Rekordföryngring av varg

Minst 15 nya vargkullar har bekräftats hittills i vinter. Men det kan vara fler enligt Grimsö Forskningsstation, det finns fortfarande revir som ännu inte är avspårade. I fjol konstaterades 14 föryngringar i Skandinavien.

Den rekordstora föryngringen av varg i Sverige och Norge tyder på att det finns minst 150 vargar i Skandinavien, enligt forskarna. Men siffran kan komma att stiga när man hunnit spåra av ytterligare ett antal revir som återstår.
Därmed är regeringens etappmål på 20 föryngringar på väg att nås och en ny utvärdering skall göras enligt tidigare riksdagsbeslut.

AKTUELLT

Åklagarbeslut: Ny utredning om skånsk jakthärva

Skåne (JJ) Det blir en ny polisutredning i den skånska jakthärva där jägare lurats på jakt. Det har chefsåklagare Pernilla Åström beslutat efter att ha granskat de lurade jägarnas överklagan. – Jättebra, säger en av de drabbade, Christoffer Frank.

Liten lodjursjakt i vinter

Kungsbacka (JJ) Det blir en historiskt liten lodjursjakt i Mellansverige i vinter. Endast 13 lodjur får skjutas i tre län. – Frågan är om det är vettigt att försöka hålla lostammen på den nivå som myndigheterna gör, säger Jägareförbundets rovdjursexpert, Gunnar Glöersen.

M: Förenkla för laglydiga vapenägare!

Kungsbacka (JJ) Det borde vara möjligt för jägare och sportskyttar att äga fler vapen än i dag. Det skriver moderaternas landsbygdspolitiske talesperson, Sten Bergheden, och moderate riksdagsmannen John Widegren i den här debattartikeln.

Webbradio: Så resonerar rätten om Benelli MR1

Kungsbacka (JJ) Kammarrättens dom om halvautomaten Benelli MR1 tas emot med bestörtning bland svenska jägare och skyttar. I Jaktjournalens webbradio förklarar ordföranden i målet, kammarrättsråd Marie-Louise Kraft, hur domstolen resonerat.

Annonser