Ripjägare avstängda

De fem norska ripjägarna som ertappades med att ha skjutit för många ripor i Norrbottens fjällen är inte välkomna på fem år. Det har länsstyrelsen i Norrbotten beslutat.

Fem års avstängning från ripjakt i Norrbotten blev straffet för de norska ripjägarna som sköt hundratalet fler ripor än det tillåtna under höstens jakt. Männen jagade dessutom inom avlyst område för ripjakt.
Men det inträffade var inget jaktbrott enligt svensk jaktlag eller jaktförordning. Utan istället bröt dom mot de allmänna villkoren för småviltjakt, som beslutats av länsstyrelsen i Norrbotten. Och nu har alltså jakthandläggaren Torsten Nilsson tillsammans med enhetschefen Erik Gustavsson beslutat att männen inte får lösa jaktkort på statlig mark ovanför odlingsgränsen i Sverige förrän tidigast 1 juli 2010.

AKTUELLT

Bjud på Mannerströms kryddiga vildsvinsskinka

Kungsbacka (JJ) Mästerkocken Leif Mannerström bjuder nu i juletider Jaktjournalens läsare på ett härligt vildsvinsskinkerecept. Det är vilt, kryddigt och doftar jul. Överraska släkten och sätt lite guldkant på årets julbord.

Delade meningar om antal lodjur i Blekinge

Blekinge (JJ) Länsstyrelsen uppskattar att det finns mellan 15 och 20 lodjur i Blekinge län. Jägarnas Riksförbund tror att det är en kraftig underskattning och vill ha jakt på 30 lodjur i vinter.

Vargen i Arvidsjaur stött ett par mil söderut

Norrbotten (JJ) Länsstyrelsens personal har lyckats stöta vargen ett par mil från Arvidsjaur och renarna i Västra Kikkejaure sameby. – Men här har den varit förut, så den har nog bara gått sin vanliga runda, säger en renskötare i Mausjaur sameby.

Film: Leif sågade loss älgen

Stockholm (JJ) Leif Gisslén räddade sannolikt livet på en älg i Stockholms skärgård i onsdags morse. Älgen hade fastnat i en gunga och Leif hjälpte den loss.

Annonser