Risk att svinpesten når Sverige

Uppsala(JJ) Det finns en risk att den Afrikanska svinpesten kan nå Sverige. – Det har tidigare ansetts otänkbart så bara att det finns en liten risk är anmärkningsvärt, säger Karl Ståhl, expert på Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, till Land Lantbruk & Skogsland/lantbruk.com.

Smittan sprids bland annat via vildsvin. Under den senaste tiden har Afrikansk svinpest konstaterats i både Lituaen och Ryssland, där en stor grisbesättning slagits ut i respektive land. Fall har även rapporterats från Polen. 

Bent Nielsen, som är veterinär och chef för hälsokontrollen vid danska Videncenter for svineproduktion, säger till Land Lantbruk & Skogsland/lantbruk.com att smittan förhoppningsvis kan hållas tillbaka i östra Polen. Men om den tar sig längre västerut blir situationen mycket allvarlig, menar han.

AKTUELLT

Tracker har fått svenska ägare

Åmotsfors (JJ) Finska hundpejlföretaget Tracker har fått svenska ägare och satsar nu hårt på att utveckla produkter och kundservice. Investmentbolaget Nalka har bildat koncernen Open Air Group som satsar på företag inom jaktsegmentet.

Annonser