Rekordmånga björnprover i Jämtland

Östersund (JJ) Det kan komma att dröja innan vi får veta hur många björnar som finns i Jämtland och Härjedalen. Insamlingen av björnspillning har gått över förväntan och nu finns 5 000 prover att analysera.

Den första november avslutas insamlingen av spillningsproverna och de skickas till Frankrike för analys. Målet är att få en klarare bild av björnstammen som idag uppskattas vara 400 – 1500 djur.
Länsstyrelsen har fått in cirka  2 000 prover mer än vad man väntat sig. De flesta proverna kommer från Härjedalen, Strömsund och Ragunda. Det totala antalet prover är dubbelt så högt som i Västerbotten, Dalarna, Västernorrland och Gävleborg tillsammans fick in under inventeringen.
För att kunna analysera samtliga prover har länsstyrelsen sökt medel hos Naturvårdsverket eftersom björnstammen är en riksangelägenhet.

AKTUELLT

Bjud på Mannerströms kryddiga vildsvinsskinka

Kungsbacka (JJ) Mästerkocken Leif Mannerström bjuder nu i juletider Jaktjournalens läsare på ett härligt vildsvinsskinkerecept. Det är vilt, kryddigt och doftar jul. Överraska släkten och sätt lite guldkant på årets julbord.

Delade meningar om antal lodjur i Blekinge

Blekinge (JJ) Länsstyrelsen uppskattar att det finns mellan 15 och 20 lodjur i Blekinge län. Jägarnas Riksförbund tror att det är en kraftig underskattning och vill ha jakt på 30 lodjur i vinter.

Vargen i Arvidsjaur stött ett par mil söderut

Norrbotten (JJ) Länsstyrelsens personal har lyckats stöta vargen ett par mil från Arvidsjaur och renarna i Västra Kikkejaure sameby. – Men här har den varit förut, så den har nog bara gått sin vanliga runda, säger en renskötare i Mausjaur sameby.

Film: Leif sågade loss älgen

Stockholm (JJ) Leif Gisslén räddade sannolikt livet på en älg i Stockholms skärgård i onsdags morse. Älgen hade fastnat i en gunga och Leif hjälpte den loss.

Annonser