Rialavarg tog sällskapshund på tomten

Åkersberga (JJ) I går eftermiddag skedde den fjärde attacken mot sällskapshundar i Riala, även denna med dödlig utgång. En tibetansk spaniel angreps av varg inne på en tomt.

En tibetansk spaniel dödades i går av en varg utanför Åkersberga. Foto: Montage/Istock

Ägaren till hunden var för tillfället inne i huset när händelsen ägde rum, men när hon tittade ut såg hon ryggen på ett stort grått hundliknande djur. När den tibetanska spanieln skulle ropas in kom den inte och en sökinsats utan resultat genomfördes.

Länsstyrelsen informerades och var på plats fem timmar efter att hunden försvann.

– Jag spårade med min hund och vi hittade resterna av sällskapshunden efter 600 meter. Det är varg som dödat hunden, säger Mikael Fransson, vilthandläggare på Länsstyrelsen i Stockholm.

Passkyttar sattes ut och Mikael Fransson fortsatte att spåra. Först när det mörknade avbröts jakten. Då hade han spårat sex kilometer.

– Nu har vargen dödat fyra hundar. Den här vargen ska avlivas. Det är ingen tvekan om det, säger han.

Skyddsjaktslaget som jagar Rialavargen har nu kopplat in hundförarekipage som har jakthundar som driver varg. Målsättningen är nu att använda dessa på jakten.

AKTUELLT

Rättegången i jakthärvan fortsätter

Luleå (JJ) Rättegången mot de fem norrbottningarna i jakthärvan fortsätter. Åklagaren har pressat de misstänkta hårt, men möts av tystnad från de tilltalade. I dag har Polisens IT-forensiker vittnat.

Absurd hantering av grågåsförvaltningen

Kungsbacka (JJ) I Luleå skärgård ligger tusentals grågäss men jägarna får inte fälla en enda. Däremot kan mellansvenska och sydsvenska jägare ta plats i gömslena när fåglarna drar söder ut. Grågåspopulationen och skadorna efter dem ökar, men jakttidsregleringen hänger inte med.

Film: Därför är Ställa Sveriges bästa älghund

Krylbo (JJ) Jämthundstiken Erskorsgårdens C-Ställa vann Älghund-SM 2017. Jaktjournalen tog med videokameran och hälsade på hos ägarparet Anders Vikström och Lina Mårtensson för att ta reda på varför Ställa är Sveriges bästa älghund. Svaret är bitvis häpnadsväckande.

Lastbil krockade med varg

Gävle (JJ) En varg dödades i går kväll när den försökte korsa E4:an i höjd med Gävle Bro men kördes på av en lastbil.

”CWD-smittan kanske redan är här”

Lierna/Kungsbacka (JJ) Avmagringssjukan, Chronic Wasting Disease (CWD) har på nytt påträffats hos älg, nära svenska gränsen i Lierne, Norge. Veterinären och forskaren Jonas Malmsten är orolig för spridningsutvecklingen.

Annonser