Registrering för jakt på varg och lodjur öppnad

Du som vill jaga lodjur eller varg måste först registrera dig särskilt för detta i Jaktregistret. Registrering måste ske innan du börjar jaga och kan ske fram tills jakten är avlyst. Registreringen gäller bara licensjakt och för första halvåret 2010. Registreringen har nu öppnat på Naturvårdsverkets hemsida.

Vad innebär registreringen
Att vara registrerad som varg- och/eller lodjursjägare innebär inte en rätt att jaga djuret ifråga. Du får bara jaga när Naturvårdsverket särskilt beslutat att jakten på arten är tillåten och när jakt är tillåten i det område där du har rätt att jaga.

Registrera dig
Varje år ska du registrera dig på nytt för att uppgifterna ska vara aktuella. I vissa fall räcker det med att jaktledaren är registrerad. Registreringen för lodjursjakten 2009 gäller inte längre. När du registrerat dig för lodjurs- eller vargjakt får du en bekräftelse från Jaktregistret.

Webb och telefon
Du kan registrera dig via vårt webbformulär eller via telefon. Telefonregistrering gäller bara lodjursjakt. Vi uppdaterar tekniken för registrering och räknar med att vara klara i mitten av december för att ta emot vargregistrering per telefon.Telefonregistrering för lodjursjägare Ring 0771-18 34 11 från en knapptelefon. Du kommer till en talsvarservice. Följ instruktionen. Kostnaden för samtalet debiteras som för vanligt samtal till fast telefon. Obs! Gäller bara lodjursjägare. Registrering för vargjakt per telefon öppnar i mitten av december.

Vem ska registrera sig?
Kravet på registrering beror på om du jagar ensam eller deltar i ett jaktlag med en utsedd jaktledare för varg- och/eller lodjursjakten. Om det finns en utsedd jaktledare och det står klart att jaktledaren kommer att leda jaktlaget räcker det med att denna person registrerar sig. Naturvårdsverket har då uppgifter om den person som är ansvarig för jakten.
* Du måste registrera dig för lodjurs- eller vargjakt om du är jaktledare för ett jaktlagtillhör ett jaktlag, men inte vet vem som kommer att vara utsedd som jaktledare
* Jagar ensam
* Enbart bedriver jakt på lodjur med fälla utan samverkan med andra.
OBS. Fällfångst är bara tillåtet vid lodjursjakt, inte vid jakt på varg. 

AKTUELLT

Debatt: Länsstyrelsens kraschlandning

Norrbotten (JJ) Länsstyrelsen har i vinter avlyst jaktområdet G2c inom Girjas sameby från 5 februari till 15 april. (Området är cirka fyra mil långt och omfattar cirka 27 000 hektar). Motiveringen, att ge renarna betesro, innebär att vinterjakten på ripa, främst fjällripa, förbjuds, skriver Kjell Brännström mångårig medarbetare på Jaktjournalen och engagerad småviltsjägare i Norrbotten.

Ekberg drabbad av första vargarna i Östergötland

Östergötland (JJ) Östergötland har fått sitt första vargrevir i modern tid. En av de drabbade är yrkesjägaren Thomas Ekberg och han är inte glad. – Det känns frustrerande, framförallt att få ett vargrevir så här långt söderut, säger Ekberg i Jaktjournalens webbradio.

Stängda viltövergångar stoppar älgar i Långed

Nordmaling (JJ) Älgarna som kommer vandrande till Långed kan inte fortsätta över E4:an och ned till kusten. Trafikverket har stängt tre viltövergångar för att hindra renar att komma ut på vägen. – Älgarna blir fångade och jagade, säger jägaren Henning Hallström.

Prisvärda nykomlingar från F.A.I.R.

Italienska F.A.I.R. fortsätter att erbjuda nyheter på hagelmarknaden. F.A.I.R. Game och F.A.I.R. Light. Light kan ses som en mindre kopia av Game. Både kolv och pipset har kortats. Viktskillnaden är två hekto. Inte mycket kan tyckas men efter en dag i skogen eller på fjället blir det skillnad. Båda bössorna är gedigna och välarbetade. Dessutom prisvärda.

Malmbäckaren Foxii – En av hamiltonrasens främsta rävhundar!

Att vara 20 år och ha en egen stövare tillhör ovanligheterna. Att hunden också är champion är ändå mer sällsynt. För Jesper Karlsson, Kville och hans hamiltontik SE J (RÄV)CH Malmbäckaren Foxii är det inga konstigheter. Stövarjakten har legat varmt om hjärtat sedan barnsben och sedan han köpte Foxii har jakten gått som på räls.

Utredning hotar jakthundsträning

Nyligen presenterade regeringen ett förslag till ny djurskyddslag, ett förslag som berör jakthundsträning och jakt på flera punkter. Men i dagsläget är det oklart hur djurskyddslagen ändras, först ska en remiss behandlas av lagrådet.

Annonser