Rekordstor lodjurstam i Sjuhärad

SJUHÄRAD (JJ). I helgen har jägarna inventerat lodjur och varg i Sjuhärad. I går eftermiddag kunde man konstatera att det finns mer än dubbelt så många lodjur som man hittills trott.

I går eftermiddag hade nästan alla områden i Sjuhärad räknats samman. Då kunde man även konstatera att det finns mer än dubbels så många lodjur i trakten mot vad man tidigare trott. Inventeringen visar att det finns omkring 25 lodjur och inte ett tiotal som man räknat med tidigare. Det här uppger Sveriges Radio P 4 Sjuhärad. 

Tommy Berglund, besiktningsman och rovdjursspårare för länsstyrelsen, menar att ökningen har flera förklaringar. En av förklaringarna är att en livskraftig lodjursmamma kommit ner från norr och slagit sig ner i området, en annan är att södra Sverige har en stor rådjursstam. Och just rådjur är lodjurens basföda.

I vinter har rådjuren dessutom blivit ett lätt byte för lodjuren, dels för att rådjuren har svårt att finna mat och dels beroende på den hårda skaren.
Tommy Berglund tror nu att ökningen av lodjur kommer att påverka rådjursstammen i ökande grad. Det handlar främst om områden i södra Sjuhärad mot Svenljunga, men även Bollebygds- och Töllsjöområdet.

Berglund säger att det finns ett förslag på att skjuta två lodjur i Skaraborg/Älvsborg – men ännu är inget beslut taget. Under helgens inventering har man dock inte hittat några vargspår i Sjuhärad.

0 kommentarer

AKTUELLT

Uppdaterad: Rialavarg påskjuten

Riala (JJ) Vid lunchtid idag avlossades skott mot den varg som det bedrivs skyddsjakt på i Rialaområdet norr om Stockholm. Eftersök har genomförts och vargen träffades inte.

Vill ha fler älgar

Betesskadorna minskar samtidigt som älgstammen ökar något i Värmland. För att få tillbaka en meningsfull jakt krävs ett bättre anpassat skogsbruk, en adaptiv vargförvaltning och mera älg i de värmländska skogarna, skriver Svenska Jägareförbundet Värmland i ett pressmeddelande.

Webbradio: Hövdingen om vargbråket i Värmland

Värmland (JJ) Nu svarar landshövding Kenneth Johansson på kritiken mot vargförvaltningen i Värmland. Han är inte nöjd med vargsituationen i länet. – Nej, nöjd är jag inte, men vi gör det bästa utifrån de centrala beslut vi har, säger Kenneth Johansson i Jaktjournalens Webbradio.

Ny matematik kan ändra vargstammens storlek

Kungsbacka (JJ) Ett nytt beräkningssätt av vargstammens storlek planerar att införas 2019. Det förslag som ligger på bordet idag skulle i ett slag kunna minska vargstammen radikalt. – Därför är det väldigt viktigt att jägarna deltar i den spillningsinventering som inleds den första oktober, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen.

Annonser