Replik: Nej, Jägareförbundets önskemål är inte uppfyllda

I ett debattinlägg på Jaktjournalens webbsida anför Stefan Persson, ordförande för Svenskt Viltkött, att de önskemål som Jägareförbundet har på en smidig och effektiv samt kostnadseffektiv hantering av skjutna vildsvin redan idag är till fullo tillgodosedda. Så är tyvärr inte fallet.

Arkivfoto: Per Jonson

Det finns mycket riktigt cirka 140 anläggningar som får ta emot jägarnas skjutna vildsvin i landet. Det är dock långt ifrån alla som tar emot vildsvin. En snabb rundringning till de fem anläggningar som kan ta emot vildsvin i Uppsala län avslöjade att ingen var intresserat av att ta emot ett skjutet vildsvin. Ingen av anläggningarna sa sig heller vara i färd med att starta upp denna verksamhet, trots att vi är precis mitt i högsäsongen för vildsvinsjakten.

Detta innebär att en jägare som skjutit ett vildsvin i Uppsala län, ett län som har gott om vildsvin och haft dem länge, måste köra många mil enkel väg för att kunna sälja sitt byte. Det är en verklighet mycket långt ifrån de tre mil, som Stefan Persson beskriver.

Efter en fortsatt rundringning hittade vi till sist en anläggning i södra Sverige som var villigt att ta emot ett nyskjutet vildsvin. De skulle betala jägaren nio kronor kilot, efter avdrag för skottskador med mera. Att få köra många mil till en anläggning med ett mindre vildsvin mitt i natten och sedan få nio kronor kilot är inget som lockar jägarna till mer jakt, när den egna frysen är full.

Vi skulle kunna fortsätta att beskriva de problem som jägarna upplever med dagens ordning för hanteringen av skjutna vildsvin. Men det blir inte bättre av det. Låt oss istället diskutera lösningar. För vi är övertygade om att det är viktigt att få ut det klimatsmarta viltköttet till fler konsumenter. Då kan också efterfrågan för vildsvinskött och priset – både från jägarens småskaliga försäljning och från vilthanteringsanläggningarna i landet – öka.

Det finns naturligtvis många exempel där Vilthanteringsanläggningar fungerar bra, men ska vi klara av vildsvinsförvaltningen i alla delar av landet behövs komplement till dagens system. Det är tydligt.

Särskilt viktigt är det för att jordbruket ställer krav på minskande skador från vildsvin. För att nå dit behövs ett kompletterande system som både uppmuntrar jägarna till att jaga mer och samtidigt underlättar för dem att få avsättning för köttet.

Just därför Svenska Jägareförbundets förslag för småskalig försäljning så viktigt.

Magnus Rydholm
Kommunikationschef
Svenska Jägareförbundet

AKTUELLT

Vitlöksspäckad vildsvinsfilé

Ett säkert kort på grillen. Extra gott när man späckar vildsvinsfilén med marinerade vitlöksklyftor och rostar färskpotatis i ugnen. Njut av sommaren. 4 portioner: 700 g vildsvinsfilé 12–15 marinerade vitlöksklyftor Marinad: 3 msk tomatpuré 2 pressade vitlöksklyftor 2 msk vitvinsvinäger 2 msk rapsolja 2 msk flytande honung 2 msk japansk soja Tillbehör: 1 kg små

Marlin modell 60 SN – en välskjutande småviltstudsare

Efter snart 60 år och med mer än elva miljoner sålda vapen är Marlin modell 60 en av världens mest populära .22 lr studsare. Marlin modell 60 är en amerikansk klassiker ur alla aspekter. Vi har provat kompositstockversionen, modell 60SN.

Fuchswürger´s Barry af Clinton – En riktig allroundhund

I dag marknadsförs tysk jaktterrier i stor utsträckning som en ren kortdrivare. Men det är bara halva hundens förtjänster. En bra tysk jaktterrier fungerar lika bra över som under jord. Mattias Johnsson från Torsby vet att uppskatta den kombinationen och har en kanonhund i sin Barry.

Om stormar i vattenglas och jakthundar

Ju mer och oftare jag jagar, desto färre bekymmer har jag! Att tillbringa tid i skog och mark med bössan i nävarna och en god jakthund som sällskap skingrar tankarna och sätter saker och ting i perspektiv. Den avskalade närheten till naturen, glädjen över hundens arbete, eller lättnaden och vördnaden som infinner sig efter ett lyckat skott bidrar alltsammans till att få vardagens bekymmer att verka små och fjärran.

Björnjägarna pustar ut

Det blir ingen senareläggning av björnjakten i Västerbotten har Naturvårdsverket beslutat. Under våren och försommaren blev diskussionerna stundtals heta sedan Svenska Jägareförbundet i Västerbotten biföll en motion från en medlem i Skellefteåbygdens jaktvårdskrets om att senarelägga björnjakten i länet till älgjaktpremiären den 3 september.

Omfattande vargjakt i Norge planerad

Norge (JJ) Rovdjursnämndernas sekretariat förordade en tilldelning tolv vargar - ingen inom den så kallade vargzonen. Nu har nämndmedlemmarna beslutat om en avskjutning på ett fyrtiotal vargar, var av majoriteten inom vargzonen.

Annonser