Renskötare dömda för jaktbrott

Två renskötare i Sörkaitums sameby har dömt till 80 dagsböter för grovt jaktbrott efter att ha följt efter spår av flera lodjur.

Våren 2003 upptäckte två renskötare från Sörkaitums sameby spår efter flera lodjur i området norr om Ritsem som de följde efter. Spåren efter lodjuren och snöskotrarna upptäcktes av länsstyrelsens naturbevakare som polisanmälde händelsen.
Enligt de två renskötarna skedde förföljandet på ett hänsynsfullt sätt för att fastställa en eventuell lodjursföryngring i området och inrapportera uppgiften till länsstyrelsen.
Enligt åklagaren, som yrkade på straff för grovt jaktbrott, hade spårandet varit både närgånget och långvarigt, närmare två mil, och inneburit brott mot jaktlagen. Som bevisning åberopades snöskoterspår som enligt åklagaren tydde på att förföljande inte skett i låg utan tvärtom i hög fart. Även lodjursspåren, från en hona med två ungar, vittnade enligt åklagaren och naturbevakare om att lodjuren stressats och varit medvetna om de två renskötarnas förföljelse vilket också ledde till att honan lämnade sina ungar. Det är oklart om domen kommer att överklagas.

AKTUELLT

Vitlöksspäckad vildsvinsfilé

Ett säkert kort på grillen. Extra gott när man späckar vildsvinsfilén med marinerade vitlöksklyftor och rostar färskpotatis i ugnen. Njut av sommaren. 4 portioner: 700 g vildsvinsfilé 12–15 marinerade vitlöksklyftor Marinad: 3 msk tomatpuré 2 pressade vitlöksklyftor 2 msk vitvinsvinäger 2 msk rapsolja 2 msk flytande honung 2 msk japansk soja Tillbehör: 1 kg små

Marlin modell 60 SN – en välskjutande småviltstudsare

Efter snart 60 år och med mer än elva miljoner sålda vapen är Marlin modell 60 en av världens mest populära .22 lr studsare. Marlin modell 60 är en amerikansk klassiker ur alla aspekter. Vi har provat kompositstockversionen, modell 60SN.

Fuchswürger´s Barry af Clinton – En riktig allroundhund

I dag marknadsförs tysk jaktterrier i stor utsträckning som en ren kortdrivare. Men det är bara halva hundens förtjänster. En bra tysk jaktterrier fungerar lika bra över som under jord. Mattias Johnsson från Torsby vet att uppskatta den kombinationen och har en kanonhund i sin Barry.

Om stormar i vattenglas och jakthundar

Ju mer och oftare jag jagar, desto färre bekymmer har jag! Att tillbringa tid i skog och mark med bössan i nävarna och en god jakthund som sällskap skingrar tankarna och sätter saker och ting i perspektiv. Den avskalade närheten till naturen, glädjen över hundens arbete, eller lättnaden och vördnaden som infinner sig efter ett lyckat skott bidrar alltsammans till att få vardagens bekymmer att verka små och fjärran.

Björnjägarna pustar ut

Det blir ingen senareläggning av björnjakten i Västerbotten har Naturvårdsverket beslutat. Under våren och försommaren blev diskussionerna stundtals heta sedan Svenska Jägareförbundet i Västerbotten biföll en motion från en medlem i Skellefteåbygdens jaktvårdskrets om att senarelägga björnjakten i länet till älgjaktpremiären den 3 september.

Omfattande vargjakt i Norge planerad

Norge (JJ) Rovdjursnämndernas sekretariat förordade en tilldelning tolv vargar - ingen inom den så kallade vargzonen. Nu har nämndmedlemmarna beslutat om en avskjutning på ett fyrtiotal vargar, var av majoriteten inom vargzonen.

Annonser