Riksdagen kräver ny jaktmyndighet

Stockholm (JJ) Kraven på en särskild jaktmyndighet upprepas av riksdagen. Regeringen får också bakläxa på jaktfrågor som bör utredas.

Riksdagen vill bland annat att en ny myndighet för jakt- och viltförvaltning inrättas. Det föreslogs av jaktlagsutredningen i ett delbetänkande 2013, men den rödgröna regeringen har förhållit sig kallsinnig till förslaget.

Riksdagen antog ett tillkännagivande som i stort var en upprepning av ett det gav regeringen för ett år sedan. Men då regeringen inte agerat på det, och majoritetens åsikter på området inte ändrats, så blev det omtag på kraven.

Oppositionsmajoriteten vill också att en rad jaktfrågor utreds, frågor som föll bort när regeringen i februari förra året lade ner jaktlagsutredningen innan den var klar med alla sina uppdrag. Till dem hör jakt på kronhjort, samernas rätt att jaga, fjälljakten och regelförenklingar, både allmänt och mer specifikt för viltvårdsområden. Riksdagen vill se dem utredda i år.

– Vi vill komma framåt i frågorna, sa Lars Tysklind (L) när jakt- och viltvårdsbetänkandet debatterades i riksdagen i dag.

Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet reserverade sig mot beslutet. Regeringen är inte formellt bunden att följa ett tillkännagivande, men ska enligt praxis göra det, eller åtminstone ange varför den inte gör det, skriver ATL.

AKTUELLT

Björn skjuten i Los

Hälsingland (JJ) En av de närgångna björnarna sköts på måndagskvällen inne i byn Los i Ljusdals kommun.

Björnjaktsbeslutet möts av besvikelse och glädje

Västerbotten (JJ) Björnjägaren Jonas Nordström skrek ut sin glädje när han fick beskedet att björnjakten startar som vanligt 21 augusti. – Jag vrålade så att jobbarkompisarna säkert ramlade ut sina stolar, säger Jonas Nordström.

Film: Så lär du din hund att apportera villkorslöst

Kungsbacka (JJ) På fågeljakten är en bra apportör ovärderlig. Att lära sin fågelhund apportera ordentligt är därför viktigt. JJ:s medarbetare Jonas Seger har 30 års erfarenhet av fågelhundar och vet vad som krävs för att få hunden att apportera även när det är svåra förhållanden.

Debatt: SJF och LRF trycker på om vildsvinen

Kungsbacka (JJ) Svenska Jägareförbundet och Lantbrukarnas Riksförbund gör gemensam sak om vildsvinen. Förbundsordförandena Torbjörn Larsson och Palle Borgström trycker på regeringen och efterlyser i den här debattartikeln lättnader i regelverket som exempelvis hindrar jägare från att sälja vildsvinskött.

Hållbarhetstänk bakom unik älgtrofémöbel

Vem skulle inte vilja sitta bekvämt och varje gång tänka på att lädret faktiskt kommer från ett vilt man själv fällt. För Nils Kjerstadius, vd på familjeföretaget Cuero Design var det en självklarhet att erbjuda jägare den här möjligheten.

Risk för att vinterns vargjakt uteblir

Kungsbacka (JJ) Enligt vad Jaktjournalen erfar är den kommande vinterns licensjakt på varg i fara. Det uppskattade antalet vargar är obetydligt fler än Naturvårdsverkets miniminivå på 300 individer. Jägareförbundet jobbar nu för att Riksdagens mål på minst 270 vargar ska gälla.

Annonser