Rekordlåg älgavskjutning – ÄFO från ÄFO

Värmland (JJ) Älgavskjutningen i Värmland är som Jaktjournalen tidigare berättat extremt låg det här jaktåret. I flera älgförvaltningsområden har man inte ens kommit upp till 50 procent av skjutningsmålen.

Enligt Svenska Jägareförbundets ordförande i Värmland, Lennart Johannesson är situationen extrem.

– Vi brukar ha en avskjutning som ligger på 75 procent av tilldelningen, men i år ligger den på 55 procent, säger han till Värmlands Folkblad.

För Lennart Johannesson är orsaken till minskningen uppenbar. I Värmland är vargens populationsstorlek och rörlighet faktorer som gör älgförvaltningen komplicerad.

– Älgförvaltningen ska se till markägarnas önskemål, till viltolyckorna och till skogsbruket. Lägger man till faktorn varg blir det otroligt svårt, då hinner man inte med att anpassa målen.

Älgavskjutning per Älgförvaltningsområde (ÄFO)

• Vänern-Möckeln ÄFO 184 fällda av 245 tilldelade
• Örtens ÄFO 209 fällda av 311 tilldelade
• Vänerbygdens ÄFO 361 fällda av 708 tilldelade
• Glaskogens ÄFO 840 fällda av 1 388 tilldelade
• Bergslagskanalens ÄFO 253 fällda av 442 tilldelade
• Klarälven-Fryken ÄFO 169 fällda av 297 tilldelade
• Wermlandsbergs ÄFO 297 fällda av 695 tilldelade
• Fryken-Glafsfjorden ÄFO 479 fällda av 1 036 tilldelade
• Ljusnans ÄFO 441 fällda av 815 tilldelade
• Finnskoga-Dalby ÄFO 294 fällda av 410 tilldelade

Källa: Värmlands Folkblad

AKTUELLT

Benelli MR1 i Kammarrätten

Göteborg (JJ) I går genomfördes muntliga förhandlingar i Kammarrättens prövning av Toni Celans överklagan om avslaget på licensansökan för en Benelli MR1. Under förhandlingarna drog Polisen tillbaka flera av sina skäl för avslaget.

Befarade vargskador var bett efter björn

Hälsingland (JJ) Den stövare som blev svårt biten av rovdjur på tisdagsförmiddagen, söder om Alfta och Bollnäs, attackerades av björn, inte varg. – Det var svårt att bedöma, säger besiktningsman Bert Eriksson.

Alla hundar uttagna inför Småhunds-SM

Ydre (JJ) På måndag släpps Sveriges tolv bästa drivande hundar i skogarna utanför Ydre. Då avgörs nämligen 2017 års upplaga av Småhunds-SM. Jaktjournalen liverapporterar såklart.

Fällde guldbock på första jakten

Falköping (JJ) Det blev max utdelning för 15-årige Emil Nilsson när han gick ut på sin första uppsiktsjakt: Han fällde en guldbock. – Vi hade sett den under sommaren men trodde inte att den var så stor, säger pappa Peter som satt bredvid och filmade dramatiken.

Känner sig lurade på godsjakt

Skåne (JJ) Tio jägare köpte jakt på ett gods och betalade tillsammans 130 000 kronor. Det visade sig dock att den som sålde jakten inte ägde marken i området.

Annonser