Rekommenderar att fler björnar ska fällas i Dalarna

DALARNA(JJ). Viltförvaltningsdelegationen rekommenderar länsstyrelsen att öka avskjutningen av björn i år för att förvaltningsmålet ska nås. Detta framkom under mötet som delegationen hade i går, där beslutade man bland annat om övergripande riktlinjer för björnjakten i år.

Delegationen beslutade också om försök med begränsad åteljakt i länet. Det är länsstyrelsen som tar beslut hur denna begräning ska göras.
Jakten sker i två licensområden; det är renskötselområdet och övriga Dalarna. 
Det här skriver länsstyrelsen Dalarna i ett pressmeddelande.

Främst bör jakten ske i björnens kärnområden. Och för södra Dalarnas så rekommenderas vakt- och smygjakt för att spara reproduceradne honor. 
För att minska risken för överskjutning togs beslut om att björn som fällts, eller påskjutits, ska rapporteras snarast, eller inom högst tre timmar. 

I juni tar länsstyrelsen beslut om tilldelningen i årets björnjakt.
Liksom tidigare år startar björnjakten den 21 augusti och pågår som längst till och med den 15 oktober. 

Viltförvaltningsdelegationen beslutade också att länsstyrelsen får anta de lokala jaktkretsarnas förslag på tilldelning av älg. Dessutom beslutade delegationen att höja fallavgiften för älg till 500 kronor. För årskalv kommer fortfarande ingen avgift att tas ut.

Jakttid för norra Dalarna:
-septemberdelen: 5–23 september 2011 och 8 oktober 2011–31 januari 2012.

Jakttid för länet i övrigt:

-oktoberdelen: 10 oktober 2011–31 januari 2012. 

För jaktåret 2012/2013 kommer en ny älgförvaltningsmodell att arbetas fram. I den har markägar- och jägarorganisationerna gemensamt tagit fram ett förslag till indelning av länet i nya älgförvaltningsområden.
Förslaget kommer att bearbetas vidare av länsstyrelsen och beslutas i höst.
– Vi vill komma igång med den nya älgförvaltningsmodellen på ett bra sätt. Därför har vi anställt en person som från och med juni enbart kommer att arbeta med att utveckla älgförvaltningen, säger landshövding Maria Norrfalk i ett pressmeddelande. 

Nu behöver organisationerna hitta representanter som ska hantera frågor om älgförvaltningen i de olika områdena. En arbetsgrupp ur viltförvaltningsdelegationen utsågs för detta arbete. 

Under gårdagens möte antogs även nya riktlinjer för skyddsjakt. 
– Dessa riktlinjer kommer att underlätta handläggningen av skyddsjaktsärenden och beslutsgången blir tydligare och mer transparent, säger Maria Norrfalk. 

Källa: Länsstyrelsen i Dalarna

AKTUELLT

Sörmländska mufflonflockar utslagna av vargar

Sörmland (JJ) Flocken av vargar och varghybrider slog ut en hel lokal population av mufflonfår norr om Katrineholm i Sörmland. – Samma sak hände i Sjundareviret, säger Anders Nilsson, jaktvårdskonsulent vid Svenska Jägareförbundet.

Debatt: Länsstyrelsens kraschlandning

Norrbotten (JJ) Länsstyrelsen har i vinter avlyst jaktområdet G2c inom Girjas sameby från 5 februari till 15 april. (Området är cirka fyra mil långt och omfattar cirka 27 000 hektar). Motiveringen, att ge renarna betesro, innebär att vinterjakten på ripa, främst fjällripa, förbjuds, skriver Kjell Brännström mångårig medarbetare på Jaktjournalen och engagerad småviltsjägare i Norrbotten.

Ekberg drabbad av första vargarna i Östergötland

Östergötland (JJ) Östergötland har fått sitt första vargrevir i modern tid. En av de drabbade är yrkesjägaren Thomas Ekberg och han är inte glad. – Det känns frustrerande, framförallt att få ett vargrevir så här långt söderut, säger Ekberg i Jaktjournalens webbradio.

Stängda viltövergångar stoppar älgar i Långed

Nordmaling (JJ) Älgarna som kommer vandrande till Långed kan inte fortsätta över E4:an och ned till kusten. Trafikverket har stängt tre viltövergångar för att hindra renar att komma ut på vägen. – Älgarna blir fångade och jagade, säger jägaren Henning Hallström.

Prisvärda nykomlingar från F.A.I.R.

Italienska F.A.I.R. fortsätter att erbjuda nyheter på hagelmarknaden. F.A.I.R. Game och F.A.I.R. Light. Light kan ses som en mindre kopia av Game. Både kolv och pipset har kortats. Viktskillnaden är två hekto. Inte mycket kan tyckas men efter en dag i skogen eller på fjället blir det skillnad. Båda bössorna är gedigna och välarbetade. Dessutom prisvärda.

Malmbäckaren Foxii – En av hamiltonrasens främsta rävhundar!

Att vara 20 år och ha en egen stövare tillhör ovanligheterna. Att hunden också är champion är ändå mer sällsynt. För Jesper Karlsson, Kville och hans hamiltontik SE J (RÄV)CH Malmbäckaren Foxii är det inga konstigheter. Stövarjakten har legat varmt om hjärtat sedan barnsben och sedan han köpte Foxii har jakten gått som på räls.

Annonser