Remi och Andreas satsar på björnjakt i Norrbotten

Smedsbyn (JJ) Norrmannen Remi Olsen, som just flyttat till Smedsbyn och jaktkompisen Andreas Olofsson, Gällivare, satsar på björnjakt i Norrbotten. Hittills ligger de bakom tre av de fyra fällda björnarna i länet.

– Jag och Andreas samarbetar med våra plotthundar och hittills har det gått bra, berättar Remi Olsen, som just flyttat med fru, barn och 17 hundar till Smedsbyn.

– Det är 86 björnar kvar på tilldelningen i Norrbotten, så vi räknar med att jaga varje dag.

I fredags gjorde Remis stora stjärna plotthunden Mack ett mycket bra arbete som slutade med en fälld björn.

– Vi var i Narken, Tornedalen och hade nästan gett upp på morgonen. Men jag tänkte ta en sista chans och släppte Mack på frisök. Till slut hittade han ett svagt spår som han jobbade med i en timme. Sedan fick han tag på björnen som gick undan kanske 500 meter och sedan blev det ståndskall, berättar Remi.

Remis kompis Stian Pettersson, Norge, fick chansen att följa med Remi in på ståndet och han gjorde inget misstag och lyckades fälla björnen.

I fjol stod Mack själv bakom 13 fällda björnar och var med tillsammans med andra hundar på många fler.

– Jag vet faktiskt inte riktigt hur många han var med på, vi jagade en del tillsammans med Rasmus Boström. Mack var jätteduktig i fjol och vad jag sett hittills i år verkar han bara bli bättre. Han fungerar bra både i band och i frisök och vid ståndskallsarbetet, förklarar Remi.

– Nästa vecka när älgjakten börjar här i Norrbotten räknar vi med att det blir betydligt mer synobs, och jägarna får gärna ringa så kommer vi med björnhundar (+47 413 52 486), avslutar Remi.

I nästa nummer av Jaktjournalen kommer ett stort reportage med Remi Olsen, norrmannen som blivit björnjägare på heltid.

Norrmannen Remi Olsen,t h, har flyttat till Sverige för att jaga björn på heltid. Här med en björn som kompisen Stian Pettersson sköt för Remis Mack i fredags.
AKTUELLT

Debatt: Vildsvin på borden, inte i trafiken

Vildsvin förstör allt fler skördar. Djuren orsakar också svåra trafikolyckor. Därför måste vi underlätta vildsvinsjakt, genom att göra det enklare både att kameraövervaka och att sälja vildsvinskött. Så skriver Lina Nordquist och Niklas Frykman, båda Liberalerna (L), i den här debattartikeln.

Vitlöksspäckad vildsvinsfilé

Ett säkert kort på grillen. Extra gott när man späckar vildsvinsfilén med marinerade vitlöksklyftor och rostar färskpotatis i ugnen. Njut av sommaren. 4 portioner: 700 g vildsvinsfilé 12–15 marinerade vitlöksklyftor Marinad: 3 msk tomatpuré 2 pressade vitlöksklyftor 2 msk vitvinsvinäger 2 msk rapsolja 2 msk flytande honung 2 msk japansk soja Tillbehör: 1 kg små

Fuchswürger´s Barry af Clinton – En riktig allroundhund

I dag marknadsförs tysk jaktterrier i stor utsträckning som en ren kortdrivare. Men det är bara halva hundens förtjänster. En bra tysk jaktterrier fungerar lika bra över som under jord. Mattias Johnsson från Torsby vet att uppskatta den kombinationen och har en kanonhund i sin Barry.

Om stormar i vattenglas och jakthundar

Ju mer och oftare jag jagar, desto färre bekymmer har jag! Att tillbringa tid i skog och mark med bössan i nävarna och en god jakthund som sällskap skingrar tankarna och sätter saker och ting i perspektiv. Den avskalade närheten till naturen, glädjen över hundens arbete, eller lättnaden och vördnaden som infinner sig efter ett lyckat skott bidrar alltsammans till att få vardagens bekymmer att verka små och fjärran.

Björnjägarna pustar ut

Det blir ingen senareläggning av björnjakten i Västerbotten har Naturvårdsverket beslutat. Under våren och försommaren blev diskussionerna stundtals heta sedan Svenska Jägareförbundet i Västerbotten biföll en motion från en medlem i Skellefteåbygdens jaktvårdskrets om att senarelägga björnjakten i länet till älgjaktpremiären den 3 september.

Annonser