Riksjägare sålda falska jägarexamensbevis?

En provledare för jägarexamen inom riksjägarna i Värmland är misstänkt för osant intygande. Mannen har varit anhållen men är nu frisläppt, men misstankarna kvarstår.

För en tusenlapp kunde blivande jägare köpa jägarexamensbevis från en av Jägarnas riksförbunds provledare i Värmland.

De blivande jägarna behövde inte utföra några prov men hade ändå rätt att jaga och ansöka om vapentillstånd, uppger Sveriges Radio.

Polisen känner till ett 20-30 tal fall där mannen misstänks ha sålt falska jägarexamensbevis.

Provledaren, en äldre man från Värmland, har tidigare suttit anhållen men är nu frisläppt. Han är fortfarande misstänkt och brottsrubriceringen lyder grovt osant intygande.

– Händelsen, som är isolerad till en enskild provledare, är synnerligen allvarlig. Samtliga cirka tusen provledare är förordnade av polisen och sedan jägarexamen infördes 1985 har jag aldrig hört talas om något liknande. Givetvis mister personen ifråga omgående sitt förordnande, säger Jägareförbundets riksjaktvårdskonsulent Hans von Essen, till Svensk Jakts nätupplaga.

0 kommentarer

AKTUELLT

Ännu en hund tagen av varg i gamla Rialareviret

Stockholm (JJ) På onsdagsmorgonen kom ytterligare en anmälan om en sällskapshund som blivit tagen av varg i det gamla Rialareviet. – Hundägaren säger att hon var bara någon meter från sin hund när vargen hoppade upp på stigen och tog den, berättar Mikael Pettersson vid polisen.

Varför väcker ni björnar, Brunberg?

Kungsbacka (JJ) En film på Youtube visar hur svenska forskare gräver ut och väcker en björn i vinteridet. Vi frågar Sven Brunberg på Skandinaviska björnforskningsprojektet varför de väcker björnar.

Vinnarjakt på gång

Lidsjöberg (JJ) I dag reser vi på Jaktjournalen till Ströms Vattudal för att spendera ett par jaktdagar tillsammans med fem taggade prenumeranter.

Älgdrev rakt genom centrala Råneå

Norrbotten (JJ) Älgjägaren Anders Nordström har aldrig varit med om något liknande. Den stora älgtjuren valde att springa rakt genom centrala Råneå när den fick jämthunden Bullen efter sig.

Skogsägare vill minska rådjursstammen

Gotland (JJ) Egentligen skulle vi behöva skjuta av 5 000 rådjur i en smäll, säger Jan-Erik Dahlbom, skogsinspektör i ett uttalande till tidningen Helagotland.se. Rådjuren på ön äter upp skogsplantorna för skogsbrukarna där.

Meningen med livet

För de allra flesta arter består meningen med livet i att föröka sig och föra sina gener vidare till en ny generation. Människan har en tendens att överdriva.

Annonser