Registrering för jakt på varg och lodjur öppnad

Du som vill jaga lodjur eller varg måste först registrera dig särskilt för detta i Jaktregistret. Registrering måste ske innan du börjar jaga och kan ske fram tills jakten är avlyst. Registreringen gäller bara licensjakt och för första halvåret 2010. Registreringen har nu öppnat på Naturvårdsverkets hemsida.

Vad innebär registreringen
Att vara registrerad som varg- och/eller lodjursjägare innebär inte en rätt att jaga djuret ifråga. Du får bara jaga när Naturvårdsverket särskilt beslutat att jakten på arten är tillåten och när jakt är tillåten i det område där du har rätt att jaga.

Registrera dig
Varje år ska du registrera dig på nytt för att uppgifterna ska vara aktuella. I vissa fall räcker det med att jaktledaren är registrerad. Registreringen för lodjursjakten 2009 gäller inte längre. När du registrerat dig för lodjurs- eller vargjakt får du en bekräftelse från Jaktregistret.

Webb och telefon
Du kan registrera dig via vårt webbformulär eller via telefon. Telefonregistrering gäller bara lodjursjakt. Vi uppdaterar tekniken för registrering och räknar med att vara klara i mitten av december för att ta emot vargregistrering per telefon.Telefonregistrering för lodjursjägare Ring 0771-18 34 11 från en knapptelefon. Du kommer till en talsvarservice. Följ instruktionen. Kostnaden för samtalet debiteras som för vanligt samtal till fast telefon. Obs! Gäller bara lodjursjägare. Registrering för vargjakt per telefon öppnar i mitten av december.

Vem ska registrera sig?
Kravet på registrering beror på om du jagar ensam eller deltar i ett jaktlag med en utsedd jaktledare för varg- och/eller lodjursjakten. Om det finns en utsedd jaktledare och det står klart att jaktledaren kommer att leda jaktlaget räcker det med att denna person registrerar sig. Naturvårdsverket har då uppgifter om den person som är ansvarig för jakten.
* Du måste registrera dig för lodjurs- eller vargjakt om du är jaktledare för ett jaktlagtillhör ett jaktlag, men inte vet vem som kommer att vara utsedd som jaktledare
* Jagar ensam
* Enbart bedriver jakt på lodjur med fälla utan samverkan med andra.
OBS. Fällfångst är bara tillåtet vid lodjursjakt, inte vid jakt på varg. 

8 kommentarer

 • Hallå?
  Som markägare eller arrendator har du rätt att jaga. Var i jaktförordningen eller Svensk lag finns dessa särbestämmelser? Jag kommer inte att registrera mig och jag kommer att jaga dessa vilt om de finns på min mark och är lovliga.

 • inte så märkligt
  Ja det är ju inte så märkligt att anmäla sig heller

 • Varför reagerar ingen?
  Varför är det ingen som reagerar.
  NVV har fått i uppdrag att ta fram en modell för avskjutning som skall ta hänsyn till att det skall vara ca 20 föryngringar per år och ”populationen skall inte överstiga 210 vargar.” Detta till trots sitter de och räknar på hur vi skall ha ca 210 vargar i vinterstam. i konfidensintervallet 50% kan de vara 237 st. sedan tillkommer 13 till 45 valpar (forskarna är inte överens) Kan lika väl vara 282 vargar i sommar enligt deras beräkningar. Men uppdraget är max 210 st.

 • Självklart
  Alla som har klass 1 vapen bör registrera sig. Tänk vad ni kommer ångra er om en varg dyker upp inom lagom skotthåll å ni inte kan skjuta den lagligt.

 • självklart
  man reg sig ju för lodjur och man skaffar jaktkort för älg. Vart är problemet? spelar väl ingen roll om det är bara 1 varg eller 500 som får skjutas. huvudsaken är att våra uppgifter inte läcker ut till vargkramare. men i norge är det anmälan för de 4 rovdjuren sen flera år tillbaka och där har inget läckt ut.

 • LOLA
  Kanske ”chokladdryckskvinnan” har registrerat sej nu. Hon e ju så förståndig..

 • Äntligen
  Detta är efterlängtat. Nu får gråben akta sig. Hoppas fler anmäler sig. Varje jägares plikt enligt mig.

AKTUELLT

Varför väcker ni björnar, Brunberg?

Kungsbacka (JJ) En film på Youtube visar hur svenska forskare gräver ut och väcker en björn i vinteridet. Vi frågar Sven Brunberg på Skandinaviska björnforskningsprojektet varför de väcker björnar.

Vinnarjakt på gång

Lidsjöberg (JJ) I dag reser vi på Jaktjournalen till Ströms Vattudal för att spendera ett par jaktdagar tillsammans med fem taggade prenumeranter.

Älgdrev rakt genom centrala Råneå

Norrbotten (JJ) Älgjägaren Anders Nordström har aldrig varit med om något liknande. Den stora älgtjuren valde att springa rakt genom centrala Råneå när den fick jämthunden Bullen efter sig.

Skogsägare vill minska rådjursstammen

Gotland (JJ) Egentligen skulle vi behöva skjuta av 5 000 rådjur i en smäll, säger Jan-Erik Dahlbom, skogsinspektör i ett uttalande till tidningen Helagotland.se. Rådjuren på ön äter upp skogsplantorna för skogsbrukarna där.

Meningen med livet

För de allra flesta arter består meningen med livet i att föröka sig och föra sina gener vidare till en ny generation. Människan har en tendens att överdriva.

Jägarna hade rätt

Årets björnjaktpremiär blev som vanligt både spännande och intensiv. En av björnjägarna som Jaktjournalen pratade med vid 08-tiden på morgonen den 21 augusti berättade för mig i samband med att han just fällt en björn. – Här i Gävleborg får man bara en chans så det gäller att allt funkar. Vad han menar är att

Bästa grytan på rådjur

Rådjuret finns i stort sett i hela landet och är dessutom ett av vårt populäraste matvilt. Med all rätt då rådjursköttet enkelt kan möras och är fintrådigt. Lyxar du dessutom till det med att göra en riktigt god gryta av rådjursköttet behöver du inte vara rädd att misslyckas. Ett av många goda recept hittar du

Annonser