Riksjägare vill ha obligatorisk skytteträning

Efter senaste tidens debatt om jägarnas dåliga träffprocent vid den pågående björnjakten vill riksjägarna i Stockholms län och Nykvarn/Södertälje att obligatorisk skytteträning införs.

Trots att huvuddelen av landets jägare hellre avstår än avlossar skott mot levande vilt vid svåra situationer, har tillkomsten av nya jaktbara viltarter som björn, vildsvin med flera ställt ökade krav på jägarnas rutin och skjutskicklighet.Vi uppmanar dörför i första hand samtliga markägare/jaktlag/jaktledare att omgående ställa som krav att jaktdeltagarna årligen vid ett antal tillfällen, gärna gemensamt, genomför någon form av skytteträning för både kul- som hagelgevär.

AKTUELLT

Åklagarbeslut: Ny utredning om skånsk jakthärva

Skåne (JJ) Det blir en ny polisutredning i den skånska jakthärva där jägare lurats på jakt. Det har chefsåklagare Pernilla Åström beslutat efter att ha granskat de lurade jägarnas överklagan. – Jättebra, säger en av de drabbade, Christoffer Frank.

Liten lodjursjakt i vinter

Kungsbacka (JJ) Det blir en historiskt liten lodjursjakt i Mellansverige i vinter. Endast 13 lodjur får skjutas i tre län. – Frågan är om det är vettigt att försöka hålla lostammen på den nivå som myndigheterna gör, säger Jägareförbundets rovdjursexpert, Gunnar Glöersen.

M: Förenkla för laglydiga vapenägare!

Kungsbacka (JJ) Det borde vara möjligt för jägare och sportskyttar att äga fler vapen än i dag. Det skriver moderaternas landsbygdspolitiske talesperson, Sten Bergheden, och moderate riksdagsmannen John Widegren i den här debattartikeln.

Webbradio: Så resonerar rätten om Benelli MR1

Kungsbacka (JJ) Kammarrättens dom om halvautomaten Benelli MR1 tas emot med bestörtning bland svenska jägare och skyttar. I Jaktjournalens webbradio förklarar ordföranden i målet, kammarrättsråd Marie-Louise Kraft, hur domstolen resonerat.

Annonser