Rekordstort intresse för jägarexamen

Intresset för att ta jägarexamen är stort. Det är "inne" med jakt. Under år 2015 fick 13 462 personer godkänt på teoriprovet, en ökning med nära sex procent sedan 2006.

Norrbottens län sticker ut i statistiken med totalt 947 godkända teoriprov under 2015, klart flest i landet bortsett från de tre storlänen.

– En av förklaringarna är helt enkelt att det är inne med jakt och klimatsmart kött, säger Daniel Bladh, handläggare på Naturvårdsverket, till Nyhetsbyrån Siren.

Sett till hela riket var 21 procent av dem som godkändes på teorin i fjol kvinnor, en i stort sett oförändrad andel jämfört med året innan.

2006, då tillförlitlig statistik började föras nationellt, fick 8530 personer godkänt på teoriprovet

AKTUELLT

Hur stoppas aktivister som saboterar vargjakt?

Västmanland (JJ) Aktivister stör vargjakten i Kölstareviret i Västmanland. – Det är märkligt att polisen inte agerar, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen i Jaktjournalens webbradio. Men polisen meddelar att utredning pågår.

Evalds företag ruinerades av Naturvårdsverket – nu stämmer han staten

Evald Hellgren bedrev en blomstrande näringsverksamhet i Örträsk i Västerbotten när Naturvårdsverket felaktigt drog in tillståndet för hans populära vildsvinsfälla Sinkabirum. Två år senare fick han rätt i kammarrätten, som konstaterade att Naturvårdsverket överhuvudtaget ”inte haft fog för sitt beslut” – men då hade hans firma ruinerats. Evald vände sig till Justitiekanslern för att få ersättning för sina förluster men fick avslag med motiveringen att Naturvårdsverkets fel inte varit tillräckligt ”uppenbart”. Nu stämmer Evald Hellgren staten med hjälp av Centrum för rättvisa.

Kvinna attackerad av älg

Umeå (JJ) En kvinna i Umeå attackerades på lördagseftermiddagen av en älg. Polisen fick rycka ut och hämta kvinnan i skogen.

Annonser