Rialavargen har tagit en hund igen

Stockholm (JJ) Andra sällskapshunden på bara en månad har nu dödats av en varg som befinner sig i Rialaområdet norr om Stockholm. Detta bekräftade länsstyrelsen i går.

Nu har Rialavargen dödat ytterligare en hund. Foto: Istock

Det var i går förmiddag en liten sällskapshund anmäldes försvunnen. Ägaren kontaktade Länsstyrelsen eftersom en varg hade observerats i närheten vid ungefär samma tidpunkt som hunden försvann.

Länsstyrelsens personal kom till platsen och spårade en längre sträcka med hjälp av två rovdjursutbildade spårhundar.

– Efter ett längre spårarbete kunde vi konstatera att hunden var död, säger Mikael Fransson, rovdjurshandläggare i ett pressmeddelande.

Hundarna markerade för stort rovdjur både under det längre spårarbetet och på platsen där vargen tidigare hade observerats.

– Det gör att vi kan bekräfta att hunden togs av varg, säger Mikael Fransson.

För knappt en månad sedan dödades en sällskapshund i samma område. Då i Brottby. I förrgår lämnades en skyddsjaktsansökan in till länsstyrelsen i Stockholms län.

 

1 kommentar

 • Man får nu hoppas att dom ni inte tillåts av länsstyrelsen att skyddsjaga denna varg.
  Det är en mycket svag vargstam i denna del av landet, och vad jag vet har inte samerna några renar i områdena runt Stockholm

  Att tamdjur och hundar har blivit tagna av varg i dom vargtäta områdena av vårt land har människorna på dom platserna fått stå ut med i minst 10-15 år, utan att få tillåtelse av länsstyrelsen att skyddsjaga dom vargar som har orsakat stort lidande för människorna i dom områdena.

  Absolut är det inte kul att man får sina hundar och får tag av varg, men jag hoppas att man på länsstyrelse nivå inte officiellt gör skillnad på människor så att man tillåter att den ensamma varg som rör sig i runt Stockholm län får skyddsjagas. Det finns goda förutsättningar att ha minst ett vargrevir i Stockholms län, så vi får spridning på vargstammen över större delar av vårt land.

  Och vi skall i detta sammanhang tänka på att det är människorna runt huvudstaden som är mest positiv till en fast vargstam i vårt land.

  Mvh Torbjörn

AKTUELLT

Webbradio: Ingen vargjakt i norra Värmland?

Värmland (JJ) Länsstyrelsens ståndpunkt om vargpopulationen i norra Värmland har retat upp jägarnas representant i viltförvaltningsdelegationen, Lennart Johannesson. – Att kalla norra Värmland för spridningszon för varg till Dalarna är bedrövligt, säger Lennart Johannesson i Jaktjournalens webbradio.

Webbradio: Älg fälld i Jaktjournalens Vinnarjakt

Jämtland (JJ) Det går bra för jägarna i Jaktjournalens Vinnarjakt i Lidsjöberg i nordvästra Jämtland. På onsdagsförmiddagen fälldes en älg och Tomas Jonsson från Delsbo hade björn på sitt pass. Hör rapporten från jakten i Jaktjournalens webbradio.

Ännu en hund tagen av varg i gamla Rialareviret

Stockholm (JJ) På onsdagsmorgonen kom ytterligare en anmälan om en sällskapshund som blivit tagen av varg i det gamla Rialareviet. – Hundägaren säger att hon var bara någon meter från sin hund när vargen hoppade upp på stigen och tog den, berättar Mikael Pettersson vid polisen.

Annonser