Rekordstor lodjurstam i Sjuhärad

SJUHÄRAD (JJ). I helgen har jägarna inventerat lodjur och varg i Sjuhärad. I går eftermiddag kunde man konstatera att det finns mer än dubbelt så många lodjur som man hittills trott.

I går eftermiddag hade nästan alla områden i Sjuhärad räknats samman. Då kunde man även konstatera att det finns mer än dubbels så många lodjur i trakten mot vad man tidigare trott. Inventeringen visar att det finns omkring 25 lodjur och inte ett tiotal som man räknat med tidigare. Det här uppger Sveriges Radio P 4 Sjuhärad. 

Tommy Berglund, besiktningsman och rovdjursspårare för länsstyrelsen, menar att ökningen har flera förklaringar. En av förklaringarna är att en livskraftig lodjursmamma kommit ner från norr och slagit sig ner i området, en annan är att södra Sverige har en stor rådjursstam. Och just rådjur är lodjurens basföda.

I vinter har rådjuren dessutom blivit ett lätt byte för lodjuren, dels för att rådjuren har svårt att finna mat och dels beroende på den hårda skaren.
Tommy Berglund tror nu att ökningen av lodjur kommer att påverka rådjursstammen i ökande grad. Det handlar främst om områden i södra Sjuhärad mot Svenljunga, men även Bollebygds- och Töllsjöområdet.

Berglund säger att det finns ett förslag på att skjuta två lodjur i Skaraborg/Älvsborg – men ännu är inget beslut taget. Under helgens inventering har man dock inte hittat några vargspår i Sjuhärad.

AKTUELLT

Webbradio: Han vill ha bort de svenska vildsvinen

Västra Götaland (JJ) Lantbrukaren Lennart Bogren vill ha bort vildsvinen från Sverige. – Vi markägare borde vara så förståndiga att vi förser Jesse James, Billy the kid och bröderna Dalton med fri ammunition – gör rent! säger Lennart Bogren i Jaktjournalens webbradio.

Debatt: Det kokar i Kiruna

Norrbotten (JJ) Det är trist att tvingas konstatera att debatten om samebyarnas rättigheter i fjällen påminner om invandrarfrågan för några år sedan. Då rådde närmast åsiktsdiktatur. Den som hade kritiska synpunkter på hur invandringen sköttes stämplades som rasist. Idag hamnar rasiststämpeln på den som ifrågasätter det rimliga i att samebyarna ensamma ska bestämma över jakt och fiske i fjällvärlden.

Annonser