Rekommenderar att fler björnar ska fällas i Dalarna

DALARNA(JJ). Viltförvaltningsdelegationen rekommenderar länsstyrelsen att öka avskjutningen av björn i år för att förvaltningsmålet ska nås. Detta framkom under mötet som delegationen hade i går, där beslutade man bland annat om övergripande riktlinjer för björnjakten i år.

Delegationen beslutade också om försök med begränsad åteljakt i länet. Det är länsstyrelsen som tar beslut hur denna begräning ska göras.
Jakten sker i två licensområden; det är renskötselområdet och övriga Dalarna. 
Det här skriver länsstyrelsen Dalarna i ett pressmeddelande.

Främst bör jakten ske i björnens kärnområden. Och för södra Dalarnas så rekommenderas vakt- och smygjakt för att spara reproduceradne honor. 
För att minska risken för överskjutning togs beslut om att björn som fällts, eller påskjutits, ska rapporteras snarast, eller inom högst tre timmar. 

I juni tar länsstyrelsen beslut om tilldelningen i årets björnjakt.
Liksom tidigare år startar björnjakten den 21 augusti och pågår som längst till och med den 15 oktober. 

Viltförvaltningsdelegationen beslutade också att länsstyrelsen får anta de lokala jaktkretsarnas förslag på tilldelning av älg. Dessutom beslutade delegationen att höja fallavgiften för älg till 500 kronor. För årskalv kommer fortfarande ingen avgift att tas ut.

Jakttid för norra Dalarna:
-septemberdelen: 5–23 september 2011 och 8 oktober 2011–31 januari 2012.

Jakttid för länet i övrigt:

-oktoberdelen: 10 oktober 2011–31 januari 2012. 

För jaktåret 2012/2013 kommer en ny älgförvaltningsmodell att arbetas fram. I den har markägar- och jägarorganisationerna gemensamt tagit fram ett förslag till indelning av länet i nya älgförvaltningsområden.
Förslaget kommer att bearbetas vidare av länsstyrelsen och beslutas i höst.
– Vi vill komma igång med den nya älgförvaltningsmodellen på ett bra sätt. Därför har vi anställt en person som från och med juni enbart kommer att arbeta med att utveckla älgförvaltningen, säger landshövding Maria Norrfalk i ett pressmeddelande. 

Nu behöver organisationerna hitta representanter som ska hantera frågor om älgförvaltningen i de olika områdena. En arbetsgrupp ur viltförvaltningsdelegationen utsågs för detta arbete. 

Under gårdagens möte antogs även nya riktlinjer för skyddsjakt. 
– Dessa riktlinjer kommer att underlätta handläggningen av skyddsjaktsärenden och beslutsgången blir tydligare och mer transparent, säger Maria Norrfalk. 

Källa: Länsstyrelsen i Dalarna

0 kommentarer

AKTUELLT

Webbradio: Ingen vargjakt i norra Värmland?

Värmland (JJ) Länsstyrelsens ståndpunkt om vargpopulationen i norra Värmland har retat upp jägarnas representant i viltförvaltningsdelegationen, Lennart Johannesson. – Att kalla norra Värmland för spridningszon för varg till Dalarna är bedrövligt, säger Lennart Johannesson i Jaktjournalens webbradio.

Webbradio: Älg fälld i Jaktjournalens Vinnarjakt

Jämtland (JJ) Det går bra för jägarna i Jaktjournalens Vinnarjakt i Lidsjöberg i nordvästra Jämtland. På onsdagsförmiddagen fälldes en älg och Tomas Jonsson från Delsbo hade björn på sitt pass. Hör rapporten från jakten i Jaktjournalens webbradio.

Ännu en hund tagen av varg i gamla Rialareviret

Stockholm (JJ) På onsdagsmorgonen kom ytterligare en anmälan om en sällskapshund som blivit tagen av varg i det gamla Rialareviet. – Hundägaren säger att hon var bara någon meter från sin hund när vargen hoppade upp på stigen och tog den, berättar Mikael Pettersson vid polisen.

Varför väcker ni björnar, Brunberg?

Kungsbacka (JJ) En film på Youtube visar hur svenska forskare gräver ut och väcker en björn i vinteridet. Vi frågar Sven Brunberg på Skandinaviska björnforskningsprojektet varför de väcker björnar.

Vinnarjakt på gång

Lidsjöberg (JJ) I dag reser vi på Jaktjournalen till Ströms Vattudal för att spendera ett par jaktdagar tillsammans med fem taggade prenumeranter.

Annonser