Ripbrist hotar höstens jakt

Under helgen har frivilliga ripjägare i Norrbotten, Västerbotten och Jämtlands län inventerat ripbestånden. Resultatet i Jämtland är nedslående.

Jens Andersson jaktansvarig på Länsstyrelsen i Jämtland säger till Sveriges radio  att ripjakten till hösten kan komma att begränsas kraftigt.
Inventeringen som leds av SLU,  Sveriges Lantbruksuniversitet, fortsätter nästa helg. Inventeringen av ripor har skett på samma sätt, sedan 1993 och tillgången varierar bland annat beroende på hur mycket smågnagare och rovdjur det finns.

3 kommentarer

 • Myndighetsmissbruk
  När blev det länsstyrelsernas uppgift att förvalta fjällvärldens ripstammar? 80 procent av riporna dör av svält, kyla eller faller offer för rovdjur. En försvinnande liten del dör i samband med jakt. Det verkar inte speciellt klyftigt av länsstyrelsens biologer att angripa jakten. Varför inte satsa på avlönade rovdjursjägare som får betalt efter hur många rovdjur, räv, korp, kråka, hermelin som de fäller. (Korp och hermelin måste naturlitvis fällas i form av skyddsjakt eftersom klåfingriga myndighetspersoner varit framme och satt stopp för jakt på dessa arter.)
  Om man lyckas med detta kommer länsstyrelserna i de tre nordligaste länen att aktivt bidra till ripornas bästa och inte som nu bara svamla om förbud och ripbrist som kanske beror på den globala uppvärmningen.
  Inom 4-6 år har vi garanterat upplevt en ny period med god ripförekomst och då vill jag se samma länsstyrelsepersoner förklara klimatteorin!!!
  Jakt på viltarter med höga reproduktionstal saknar betydelse för stammarna över en längre period och på stora arealer.

 • inse
  När ska vi sluta skyla på väder och dåligt med mygg för kläckningen,Så otroligt mycket räv i fjällen att man blir chockad,instämmer nedan om nått ska göras i form av predatorjägare i fjällen,vissa områden i västerbotten har fjällräven kommit och blivit starkaste i landet pga hård koll på rödräven främst,riporna tål fjällräven men inte rödräven som för övrigt är det enda djuret i hela fjällen som inte har ”kamoflage”…nått måste göras

 • Rennumerären
  Enl alla källor så ska det finnas insekter för riporna när dom är små, dessa insekter lever i mossa o lava, om ni som är i fjällen tittar så ser man hur denna mossa kraftigt är avbetad nertrampad mm det är även denna mossa som tidigare gjorde så att bisbildning uteblev i detta skikt. Ripor äter ej mygglarver dessa lever i vatten o ripor är väl inga simänder ?? Ner med renantalet o låt vegitationen växa till sej…

AKTUELLT

Varför väcker ni björnar, Brunberg?

Kungsbacka (JJ) En film på Youtube visar hur svenska forskare gräver ut och väcker en björn i vinteridet. Vi frågar Sven Brunberg på Skandinaviska björnforskningsprojektet varför de väcker björnar.

Vinnarjakt på gång

Lidsjöberg (JJ) I dag reser vi på Jaktjournalen till Ströms Vattudal för att spendera ett par jaktdagar tillsammans med fem taggade prenumeranter.

Älgdrev rakt genom centrala Råneå

Norrbotten (JJ) Älgjägaren Anders Nordström har aldrig varit med om något liknande. Den stora älgtjuren valde att springa rakt genom centrala Råneå när den fick jämthunden Bullen efter sig.

Skogsägare vill minska rådjursstammen

Gotland (JJ) Egentligen skulle vi behöva skjuta av 5 000 rådjur i en smäll, säger Jan-Erik Dahlbom, skogsinspektör i ett uttalande till tidningen Helagotland.se. Rådjuren på ön äter upp skogsplantorna för skogsbrukarna där.

Meningen med livet

För de allra flesta arter består meningen med livet i att föröka sig och föra sina gener vidare till en ny generation. Människan har en tendens att överdriva.

Jägarna hade rätt

Årets björnjaktpremiär blev som vanligt både spännande och intensiv. En av björnjägarna som Jaktjournalen pratade med vid 08-tiden på morgonen den 21 augusti berättade för mig i samband med att han just fällt en björn. – Här i Gävleborg får man bara en chans så det gäller att allt funkar. Vad han menar är att

Bästa grytan på rådjur

Rådjuret finns i stort sett i hela landet och är dessutom ett av vårt populäraste matvilt. Med all rätt då rådjursköttet enkelt kan möras och är fintrådigt. Lyxar du dessutom till det med att göra en riktigt god gryta av rådjursköttet behöver du inte vara rädd att misslyckas. Ett av många goda recept hittar du

Annonser