Ripjägare i säkerhet

Östersund (JJ) Två ripjägare som dragit till fjälls med kanot ovanför Rötviken i Krokom i nordvästra Jämtland drabbades av det stora snöovädret när cirka en meter blöt nysnö föll under kort tid.

De båda männen gav sig iväg på jakt under onsdagen och anmäldes som försvunna av hustrun till en av jägarna tidigt på lördagsmorgonen.Männen hade paddlat kanot över två sjöar, en sträcka på cirka åtta kilometer. De skulle bo i tält och beräknades vara tillbaka på lördagen.På kort tid föll närmare en meter blötsnö och fjällräddningen kunde inte göra annat än sätta en lapp på bilen som hittades på parkeringen och uppmana männen att höra av sig så fort de kunde. De dåliga vädret omöjliggjorde spaningar från helikopter.Efter tre nätter i meterdjup snö vid Stensjön började maten tryta och männen beslutade att försöka paddla tillbaka till bilen. Det snöade fortfarande hårt och sikten var obefintlig när de båda gav sig iväg i kanot. När de skulle dra kanoten över en landtunga, en sträcka på 500 meter, var snön på vissa ställen meterdjup. Till sist mötte de båda männen en grupp renskötare som erbjöd skjuts och därmed kom de helskinnade från äventyret.

AKTUELLT

Debatt: Vildsvin på borden, inte i trafiken

Vildsvin förstör allt fler skördar. Djuren orsakar också svåra trafikolyckor. Därför måste vi underlätta vildsvinsjakt, genom att göra det enklare både att kameraövervaka och att sälja vildsvinskött. Så skriver Lina Nordquist och Niklas Frykman, båda Liberalerna (L), i den här debattartikeln.

Vitlöksspäckad vildsvinsfilé

Ett säkert kort på grillen. Extra gott när man späckar vildsvinsfilén med marinerade vitlöksklyftor och rostar färskpotatis i ugnen. Njut av sommaren. 4 portioner: 700 g vildsvinsfilé 12–15 marinerade vitlöksklyftor Marinad: 3 msk tomatpuré 2 pressade vitlöksklyftor 2 msk vitvinsvinäger 2 msk rapsolja 2 msk flytande honung 2 msk japansk soja Tillbehör: 1 kg små

Fuchswürger´s Barry af Clinton – En riktig allroundhund

I dag marknadsförs tysk jaktterrier i stor utsträckning som en ren kortdrivare. Men det är bara halva hundens förtjänster. En bra tysk jaktterrier fungerar lika bra över som under jord. Mattias Johnsson från Torsby vet att uppskatta den kombinationen och har en kanonhund i sin Barry.

Om stormar i vattenglas och jakthundar

Ju mer och oftare jag jagar, desto färre bekymmer har jag! Att tillbringa tid i skog och mark med bössan i nävarna och en god jakthund som sällskap skingrar tankarna och sätter saker och ting i perspektiv. Den avskalade närheten till naturen, glädjen över hundens arbete, eller lättnaden och vördnaden som infinner sig efter ett lyckat skott bidrar alltsammans till att få vardagens bekymmer att verka små och fjärran.

Björnjägarna pustar ut

Det blir ingen senareläggning av björnjakten i Västerbotten har Naturvårdsverket beslutat. Under våren och försommaren blev diskussionerna stundtals heta sedan Svenska Jägareförbundet i Västerbotten biföll en motion från en medlem i Skellefteåbygdens jaktvårdskrets om att senarelägga björnjakten i länet till älgjaktpremiären den 3 september.

Annonser