Ripjägare stoppas!

Luleå (JJ) Länsstyrelsen i Norrbotten har beslutat att stoppa ett stort antal jägare inför årets småviltsjakt ovanför odlingsgränsen. Orsaken är att jägarna inte lämnat in fjolårets avskjutningsrapport.

På spärrlistan finns 412 av 688 länskortslösare och 650 av 994 kommunkortslösare. Länsstyrelsens stopp gäller inte för de som löst dagskort.
På grund av uteblivna viltrapporter har länsstyrelsen svårt att bedöma hur jakttrycket fördelar sig från år till år och hur stor avskjutningen har varit. Bristen på kunskap kan innebära att områden avlyses i onödan och att kvoterade områden består.
Bristen på avskjutningsrapporter ställer även till besvär för ripforskningen.

AKTUELLT

Åklagarbeslut: Ny utredning om skånsk jakthärva

Skåne (JJ) Det blir en ny polisutredning i den skånska jakthärva där jägare lurats på jakt. Det har chefsåklagare Pernilla Åström beslutat efter att ha granskat de lurade jägarnas överklagan. – Jättebra, säger en av de drabbade, Christoffer Frank.

Liten lodjursjakt i vinter

Kungsbacka (JJ) Det blir en historiskt liten lodjursjakt i Mellansverige i vinter. Endast 13 lodjur får skjutas i tre län. – Frågan är om det är vettigt att försöka hålla lostammen på den nivå som myndigheterna gör, säger Jägareförbundets rovdjursexpert, Gunnar Glöersen.

M: Förenkla för laglydiga vapenägare!

Kungsbacka (JJ) Det borde vara möjligt för jägare och sportskyttar att äga fler vapen än i dag. Det skriver moderaternas landsbygdspolitiske talesperson, Sten Bergheden, och moderate riksdagsmannen John Widegren i den här debattartikeln.

Webbradio: Så resonerar rätten om Benelli MR1

Kungsbacka (JJ) Kammarrättens dom om halvautomaten Benelli MR1 tas emot med bestörtning bland svenska jägare och skyttar. I Jaktjournalens webbradio förklarar ordföranden i målet, kammarrättsråd Marie-Louise Kraft, hur domstolen resonerat.

Annonser