skjuta av jägare i det jaktlag han gästade, därför utreder vi inte hans ansvar längre.  Ärendet utreds nu som ett vanligt jaktbrott och som nu ligger på bötesnivå där vi framför allt tittar på ansvaret hos de jägare som bjudit in honom, säger Jarlås.

Björnjakten utspelade sig i marker intill Kvarkjärv, cirka två mil väster om Överkalix. Robert Salomonssons hundar ställde en björn på rätt mark, men när Robert sköt tog inte skottet bra, vilket gjorde att björnen drog iväg och cirka två kilometer. Där blev det återigen ståndskall och Robert kontrollerade med sin jaktledare om det var okey att skjuta.

Jaktledaren gav klartecken. I efterhand har det visat sig att jaktledaren ringt upp sin kollega på den aktuella marken, men denne hävdar att han inte gett klartecken.

– Det är naturligtvis skönt att få ett avslut på den här historien. Det har kostat mig ganska mycket. Direkt det hände fick jag tre-fyra avbokningar på föreläsningar om björnjakt och ett par butiker ville inte längre sälja mina filmer.

– Men jag har också fått mycket stöd, därför är det skönt nu när även polis och åklagare förstått att jag är oskyldig, säger Robert Salomonsson till Jaktjournalen.  

Robert Salomonsson är inte längre misstänkt för jaktbrott i samband med björnjakt i Norrbotten. Foto: Privat.

AKTUELLT

Hur stoppas aktivister som saboterar vargjakt?

Västmanland (JJ) Aktivister stör vargjakten i Kölstareviret i Västmanland. – Det är märkligt att polisen inte agerar, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen i Jaktjournalens webbradio. Men polisen meddelar att utredning pågår.

Evalds företag ruinerades av Naturvårdsverket – nu stämmer han staten

Evald Hellgren bedrev en blomstrande näringsverksamhet i Örträsk i Västerbotten när Naturvårdsverket felaktigt drog in tillståndet för hans populära vildsvinsfälla Sinkabirum. Två år senare fick han rätt i kammarrätten, som konstaterade att Naturvårdsverket överhuvudtaget ”inte haft fog för sitt beslut” – men då hade hans firma ruinerats. Evald vände sig till Justitiekanslern för att få ersättning för sina förluster men fick avslag med motiveringen att Naturvårdsverkets fel inte varit tillräckligt ”uppenbart”. Nu stämmer Evald Hellgren staten med hjälp av Centrum för rättvisa.

Annonser