Renar kvar i fjällen efter vargobs

Västerbotten (JJ) Två vargar har observerats i Västerbottens sydöstra länsdel. Detta gör att Vardofjällsgruppen i Vilhelmina norra sameby inte vågar föra renar österut till vinterbetet.

Vargoron bidrar till skoterförbud i Kittelfjällområdet. Renar får tills vidare gå kvar på fjället och ska därför inte störas. Foto: Istock

På grund av samebyns åtgärd har nu skoterförbud införts i Kittelfjällsområdet. Det är Länsstyrelsen som fattat beslut om detta i Vilhelmina kommun. Områden som berörs av förbudet är Gardfjället, Grönfjället, Klippfjället, Grapsan och delar av Klitvallen.

Skoterförbudet kommer preliminärt gälla fram till 16 december, skriver SVT Nyheter.

0 kommentarer

AKTUELLT

Vinn älgjakt i Ströms Vattudal

Drömmer du om att få uppleva älgjakt när den är som bäst. Tveka då inte att anmäla dig till Jaktjournalens Vinnarjakt i Ströms Vattudal i slutet av september. Vi lottar ut fem platser till våra prenumeranter.

Dom om nougatåtel står fast

Ljusdal (JJ) Björnjägaren som dömdes i tingsrätten för att lockat björn från grannmarken och dessutom använt åtelkameror överklagade men hovrätten fastslår tingsrättens dom

Klagomål mot säljakt

Skurup (JJ) Föreningen Jaktkritikerna har skriftligen hört av sig till Skurups ledande politiker och tjänstemän för att vädja om ett förbud mot säljakt i kommunen.

GPS-märkt ren bar på CWD-smitta

Norge (JJ) Norska myndigheter avlivade förra veckan ytterligare en ren som bar på CWD-smitta. Renen försågs tidigare i år med GPS-sändare och då togs också prover på den som nu analyserats.

1 550 kaniner skjutna i Kalmar tätort

Kalmar (JJ) Kalmar kommun har gjort en stor satsning på att få ner antalet kaniner. I fjol sköts 1 550 kaniner ihjäl inom tätbebyggt område. Avskjutningen har gett resultat, men kaninjakten är långt ifrån över. Även under år 2015 jagade man och lyckades skjuta 1 324 kaniner.

Annonser