Rekordstort lodjur sköts i Vistträsk

Vistträsk (JJ) När Viktor Åkerlund, Älvsbyn, 21 år, sköt sitt första lodjur visade det sig att lon var tre kilo från det svenska rekordet och den näst största i landet.

De största rapporterade lodjuret som skjutits i Sverige vägde 34 kilo. Det näst största vägde 31 kilo och sköts av Viktor Åkerlund i Vistträsk den 2 mars.

Viktor jagade tillsammans med sin bror Emil och hundföraren Tony Kristofersson, Sjulsmark och hans stövartik Mimmi.

Viktor stod på pass när lodjuret kom i lugnt tempo och när den var på tio meters avstånd sköt Viktor. Han har bestämt sig för att stoppa upp lodjuret, skriver Piteå Tidningen.

Lodjursjakten pågår fram till april, och i hela Norrbotten får elva lodjur skjutas. I Jokkmokk, Arjeplog, Arvidsjaur, Boden, Luleå, Älvsbyn, Piteå nedanför odlingsgränsen är jakten slut efter att det tredje lodjuret sköts tisdag den 4 mars.

AKTUELLT

Bjud på Mannerströms kryddiga vildsvinsskinka

Kungsbacka (JJ) Mästerkocken Leif Mannerström bjuder nu i juletider Jaktjournalens läsare på ett härligt vildsvinsskinkerecept. Det är vilt, kryddigt och doftar jul. Överraska släkten och sätt lite guldkant på årets julbord.

Delade meningar om antal lodjur i Blekinge

Blekinge (JJ) Länsstyrelsen uppskattar att det finns mellan 15 och 20 lodjur i Blekinge län. Jägarnas Riksförbund tror att det är en kraftig underskattning och vill ha jakt på 30 lodjur i vinter.

Vargen i Arvidsjaur stött ett par mil söderut

Norrbotten (JJ) Länsstyrelsens personal har lyckats stöta vargen ett par mil från Arvidsjaur och renarna i Västra Kikkejaure sameby. – Men här har den varit förut, så den har nog bara gått sin vanliga runda, säger en renskötare i Mausjaur sameby.

Annonser