Risk för vargvalpar i Haveröreviret

Ytterhogdal (JJ) För en tid sedan sköts varghanen i Haveröreviret i gränstrakterna mellan Medelpad och Härjedalen under skyddsjakt. Sedan kom överraskande för många en ny hane in i reviret och bildade revir med varghonan, som var kvar i området.

– Den hane som vandrade in i Haveröreviret är den så kallade Galvenhannen, som är ovanligt gammal för att vara varg, säger Lars Wiklund vid rovdjursförvaltningen i Västernorrland.

Galvenhannen är 10-11 år och har mycket värdefulla gener efter en invandrad varg österifrån en gång i tiden.

– Den här vargen har friskare gener än de flesta andra vargar i landet, berättar Wiklund.

På frågan om det kan födas valpar i år i Haveröreviret blir hans svar att det inte är omöjligt.

– Det beror ju bland annat på om Galvenhannen är kapabel att bli pappa vid sin höga ålder.

I Medelpad pågår för närvarande spårning efter järv och vad man i nuläget kunnat konstatera är att antalet ökat väsentligt från Sundsvallsområdet och västerut mot Härjedalen.

– Det är numera vanligt med järv i det området, säger Lars Wiklund.

AKTUELLT

Omfattande vargjakt i Norge planerad

Norge (JJ) Rovdjursnämndernas sekretariat förordade en tilldelning tolv vargar - ingen inom den så kallade vargzonen. Nu har nämndmedlemmarna beslutat om en avskjutning på ett fyrtiotal vargar, var av majoriteten inom vargzonen.

Jaktförordning strider mot Europakonventionen

Kungsbacka (JJ) Högsta förvaltningsdomstolen slog häromdagen fast att Jaktförordningen strider mot Europakonventionen. En skogsägare hade rätt att överklaga Naturvårdsverkets beslut om avslag på skyddsjakt på älg till domstol.

Jaktfilm: Se när bocken fälls

I nya numret av Jaktjournalen återfinns ett bockjaktreportage signerat Julius Berg. Han hade också filmkamera med sig och fick skottsekvensen på den udda bocken fångad på film.

Stövar-SM för rävhundar flyttas

Värmland (JJ) Stövar-SM för rävhundar kommer inte som planerat att arrangeras i Norrbottens län. I stället blir det Värmlands stövarklubb som tar över stafettpinnen och arrangerar mästerskapet i vinter.

SKK och Agria fortsätter samarbete

Kungsbacka (JJ) Svenska kennelklubben och försäkringsbolaget Agria har skrivit under ett nytt avtal för fortsatt samarbete i ytterligare sju år. Avtalet innebär bland annat att Agria SKK forskningsfond även fortsättningsvis bidrar till forskning till nytta för hund och katt.

Annonser