Renar kvar i fjällen efter vargobs

Västerbotten (JJ) Två vargar har observerats i Västerbottens sydöstra länsdel. Detta gör att Vardofjällsgruppen i Vilhelmina norra sameby inte vågar föra renar österut till vinterbetet.

Vargoron bidrar till skoterförbud i Kittelfjällområdet. Renar får tills vidare gå kvar på fjället och ska därför inte störas. Foto: Istock

På grund av samebyns åtgärd har nu skoterförbud införts i Kittelfjällsområdet. Det är Länsstyrelsen som fattat beslut om detta i Vilhelmina kommun. Områden som berörs av förbudet är Gardfjället, Grönfjället, Klippfjället, Grapsan och delar av Klitvallen.

Skoterförbudet kommer preliminärt gälla fram till 16 december, skriver SVT Nyheter.

AKTUELLT

Genetiskt viktig varg i Västra Götaland ett mysterium

Stenungsund (JJ) En så kallat genetiskt viktig varghane ha konstaterats i trakterna av Stenungsund. Hans existens är ett mysterium: Tiken som födde honom ska vara en varg som invandrat från Finland-Ryssland, men var den tiken håller hus vet ingen idag. – En märklig historia, säger Nelly Grönberg, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen i Västra Götaland.

Debatt: Genomförandet av EU-direktiv i vapenlagstiftningen

Kungsbacka (JJ) Den 3 april 2017 beslutade dåvarande statsrådet Anders Ygeman (S) att uppdra åt hovrättsrådet Kazimir Åberg att utreda vissa frågor på vapenlagstiftningens område. I Åbergs utredning föreslås hur EU:s nya vapendirektiv ska implementeras i svensk lagstiftning. Dagens debattör är kritisk till denna utredning och ger egna förslag.

Unga vargar förväntas klara sig på egen hand

Värmland (JJ) Vargvänner rasar över att alfadjuren i Rackstadreviret sköts – och att årsvalpar nu ska svälta ihjäl. Faktum är dock att det är den här årstiden många ungvargar vandrar ut från sina födelserevir.

Landfast is ger finska besökare

Umeå (JJ) Med den långvariga kylan bildas landfast is i Kvarken, mellan Finland och Sverige. Följden blir att förrymda farmarrävar traskar över till Sverige.

Annonser