Rekordlåg älgavskjutning – ÄFO från ÄFO

Värmland (JJ) Älgavskjutningen i Värmland är som Jaktjournalen tidigare berättat extremt låg det här jaktåret. I flera älgförvaltningsområden har man inte ens kommit upp till 50 procent av skjutningsmålen.

Enligt Svenska Jägareförbundets ordförande i Värmland, Lennart Johannesson är situationen extrem.

– Vi brukar ha en avskjutning som ligger på 75 procent av tilldelningen, men i år ligger den på 55 procent, säger han till Värmlands Folkblad.

För Lennart Johannesson är orsaken till minskningen uppenbar. I Värmland är vargens populationsstorlek och rörlighet faktorer som gör älgförvaltningen komplicerad.

– Älgförvaltningen ska se till markägarnas önskemål, till viltolyckorna och till skogsbruket. Lägger man till faktorn varg blir det otroligt svårt, då hinner man inte med att anpassa målen.

Älgavskjutning per Älgförvaltningsområde (ÄFO)

• Vänern-Möckeln ÄFO 184 fällda av 245 tilldelade
• Örtens ÄFO 209 fällda av 311 tilldelade
• Vänerbygdens ÄFO 361 fällda av 708 tilldelade
• Glaskogens ÄFO 840 fällda av 1 388 tilldelade
• Bergslagskanalens ÄFO 253 fällda av 442 tilldelade
• Klarälven-Fryken ÄFO 169 fällda av 297 tilldelade
• Wermlandsbergs ÄFO 297 fällda av 695 tilldelade
• Fryken-Glafsfjorden ÄFO 479 fällda av 1 036 tilldelade
• Ljusnans ÄFO 441 fällda av 815 tilldelade
• Finnskoga-Dalby ÄFO 294 fällda av 410 tilldelade

Källa: Värmlands Folkblad

AKTUELLT

Björnjaktsbeslutet möts av besvikelse och glädje

Västerbotten (JJ) Björnjägaren Jonas Nordström skrek ut sin glädje när han fick beskedet att björnjakten startar som vanligt 21 augusti. – Jag vrålade så att jobbarkompisarna säkert ramlade ut sina stolar, säger Jonas Nordström.

Film: Så lär du din hund att apportera villkorslöst

Kungsbacka (JJ) På fågeljakten är en bra apportör ovärderlig. Att lära sin fågelhund apportera ordentligt är därför viktigt. JJ:s medarbetare Jonas Seger har 30 års erfarenhet av fågelhundar och vet vad som krävs för att få hunden att apportera även när det är svåra förhållanden.

Debatt: SJF och LRF trycker på om vildsvinen

Kungsbacka (JJ) Svenska Jägareförbundet och Lantbrukarnas Riksförbund gör gemensam sak om vildsvinen. Förbundsordförandena Torbjörn Larsson och Palle Borgström trycker på regeringen och efterlyser i den här debattartikeln lättnader i regelverket som exempelvis hindrar jägare från att sälja vildsvinskött.

Hållbarhetstänk bakom unik älgtrofémöbel

Vem skulle inte vilja sitta bekvämt och varje gång tänka på att lädret faktiskt kommer från ett vilt man själv fällt. För Nils Kjerstadius, vd på familjeföretaget Cuero Design var det en självklarhet att erbjuda jägare den här möjligheten.

Risk för att vinterns vargjakt uteblir

Kungsbacka (JJ) Enligt vad Jaktjournalen erfar är den kommande vinterns licensjakt på varg i fara. Det uppskattade antalet vargar är obetydligt fler än Naturvårdsverkets miniminivå på 300 individer. Jägareförbundet jobbar nu för att Riksdagens mål på minst 270 vargar ska gälla.

Annonser