Renar kvar i fjällen efter vargobs

Västerbotten (JJ) Två vargar har observerats i Västerbottens sydöstra länsdel. Detta gör att Vardofjällsgruppen i Vilhelmina norra sameby inte vågar föra renar österut till vinterbetet.

Vargoron bidrar till skoterförbud i Kittelfjällområdet. Renar får tills vidare gå kvar på fjället och ska därför inte störas. Foto: Istock

På grund av samebyns åtgärd har nu skoterförbud införts i Kittelfjällsområdet. Det är Länsstyrelsen som fattat beslut om detta i Vilhelmina kommun. Områden som berörs av förbudet är Gardfjället, Grönfjället, Klippfjället, Grapsan och delar av Klitvallen.

Skoterförbudet kommer preliminärt gälla fram till 16 december, skriver SVT Nyheter.

AKTUELLT

Liten lodjursjakt i vinter

Kungsbacka (JJ) Det blir en historiskt liten lodjursjakt i Mellansverige i vinter. Endast 13 lodjur får skjutas i tre län. – Frågan är om det är vettigt att försöka hålla lostammen på den nivå som myndigheterna gör, säger Jägareförbundets rovdjursexpert, Gunnar Glöersen.

M: Förenkla för laglydiga vapenägare!

Kungsbacka (JJ) Det borde vara möjligt för jägare och sportskyttar att äga fler vapen än i dag. Det skriver moderaternas landsbygdspolitiske talesperson, Sten Bergheden, och moderate riksdagsmannen John Widegren i den här debattartikeln.

Webbradio: Så resonerar rätten om Benelli MR1

Kungsbacka (JJ) Kammarrättens dom om halvautomaten Benelli MR1 tas emot med bestörtning bland svenska jägare och skyttar. I Jaktjournalens webbradio förklarar ordföranden i målet, kammarrättsråd Marie-Louise Kraft, hur domstolen resonerat.

Jägare i stor insats mot barnsexhandel

Stockholm (JJ) Jägarkåren är stor och när den går samman händer det grejer. I just nu pågående kampanj Musikhjälpen har jägarnas insamlingsbössa redan dragit in mer än 100 000 kronor.

Annonser