Regeringsstöd för årskort i fjällen

Stockholm (JJ) Regeringen anser att de som bor i ett fjällän ska ha rätt att köpa årskort på statens marker. Det innebär att regeringen stödjer länsstyrelsernas beslut om årskort till lokalbefolkningen.

Regeringen har nyligen beslutat om lika fjälljakt för alla EU-medborgare efter att kommerskollegium påpekat att utestängning av utländska jägare stred mot EG-rätten.Länsstyrelserna beslutade då att bara fjällbor ska få köpa årstillstånd medan gäster får köpa dygnskort.  Turistföretagare i Arjeplog och norska jägare anmälde även detta till myndigheterna som en diskriminering av icke bofasta i fjällänen.
Kommerskollegium anser även årstillstånden vara en solklar diskriminering. På jordbruksverket anser man dock att argumenten är tunnare i detta fall.
Länsstyrelserna i Norr- och Västerbotten har gått emot Kommerskollegium och beslutat att fjällkommunsborna ska få lösa årstillstånd. Beslut om länsbornas årstillstånd fattas under maj månad.

AKTUELLT

Debatt: Vildsvin på borden, inte i trafiken

Vildsvin förstör allt fler skördar. Djuren orsakar också svåra trafikolyckor. Därför måste vi underlätta vildsvinsjakt, genom att göra det enklare både att kameraövervaka och att sälja vildsvinskött. Så skriver Lina Nordquist och Niklas Frykman, båda Liberalerna (L), i den här debattartikeln.

Vitlöksspäckad vildsvinsfilé

Ett säkert kort på grillen. Extra gott när man späckar vildsvinsfilén med marinerade vitlöksklyftor och rostar färskpotatis i ugnen. Njut av sommaren. 4 portioner: 700 g vildsvinsfilé 12–15 marinerade vitlöksklyftor Marinad: 3 msk tomatpuré 2 pressade vitlöksklyftor 2 msk vitvinsvinäger 2 msk rapsolja 2 msk flytande honung 2 msk japansk soja Tillbehör: 1 kg små

Fuchswürger´s Barry af Clinton – En riktig allroundhund

I dag marknadsförs tysk jaktterrier i stor utsträckning som en ren kortdrivare. Men det är bara halva hundens förtjänster. En bra tysk jaktterrier fungerar lika bra över som under jord. Mattias Johnsson från Torsby vet att uppskatta den kombinationen och har en kanonhund i sin Barry.

Om stormar i vattenglas och jakthundar

Ju mer och oftare jag jagar, desto färre bekymmer har jag! Att tillbringa tid i skog och mark med bössan i nävarna och en god jakthund som sällskap skingrar tankarna och sätter saker och ting i perspektiv. Den avskalade närheten till naturen, glädjen över hundens arbete, eller lättnaden och vördnaden som infinner sig efter ett lyckat skott bidrar alltsammans till att få vardagens bekymmer att verka små och fjärran.

Björnjägarna pustar ut

Det blir ingen senareläggning av björnjakten i Västerbotten har Naturvårdsverket beslutat. Under våren och försommaren blev diskussionerna stundtals heta sedan Svenska Jägareförbundet i Västerbotten biföll en motion från en medlem i Skellefteåbygdens jaktvårdskrets om att senarelägga björnjakten i länet till älgjaktpremiären den 3 september.

Annonser