Renskötare dömda för jaktbrott

Två renskötare i Sörkaitums sameby har dömt till 80 dagsböter för grovt jaktbrott efter att ha följt efter spår av flera lodjur.

Våren 2003 upptäckte två renskötare från Sörkaitums sameby spår efter flera lodjur i området norr om Ritsem som de följde efter. Spåren efter lodjuren och snöskotrarna upptäcktes av länsstyrelsens naturbevakare som polisanmälde händelsen.
Enligt de två renskötarna skedde förföljandet på ett hänsynsfullt sätt för att fastställa en eventuell lodjursföryngring i området och inrapportera uppgiften till länsstyrelsen.
Enligt åklagaren, som yrkade på straff för grovt jaktbrott, hade spårandet varit både närgånget och långvarigt, närmare två mil, och inneburit brott mot jaktlagen. Som bevisning åberopades snöskoterspår som enligt åklagaren tydde på att förföljande inte skett i låg utan tvärtom i hög fart. Även lodjursspåren, från en hona med två ungar, vittnade enligt åklagaren och naturbevakare om att lodjuren stressats och varit medvetna om de två renskötarnas förföljelse vilket också ledde till att honan lämnade sina ungar. Det är oklart om domen kommer att överklagas.

AKTUELLT

Ser en ljusnande framtid för jaktfrågor i EU

Kungsbacka (JJ) Jägareförbundets riksjaktvårdskonsulent, Daniel Ligné, ser en ljusnande framtid för jaktfrågorna inom EU. Han tror att EU-politiker tagit lärdom av Storbritanniens utträde ur unionen. – Man inser nog att det inte går att plåga folk hur mycket som helst, säger Daniel Ligné i Jaktjournalens webbradio.

Unga jägare får testa ny jakt

Örebro/Storuman (JJ) Unga jägare i Storuman och Örebro ges möjlighet att testa olika sorters jakt. Det är Jägareförbundet som ordnar så att de får jaga på nya marker.

Bjud på Mannerströms kryddiga vildsvinsskinka

Kungsbacka (JJ) Mästerkocken Leif Mannerström bjuder nu i juletider Jaktjournalens läsare på ett härligt vildsvinsskinkerecept. Det är vilt, kryddigt och doftar jul. Överraska släkten och sätt lite guldkant på årets julbord.

Delade meningar om antal lodjur i Blekinge

Blekinge (JJ) Länsstyrelsen uppskattar att det finns mellan 15 och 20 lodjur i Blekinge län. Jägarnas Riksförbund tror att det är en kraftig underskattning och vill ha jakt på 30 lodjur i vinter.

Annonser