Rekordhög älgavskjutning i norr

Luleå (JJ) Aldrig tidigare har så många älgar skjutits i Norrbotten som under föregående jaktår. Totalt fälldes 12 870 älgar vilket är fler än under älgexplosionen på 1980-talet början.

Förra jaktåret sköts rekordmånga älgar i Norrbotten. Arkivfoto: Roger C Åström

– I stora drag kan man väl säga att det är skjutet alltime-high. Det har aldrig skjutits så mycket älg som i fjol, säger Björn Sundgren, Jägareförbundets jaktvårdskonsulent.

Att det skjutits rekordmycket älg kan låta märkligt för enskilda jaktlag som inte lyckades fylla sina kvoter. Inte minst för jägarna vid kusten. Den stora avskjutningen har märkts av i Tornedalen och Malmfälten.

Jägareförbundet ser en positiv trend i statistiken. En ökande andel älgkalvar har skjutits i förhållande till de vuxna. Totalt fälldes 12 870 älgar. Av dem var 5 646 kalvar.

Jägareförbundet kan därför inte ge en generell åsikt på om de vill att avskjutningen ska öka eller minska.

– I det ena hörnet kan det finnas utrymme för att öka avskjutningen men inte i det andra.

Fler älgar sköts under fjolårets älgjakt än föregående år ovan odlingsgränsen. Men de som fälls är allt mindre och yngre.

Roger Ögren är jägare och med i förvaltningsgruppen för älgförvaltningsområde 1, som täcker in Kiruna och Gällivare kommuner ovan odlingsgränsen. Under fjolårets jakt hade området tilldelats drygt 1 200 vuxna och lika många kalvar. Avskjutningen låg på 1 101 respektive 800, vilket är fler än man sköt under 2014 års jakt.

Även när det gäller kalvarna har man skjutit fler i år.

– Skogsbolagen är på oss att vi måste skjuta mer kalvar så att det inte finns kalvar i vinterstammen.

Storleken på älgarna har förändrats. Utifrån egna observationer och kontakter med slakterier så menar Roger Ögren att de som skjuts blivit betydligt mindre de senaste åren.

– Älgarna är yngre och mindre, det handlar om väldigt få 300-kilosälgar, som annars är brukligt. Vi måste börja tänka på vad vi skjuter, säger han till Norrländska Socialdemokraten.

AKTUELLT

Förväxling av åtelkameror

Kungsbacka (JJ) Fel kamera testades när Jaktjournalen gjorde årets stora Åtelkameratest i nummer fyra i våras. Fem kameror testades, däribland skulle Hylte Jakt & Lantmans nya modell av ScoutGuard SG 550M-14SHD Nordic testas.

Så björntätt att byn nu ordnar björnspanarcafé

Jämtland (JJ) I byn Svaningen i Jämtland är det så björntätt att hembygdsföreningen dragit igång "Björnspanarcafé". – Jag har sett säkert 100 björnar, bara kring mitt hus, berättar initiativtagaren Karin Nilsén Andersson i Jaktjournalens webbradio.

Vitlöksdoftande vildsvinskarré

Jägarna som är noggranna med styckningsdetaljer kan glädja sig åt vildsvinskarré i frysboxen. En riktig höjdare som passar bra att vitlöksmarinera. 4 personer: 800 g vildsvinskarré Marinad: 1/2 dl olivolja 2 msk Kikkomansoja 2 pressade vitlöksklyftor 2 msk honung 1 msk chili 1 tsk grovmalen svartpeppar 1 tsk paprikapulver 1 msk rött vin Tillbehör: bulgursallad

Mauser M18 – Enkel studsare för problemfri jakt

Mauser har ett sedan 140 år ett grundmurat rykte som vapentillverkare. Grunden i Mausers vapentillverkning har alltid varit tillförlitlighet och kvalitet. Mauser M 18 är inget undantag från denna tradition. Det låga försäljningspriset ger inte utrymme för extravaganser. Du får enkel studsare med det som behövs för problemfri jakt och övningsskytte.

Jura – en ren fjällmissil

När väl kopplet stryks och Jura får kommandot sök, förstår JJs utsände vad ägaren Anders Fors pratar om när han berättar att söket är något utöver det vanligt. Jura förvandlas till en vit missil som flyger fram över fjällmarken på jakt efter ripdoft. Synen av hennes fart, vidd och täta sökmönster får nog alla ägare till stående fågelhund att häpna och drömma sig bort till att någon gång själva ha en hund med det söket.

Dags att ta svinpesten på allvar

Den afrikanska svinpesten sprider sig i Europa och allt fler svenska forskare höjer ett varningens finger för risken att få in pesten i Sverige. I nuläget har svinpesten slagit ut stora delar av vildsvinsstammen i Baltikum och nyligen upptäcktes även smittan i norra Polen.

Annonser