Rekordstort lodjur sköts i Vistträsk

Vistträsk (JJ) När Viktor Åkerlund, Älvsbyn, 21 år, sköt sitt första lodjur visade det sig att lon var tre kilo från det svenska rekordet och den näst största i landet.

De största rapporterade lodjuret som skjutits i Sverige vägde 34 kilo. Det näst största vägde 31 kilo och sköts av Viktor Åkerlund i Vistträsk den 2 mars.

Viktor jagade tillsammans med sin bror Emil och hundföraren Tony Kristofersson, Sjulsmark och hans stövartik Mimmi.

Viktor stod på pass när lodjuret kom i lugnt tempo och när den var på tio meters avstånd sköt Viktor. Han har bestämt sig för att stoppa upp lodjuret, skriver Piteå Tidningen.

Lodjursjakten pågår fram till april, och i hela Norrbotten får elva lodjur skjutas. I Jokkmokk, Arjeplog, Arvidsjaur, Boden, Luleå, Älvsbyn, Piteå nedanför odlingsgränsen är jakten slut efter att det tredje lodjuret sköts tisdag den 4 mars.

AKTUELLT

Vitlöksspäckad vildsvinsfilé

Ett säkert kort på grillen. Extra gott när man späckar vildsvinsfilén med marinerade vitlöksklyftor och rostar färskpotatis i ugnen. Njut av sommaren. 4 portioner: 700 g vildsvinsfilé 12–15 marinerade vitlöksklyftor Marinad: 3 msk tomatpuré 2 pressade vitlöksklyftor 2 msk vitvinsvinäger 2 msk rapsolja 2 msk flytande honung 2 msk japansk soja Tillbehör: 1 kg små

Fuchswürger´s Barry af Clinton – En riktig allroundhund

I dag marknadsförs tysk jaktterrier i stor utsträckning som en ren kortdrivare. Men det är bara halva hundens förtjänster. En bra tysk jaktterrier fungerar lika bra över som under jord. Mattias Johnsson från Torsby vet att uppskatta den kombinationen och har en kanonhund i sin Barry.

Om stormar i vattenglas och jakthundar

Ju mer och oftare jag jagar, desto färre bekymmer har jag! Att tillbringa tid i skog och mark med bössan i nävarna och en god jakthund som sällskap skingrar tankarna och sätter saker och ting i perspektiv. Den avskalade närheten till naturen, glädjen över hundens arbete, eller lättnaden och vördnaden som infinner sig efter ett lyckat skott bidrar alltsammans till att få vardagens bekymmer att verka små och fjärran.

Björnjägarna pustar ut

Det blir ingen senareläggning av björnjakten i Västerbotten har Naturvårdsverket beslutat. Under våren och försommaren blev diskussionerna stundtals heta sedan Svenska Jägareförbundet i Västerbotten biföll en motion från en medlem i Skellefteåbygdens jaktvårdskrets om att senarelägga björnjakten i länet till älgjaktpremiären den 3 september.

Omfattande vargjakt i Norge planerad

Norge (JJ) Rovdjursnämndernas sekretariat förordade en tilldelning tolv vargar - ingen inom den så kallade vargzonen. Nu har nämndmedlemmarna beslutat om en avskjutning på ett fyrtiotal vargar, var av majoriteten inom vargzonen.

Annonser