Remington 700- Framtidens jaktstudsare?

9912remingtona.gifDen mest intressanta vapennyheten i USA för närvarande? Svårt att säga, men många skulle nog nämna Remingtons studsare modell 700 Composite, en högteknologisk skapelse för 2000-talet. Snart kommer den till Sverige.

Den ytterligt tunna och rost fria stålpipan är lindad med ett lätt men oerhört starkt material, så pass rejält att eldrörets diameter (stålkärnan plus composite-höljet) blir hela 33 millimeter. Knappast någon ”bench rest rifle” har tjockare pipa! Men Remington 700 Composite är främst ett jaktvapen med låg vikt och – enligt tillverkaren – utmärkta skjutegenskaper.
En pipa av nämnda konstruktion har många fördelar. Tunga och tjocka vanliga stålpipor är styva, vilket bidrar till precisionen. Men de ökar självfallet den totala vapenvikten och efter ihållande skjutning svalnar de mycket långsamt. Remington hävdar att deras 700 Composite-pipa är 80 procent lättare än en traditionell stålpipa med motsvarande diameter och dessutom 20 procent starkare. Konstruktörerna har också räknat ut att den nya stål/ compositepipan är fem gånger styvare än motsvarande helt i stål. Detta sägs bidra till fantastisk precision.

Sval

En av de största fördelarna med den nya pipan är att den håller sig sval under skottlossningen – tio gånger bättre än en vanlig stålpipa. Vid intensiv skjutning med en normal studsare hettas eldröret upp mycket starkt, särskilt i bakre delen. Och den förblir varm mycket länge vilket resulterar i mera slitage i loppet. Remington hävdar att den nya pipan med dess överlägsna förmåga att hålla sig sval har helt överlägsen slitstyrka.
Remington 700 Composite finns bland annat i kalibrarna .223, .22-250, .308 och flera grövre versioner upp till .300 Win. Magnum. Samtliga pipor är 26 tum (65 cm) långa.

Inte helt ny

Utan tvekan en mycket intressant ny Remington-studsare. Men idén bakom pipkonstruktionen är kanske inte helt ny. År 1961 introducerade Winchester en revolutionerande halvautomatisk hagelbössa, Modell 59. Pipans tunna stålkärna var lindad med ett tjockt lager glasfiber. En lätt och smidig bössa, som jag hade tillfälle att prova i olika sammanhang. Den fungerade bra. Enda nackdelen var att den på grund av den lätta pipan var något baktung och lite svår att hålla svingen flytande med. Winchester modell 59 blev heller ingen stor framgång och produktionen lades ner tämligen snart. Men med dagens tekniska resurser hade det nog varit möjligt att ombalansera bössan och minska de relativt höga tillverkningskostnaderna.

Framtidsstudsare

Stålkärna plus composite-hölje ger en diameter på hela 33 millimeter.80 procent lättare än en traditionell stålpipa och 20 procent starkare.En del uppfinningar är så avgjort före sin tid att de inte accepteras fullt av allmänheten. Och de flesta jägare är nog rätt hårt bundna till det traditionella. Men Remingtons nya modell 700 Composite kan ändå mycket väl ha framtiden för sig. Konstruktörerna tycks ju kunna peka på enbart praktiska fördelar.
HDF i Halmstad är generalagent för Sverige, och cirkapriset är 20 000 kronor!
Text: ARNE ARONSSON
JJ 12/99

AKTUELLT

Befarade vargskador var bett efter björn

Hälsingland (JJ) Den stövare som blev svårt biten av rovdjur på tisdagsförmiddagen, söder om Alfta och Bollnäs, attackerades av björn, inte varg. – Det var svårt att bedöma, säger besiktningsman Bert Eriksson.

Alla hundar uttagna inför Småhunds-SM

Ydre (JJ) På måndag släpps Sveriges tolv bästa drivande hundar i skogarna utanför Ydre. Då avgörs nämligen 2017 års upplaga av Småhunds-SM. Jaktjournalen liverapporterar såklart.

Fällde guldbock på första jakten

Falköping (JJ) Det blev max utdelning för 15-årige Emil Nilsson när han gick ut på sin första uppsiktsjakt: Han fällde en guldbock. – Vi hade sett den under sommaren men trodde inte att den var så stor, säger pappa Peter som satt bredvid och filmade dramatiken.

Känner sig lurade på godsjakt

Skåne (JJ) Tio jägare köpte jakt på ett gods och betalade tillsammans 130 000 kronor. Det visade sig dock att den som sålde jakten inte ägde marken i området.

Överviktiga jakthundar

Övervikten har ökat markant bland svenskarna de senaste åren. Och det verkar som om den trenden även gäller våra jakthundar.

Jägarna tvingas ta smällen

De senaste veckorna har det debatterats flitigt runt vildsvinsstammen och de skadeproblem som uppstått inom vissa områden. Man pratar om skador för mångmiljonbelopp som drabbar lantbruk, villaägare och trafik i första hand.

Annonser