Risk att svinpesten når Sverige

Uppsala(JJ) Det finns en risk att den Afrikanska svinpesten kan nå Sverige. – Det har tidigare ansetts otänkbart så bara att det finns en liten risk är anmärkningsvärt, säger Karl Ståhl, expert på Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, till Land Lantbruk & Skogsland/lantbruk.com.

Smittan sprids bland annat via vildsvin. Under den senaste tiden har Afrikansk svinpest konstaterats i både Lituaen och Ryssland, där en stor grisbesättning slagits ut i respektive land. Fall har även rapporterats från Polen. 

Bent Nielsen, som är veterinär och chef för hälsokontrollen vid danska Videncenter for svineproduktion, säger till Land Lantbruk & Skogsland/lantbruk.com att smittan förhoppningsvis kan hållas tillbaka i östra Polen. Men om den tar sig längre västerut blir situationen mycket allvarlig, menar han.

AKTUELLT

Åklagarbeslut: Ny utredning om skånsk jakthärva

Skåne (JJ) Det blir en ny polisutredning i den skånska jakthärva där jägare lurats på jakt. Det har chefsåklagare Pernilla Åström beslutat efter att ha granskat de lurade jägarnas överklagan. – Jättebra, säger en av de drabbade, Christoffer Frank.

Liten lodjursjakt i vinter

Kungsbacka (JJ) Det blir en historiskt liten lodjursjakt i Mellansverige i vinter. Endast 13 lodjur får skjutas i tre län. – Frågan är om det är vettigt att försöka hålla lostammen på den nivå som myndigheterna gör, säger Jägareförbundets rovdjursexpert, Gunnar Glöersen.

M: Förenkla för laglydiga vapenägare!

Kungsbacka (JJ) Det borde vara möjligt för jägare och sportskyttar att äga fler vapen än i dag. Det skriver moderaternas landsbygdspolitiske talesperson, Sten Bergheden, och moderate riksdagsmannen John Widegren i den här debattartikeln.

Webbradio: Så resonerar rätten om Benelli MR1

Kungsbacka (JJ) Kammarrättens dom om halvautomaten Benelli MR1 tas emot med bestörtning bland svenska jägare och skyttar. I Jaktjournalens webbradio förklarar ordföranden i målet, kammarrättsråd Marie-Louise Kraft, hur domstolen resonerat.

Annonser