Rekordmånga björnprover i Jämtland

Östersund (JJ) Det kan komma att dröja innan vi får veta hur många björnar som finns i Jämtland och Härjedalen. Insamlingen av björnspillning har gått över förväntan och nu finns 5 000 prover att analysera.

Den första november avslutas insamlingen av spillningsproverna och de skickas till Frankrike för analys. Målet är att få en klarare bild av björnstammen som idag uppskattas vara 400 – 1500 djur.
Länsstyrelsen har fått in cirka  2 000 prover mer än vad man väntat sig. De flesta proverna kommer från Härjedalen, Strömsund och Ragunda. Det totala antalet prover är dubbelt så högt som i Västerbotten, Dalarna, Västernorrland och Gävleborg tillsammans fick in under inventeringen.
För att kunna analysera samtliga prover har länsstyrelsen sökt medel hos Naturvårdsverket eftersom björnstammen är en riksangelägenhet.

AKTUELLT

Jaktfilm: Se när bocken fälls

I nya numret av Jaktjournalen återfinns ett bockjaktreportage signerat Julius Berg. Han hade också filmkamera med sig och fick skottsekvensen på den udda bocken fångad på film.

Stövar-SM för rävhundar flyttas

Värmland (JJ) Stövar-SM för rävhundar kommer inte som planerat att arrangeras i Norrbottens län. I stället blir det Värmlands stövarklubb som tar över stafettpinnen och arrangerar mästerskapet i vinter.

SKK och Agria fortsätter samarbete

Kungsbacka (JJ) Svenska kennelklubben och försäkringsbolaget Agria har skrivit under ett nytt avtal för fortsatt samarbete i ytterligare sju år. Avtalet innebär bland annat att Agria SKK forskningsfond även fortsättningsvis bidrar till forskning till nytta för hund och katt.

Säljer mer än 550 åtelkameror i månaden

Kungsbacka (JJ) Bara hos Hylte Jakt & Lantman och Z-Aim säljs mer än 550 åtelkameror i månaden. Nu är frågan om försäljningen kan öka ytterligare sedan kamerorna blivit möjliga att använda utan tillstånd för jägare.

OK till lodjursjakt i vinter

Stockholm (JJ) Naturvårdsverket ger klartecken till länsstyrelserna att besluta om licensjakt på lodjur. Vinterns inventeringar ska ha visat att lodjursstammen är nästan exakt lika stor i år som förra året.

Annonser