Rialavarg jagas med spårhundar

Stockholm (JJ) Skyddsjakten på en Rialavarg genomförs med bandhundar. Men vad som är "rätt varg" att skjuta kan skyddsjägarna inte ha koll på.

En varg ska skjutas i det gamla Rialareviret. Länsstyrelsens tjänstemän är dock öppna för att det kan bli skyddsjakt på ytterligare en varg. Arkivbild: Istock

Mitt i Stockholm har intervjuat länsstyrelsens kommunikationschef, Jonas Johansson, och han berättar att jaktförsöken kommer att utgå från händelser där varg uppträder närgånget.

Med hjälp av spårande bandhundar ska vargen sökas upp och avlivas.

Som Jaktjournalen berättat finns två vargar i det gamla Rialareviret, en hane och en tik. Tiken vet man har dräpt får.

Under jakten går det dock inte att garantera vilken varg det är som skjuts.

– Då kan det bli aktuellt med ytterligare ett beslut. Om man skjuter en varg, men händelserna upprepas så får man ta ställning till om man har skjutit fel varg, eller om det är två individer som uppvisar oönskat beteende, säger Jonas Johansson till Mitt i Stockholm.

Skyddsjaktsbeslutet är fattat efter att tre sällskapshundar och sju får fått sätta livet till i vargattacker. Dessutom har varg uppträtt närgånget mot bland andra små barn.

AKTUELLT

Film: Här behöver viltet inte svälta ihjäl

Fagersta (JJ) Det kommer larmrapporter att vilt är på väg att svälta ihjäl runt om i Sverige. Ännu är det inte för sent att hjälpa djuren som Uwe och Kjell gör i Fagersta. Jaktjournalen hälsade på med filmkamera.

Webbradio: Så ska vargarna i Rackstadreviret tas bort

Värmland (JJ) Vargdödade jämthundshanen Emil kommer att betyda slutet för Rackstadreviret. Alfavargarna ska skjutas och länsstyrelsens förhoppning är att reviret upplöses, berättar länsstyrelsens rovdjurshandläggare, David Höök, i Jaktjournalens webbradio.

Annonser