Rialavarg jagas med spårhundar

Stockholm (JJ) Skyddsjakten på en Rialavarg genomförs med bandhundar. Men vad som är "rätt varg" att skjuta kan skyddsjägarna inte ha koll på.

En varg ska skjutas i det gamla Rialareviret. Länsstyrelsens tjänstemän är dock öppna för att det kan bli skyddsjakt på ytterligare en varg. Arkivbild: Istock

Mitt i Stockholm har intervjuat länsstyrelsens kommunikationschef, Jonas Johansson, och han berättar att jaktförsöken kommer att utgå från händelser där varg uppträder närgånget.

Med hjälp av spårande bandhundar ska vargen sökas upp och avlivas.

Som Jaktjournalen berättat finns två vargar i det gamla Rialareviret, en hane och en tik. Tiken vet man har dräpt får.

Under jakten går det dock inte att garantera vilken varg det är som skjuts.

– Då kan det bli aktuellt med ytterligare ett beslut. Om man skjuter en varg, men händelserna upprepas så får man ta ställning till om man har skjutit fel varg, eller om det är två individer som uppvisar oönskat beteende, säger Jonas Johansson till Mitt i Stockholm.

Skyddsjaktsbeslutet är fattat efter att tre sällskapshundar och sju får fått sätta livet till i vargattacker. Dessutom har varg uppträtt närgånget mot bland andra små barn.

AKTUELLT

Rättegången i jakthärvan fortsätter

Luleå (JJ) Rättegången mot de fem norrbottningarna i jakthärvan fortsätter. Åklagaren har pressat de misstänkta hårt, men möts av tystnad från de tilltalade. I dag har Polisens IT-forensiker vittnat.

Absurd hantering av grågåsförvaltningen

Kungsbacka (JJ) I Luleå skärgård ligger tusentals grågäss men jägarna får inte fälla en enda. Däremot kan mellansvenska och sydsvenska jägare ta plats i gömslena när fåglarna drar söder ut. Grågåspopulationen och skadorna efter dem ökar, men jakttidsregleringen hänger inte med.

Film: Därför är Ställa Sveriges bästa älghund

Krylbo (JJ) Jämthundstiken Erskorsgårdens C-Ställa vann Älghund-SM 2017. Jaktjournalen tog med videokameran och hälsade på hos ägarparet Anders Vikström och Lina Mårtensson för att ta reda på varför Ställa är Sveriges bästa älghund. Svaret är bitvis häpnadsväckande.

Lastbil krockade med varg

Gävle (JJ) En varg dödades i går kväll när den försökte korsa E4:an i höjd med Gävle Bro men kördes på av en lastbil.

”CWD-smittan kanske redan är här”

Lierna/Kungsbacka (JJ) Avmagringssjukan, Chronic Wasting Disease (CWD) har på nytt påträffats hos älg, nära svenska gränsen i Lierne, Norge. Veterinären och forskaren Jonas Malmsten är orolig för spridningsutvecklingen.

Annonser