Renjagande björn skjuten

Östersund (JJ) Under påskhelgen sköts en björn i Fisklösadalen sedan beslut om skyddsjakt beviljats av Länsstyrelsen i Jämtlands län.

Björnen hade vid flera tillfällen gjort jaktförsök på ren i området. Under torsdagen den 17 april gjordes skrämselförsök på björnen som dock återkom till det område där samebyn har mycket ren.  

Länsstyrelsen gjorde då bedömningen att det inte fanns någon annan lämplig lösning än skyddsjakt för att förhindra allvarlig skada på renhjorden. Skyddsjakten utfördes av Länsstyrelsens personal. Den avlivade björnen vägde cirka 58 kilo och bedöms vara ett ungdjur, rapporterar Länsstyrelsen i Jämtlands län i ett pressmeddelande.

AKTUELLT

Åklagarbeslut: Ny utredning om skånsk jakthärva

Skåne (JJ) Det blir en ny polisutredning i den skånska jakthärva där jägare lurats på jakt. Det har chefsåklagare Pernilla Åström beslutat efter att ha granskat de lurade jägarnas överklagan. – Jättebra, säger en av de drabbade, Christoffer Frank.

Liten lodjursjakt i vinter

Kungsbacka (JJ) Det blir en historiskt liten lodjursjakt i Mellansverige i vinter. Endast 13 lodjur får skjutas i tre län. – Frågan är om det är vettigt att försöka hålla lostammen på den nivå som myndigheterna gör, säger Jägareförbundets rovdjursexpert, Gunnar Glöersen.

M: Förenkla för laglydiga vapenägare!

Kungsbacka (JJ) Det borde vara möjligt för jägare och sportskyttar att äga fler vapen än i dag. Det skriver moderaternas landsbygdspolitiske talesperson, Sten Bergheden, och moderate riksdagsmannen John Widegren i den här debattartikeln.

Webbradio: Så resonerar rätten om Benelli MR1

Kungsbacka (JJ) Kammarrättens dom om halvautomaten Benelli MR1 tas emot med bestörtning bland svenska jägare och skyttar. I Jaktjournalens webbradio förklarar ordföranden i målet, kammarrättsråd Marie-Louise Kraft, hur domstolen resonerat.

Annonser