Riksjägare sålda falska jägarexamensbevis?

En provledare för jägarexamen inom riksjägarna i Värmland är misstänkt för osant intygande. Mannen har varit anhållen men är nu frisläppt, men misstankarna kvarstår.

För en tusenlapp kunde blivande jägare köpa jägarexamensbevis från en av Jägarnas riksförbunds provledare i Värmland.

De blivande jägarna behövde inte utföra några prov men hade ändå rätt att jaga och ansöka om vapentillstånd, uppger Sveriges Radio.

Polisen känner till ett 20-30 tal fall där mannen misstänks ha sålt falska jägarexamensbevis.

Provledaren, en äldre man från Värmland, har tidigare suttit anhållen men är nu frisläppt. Han är fortfarande misstänkt och brottsrubriceringen lyder grovt osant intygande.

– Händelsen, som är isolerad till en enskild provledare, är synnerligen allvarlig. Samtliga cirka tusen provledare är förordnade av polisen och sedan jägarexamen infördes 1985 har jag aldrig hört talas om något liknande. Givetvis mister personen ifråga omgående sitt förordnande, säger Jägareförbundets riksjaktvårdskonsulent Hans von Essen, till Svensk Jakts nätupplaga.

AKTUELLT

Nu drar Stövar-SM för rävhundar igång

Skövde (JJ) Hela helgen vankas stövarfest utanför Skövde. Det är nämligen dags för Stövar-SM för rävhundar 2018. Har du inte chans att bevittna mästerskapet på plats gör vi allt för att du ska få med dig tävlingen ändå.

Debatt: Vi behöver skjuta fler vargar i Sverige

Svenska Rovdjursföreningens styrelseledamot Björn Ljunggren har i en debattartikel i en lång rad svenska dagstidningar efterlyst fler vargar i Sverige. Här svarar jägaren Anders Lindell på Ljunggrens artikel och föreslår istället utökad vargjakt.

Annonser