Riksdagen kräver ny jaktmyndighet

Stockholm (JJ) Kraven på en särskild jaktmyndighet upprepas av riksdagen. Regeringen får också bakläxa på jaktfrågor som bör utredas.

Riksdagen vill bland annat att en ny myndighet för jakt- och viltförvaltning inrättas. Det föreslogs av jaktlagsutredningen i ett delbetänkande 2013, men den rödgröna regeringen har förhållit sig kallsinnig till förslaget.

Riksdagen antog ett tillkännagivande som i stort var en upprepning av ett det gav regeringen för ett år sedan. Men då regeringen inte agerat på det, och majoritetens åsikter på området inte ändrats, så blev det omtag på kraven.

Oppositionsmajoriteten vill också att en rad jaktfrågor utreds, frågor som föll bort när regeringen i februari förra året lade ner jaktlagsutredningen innan den var klar med alla sina uppdrag. Till dem hör jakt på kronhjort, samernas rätt att jaga, fjälljakten och regelförenklingar, både allmänt och mer specifikt för viltvårdsområden. Riksdagen vill se dem utredda i år.

– Vi vill komma framåt i frågorna, sa Lars Tysklind (L) när jakt- och viltvårdsbetänkandet debatterades i riksdagen i dag.

Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet reserverade sig mot beslutet. Regeringen är inte formellt bunden att följa ett tillkännagivande, men ska enligt praxis göra det, eller åtminstone ange varför den inte gör det, skriver ATL.

AKTUELLT

Rackstadvarg fälld

Arvika (JJ) Flera hundar har attackerats av varg i Rackstadreviret, Värmland. I går sköts därför en varg i området eftersom länsstyrelsen beslutat om skyddsjakt på grund av incidenterna.

Ny fästingart funnen i Sverige

Kungsbacka (JJ) Varmare klimat för med sig nya arter norrut. Den brokiga hundfästingen har hittats både i Danmark och Sverige. Arten återfinns vanligen längre söderut i Europa.

Annonser