Replik: Nej, Jägareförbundets önskemål är inte uppfyllda

I ett debattinlägg på Jaktjournalens webbsida anför Stefan Persson, ordförande för Svenskt Viltkött, att de önskemål som Jägareförbundet har på en smidig och effektiv samt kostnadseffektiv hantering av skjutna vildsvin redan idag är till fullo tillgodosedda. Så är tyvärr inte fallet.

Arkivfoto: Per Jonson

Det finns mycket riktigt cirka 140 anläggningar som får ta emot jägarnas skjutna vildsvin i landet. Det är dock långt ifrån alla som tar emot vildsvin. En snabb rundringning till de fem anläggningar som kan ta emot vildsvin i Uppsala län avslöjade att ingen var intresserat av att ta emot ett skjutet vildsvin. Ingen av anläggningarna sa sig heller vara i färd med att starta upp denna verksamhet, trots att vi är precis mitt i högsäsongen för vildsvinsjakten.

Detta innebär att en jägare som skjutit ett vildsvin i Uppsala län, ett län som har gott om vildsvin och haft dem länge, måste köra många mil enkel väg för att kunna sälja sitt byte. Det är en verklighet mycket långt ifrån de tre mil, som Stefan Persson beskriver.

Efter en fortsatt rundringning hittade vi till sist en anläggning i södra Sverige som var villigt att ta emot ett nyskjutet vildsvin. De skulle betala jägaren nio kronor kilot, efter avdrag för skottskador med mera. Att få köra många mil till en anläggning med ett mindre vildsvin mitt i natten och sedan få nio kronor kilot är inget som lockar jägarna till mer jakt, när den egna frysen är full.

Vi skulle kunna fortsätta att beskriva de problem som jägarna upplever med dagens ordning för hanteringen av skjutna vildsvin. Men det blir inte bättre av det. Låt oss istället diskutera lösningar. För vi är övertygade om att det är viktigt att få ut det klimatsmarta viltköttet till fler konsumenter. Då kan också efterfrågan för vildsvinskött och priset – både från jägarens småskaliga försäljning och från vilthanteringsanläggningarna i landet – öka.

Det finns naturligtvis många exempel där Vilthanteringsanläggningar fungerar bra, men ska vi klara av vildsvinsförvaltningen i alla delar av landet behövs komplement till dagens system. Det är tydligt.

Särskilt viktigt är det för att jordbruket ställer krav på minskande skador från vildsvin. För att nå dit behövs ett kompletterande system som både uppmuntrar jägarna till att jaga mer och samtidigt underlättar för dem att få avsättning för köttet.

Just därför Svenska Jägareförbundets förslag för småskalig försäljning så viktigt.

Magnus Rydholm
Kommunikationschef
Svenska Jägareförbundet

AKTUELLT

Debatt: Länsstyrelsens kraschlandning

Norrbotten (JJ) Länsstyrelsen har i vinter avlyst jaktområdet G2c inom Girjas sameby från 5 februari till 15 april. (Området är cirka fyra mil långt och omfattar cirka 27 000 hektar). Motiveringen, att ge renarna betesro, innebär att vinterjakten på ripa, främst fjällripa, förbjuds, skriver Kjell Brännström mångårig medarbetare på Jaktjournalen och engagerad småviltsjägare i Norrbotten.

Ekberg drabbad av första vargarna i Östergötland

Östergötland (JJ) Östergötland har fått sitt första vargrevir i modern tid. En av de drabbade är yrkesjägaren Thomas Ekberg och han är inte glad. – Det känns frustrerande, framförallt att få ett vargrevir så här långt söderut, säger Ekberg i Jaktjournalens webbradio.

Stängda viltövergångar stoppar älgar i Långed

Nordmaling (JJ) Älgarna som kommer vandrande till Långed kan inte fortsätta över E4:an och ned till kusten. Trafikverket har stängt tre viltövergångar för att hindra renar att komma ut på vägen. – Älgarna blir fångade och jagade, säger jägaren Henning Hallström.

Prisvärda nykomlingar från F.A.I.R.

Italienska F.A.I.R. fortsätter att erbjuda nyheter på hagelmarknaden. F.A.I.R. Game och F.A.I.R. Light. Light kan ses som en mindre kopia av Game. Både kolv och pipset har kortats. Viktskillnaden är två hekto. Inte mycket kan tyckas men efter en dag i skogen eller på fjället blir det skillnad. Båda bössorna är gedigna och välarbetade. Dessutom prisvärda.

Malmbäckaren Foxii – En av hamiltonrasens främsta rävhundar!

Att vara 20 år och ha en egen stövare tillhör ovanligheterna. Att hunden också är champion är ändå mer sällsynt. För Jesper Karlsson, Kville och hans hamiltontik SE J (RÄV)CH Malmbäckaren Foxii är det inga konstigheter. Stövarjakten har legat varmt om hjärtat sedan barnsben och sedan han köpte Foxii har jakten gått som på räls.

Utredning hotar jakthundsträning

Nyligen presenterade regeringen ett förslag till ny djurskyddslag, ett förslag som berör jakthundsträning och jakt på flera punkter. Men i dagsläget är det oklart hur djurskyddslagen ändras, först ska en remiss behandlas av lagrådet.

Lider svenska jägaren av restviktsneuros eller…?

Vi har nog alla suttit i den där jaktstugan eller vad det nu är, när kalibrar och kulor kommit på tal. Ni vet, helt plötsligt är alla experter och vet exakt vad som biter bäst på älgar, vildsvin och björnar. I bland kanske med en rätt ringa erfarenhet?

Annonser