Rialavarg tog sällskapshund på tomten

Åkersberga (JJ) I går eftermiddag skedde den fjärde attacken mot sällskapshundar i Riala, även denna med dödlig utgång. En tibetansk spaniel angreps av varg inne på en tomt.

En tibetansk spaniel dödades i går av en varg utanför Åkersberga. Foto: Montage/Istock

Ägaren till hunden var för tillfället inne i huset när händelsen ägde rum, men när hon tittade ut såg hon ryggen på ett stort grått hundliknande djur. När den tibetanska spanieln skulle ropas in kom den inte och en sökinsats utan resultat genomfördes.

Länsstyrelsen informerades och var på plats fem timmar efter att hunden försvann.

– Jag spårade med min hund och vi hittade resterna av sällskapshunden efter 600 meter. Det är varg som dödat hunden, säger Mikael Fransson, vilthandläggare på Länsstyrelsen i Stockholm.

Passkyttar sattes ut och Mikael Fransson fortsatte att spåra. Först när det mörknade avbröts jakten. Då hade han spårat sex kilometer.

– Nu har vargen dödat fyra hundar. Den här vargen ska avlivas. Det är ingen tvekan om det, säger han.

Skyddsjaktslaget som jagar Rialavargen har nu kopplat in hundförarekipage som har jakthundar som driver varg. Målsättningen är nu att använda dessa på jakten.

AKTUELLT

Liten lodjursjakt i vinter

Kungsbacka (JJ) Det blir en historiskt liten lodjursjakt i Mellansverige i vinter. Endast 13 lodjur får skjutas i tre län. – Frågan är om det är vettigt att försöka hålla lostammen på den nivå som myndigheterna gör, säger Jägareförbundets rovdjursexpert, Gunnar Glöersen.

M: Förenkla för laglydiga vapenägare!

Kungsbacka (JJ) Det borde vara möjligt för jägare och sportskyttar att äga fler vapen än i dag. Det skriver moderaternas landsbygdspolitiske talesperson, Sten Bergheden, och moderate riksdagsmannen John Widegren i den här debattartikeln.

Webbradio: Så resonerar rätten om Benelli MR1

Kungsbacka (JJ) Kammarrättens dom om halvautomaten Benelli MR1 tas emot med bestörtning bland svenska jägare och skyttar. I Jaktjournalens webbradio förklarar ordföranden i målet, kammarrättsråd Marie-Louise Kraft, hur domstolen resonerat.

Jägare i stor insats mot barnsexhandel

Stockholm (JJ) Jägarkåren är stor och när den går samman händer det grejer. I just nu pågående kampanj Musikhjälpen har jägarnas insamlingsbössa redan dragit in mer än 100 000 kronor.

Annonser