Risk för vargvalpar i Haveröreviret

Ytterhogdal (JJ) För en tid sedan sköts varghanen i Haveröreviret i gränstrakterna mellan Medelpad och Härjedalen under skyddsjakt. Sedan kom överraskande för många en ny hane in i reviret och bildade revir med varghonan, som var kvar i området.

– Den hane som vandrade in i Haveröreviret är den så kallade Galvenhannen, som är ovanligt gammal för att vara varg, säger Lars Wiklund vid rovdjursförvaltningen i Västernorrland.

Galvenhannen är 10-11 år och har mycket värdefulla gener efter en invandrad varg österifrån en gång i tiden.

– Den här vargen har friskare gener än de flesta andra vargar i landet, berättar Wiklund.

På frågan om det kan födas valpar i år i Haveröreviret blir hans svar att det inte är omöjligt.

– Det beror ju bland annat på om Galvenhannen är kapabel att bli pappa vid sin höga ålder.

I Medelpad pågår för närvarande spårning efter järv och vad man i nuläget kunnat konstatera är att antalet ökat väsentligt från Sundsvallsområdet och västerut mot Härjedalen.

– Det är numera vanligt med järv i det området, säger Lars Wiklund.

AKTUELLT

Ser en ljusnande framtid för jaktfrågor i EU

Kungsbacka (JJ) Jägareförbundets riksjaktvårdskonsulent, Daniel Ligné, ser en ljusnande framtid för jaktfrågorna inom EU. Han tror att EU-politiker tagit lärdom av Storbritanniens utträde ur unionen. – Man inser nog att det inte går att plåga folk hur mycket som helst, säger Daniel Ligné i Jaktjournalens webbradio.

Unga jägare får testa ny jakt

Örebro/Storuman (JJ) Unga jägare i Storuman och Örebro ges möjlighet att testa olika sorters jakt. Det är Jägareförbundet som ordnar så att de får jaga på nya marker.

Bjud på Mannerströms kryddiga vildsvinsskinka

Kungsbacka (JJ) Mästerkocken Leif Mannerström bjuder nu i juletider Jaktjournalens läsare på ett härligt vildsvinsskinkerecept. Det är vilt, kryddigt och doftar jul. Överraska släkten och sätt lite guldkant på årets julbord.

Delade meningar om antal lodjur i Blekinge

Blekinge (JJ) Länsstyrelsen uppskattar att det finns mellan 15 och 20 lodjur i Blekinge län. Jägarnas Riksförbund tror att det är en kraftig underskattning och vill ha jakt på 30 lodjur i vinter.

Annonser