Regeringsstöd för årskort i fjällen

Stockholm (JJ) Regeringen anser att de som bor i ett fjällän ska ha rätt att köpa årskort på statens marker. Det innebär att regeringen stödjer länsstyrelsernas beslut om årskort till lokalbefolkningen.

Regeringen har nyligen beslutat om lika fjälljakt för alla EU-medborgare efter att kommerskollegium påpekat att utestängning av utländska jägare stred mot EG-rätten.Länsstyrelserna beslutade då att bara fjällbor ska få köpa årstillstånd medan gäster får köpa dygnskort.  Turistföretagare i Arjeplog och norska jägare anmälde även detta till myndigheterna som en diskriminering av icke bofasta i fjällänen.
Kommerskollegium anser även årstillstånden vara en solklar diskriminering. På jordbruksverket anser man dock att argumenten är tunnare i detta fall.
Länsstyrelserna i Norr- och Västerbotten har gått emot Kommerskollegium och beslutat att fjällkommunsborna ska få lösa årstillstånd. Beslut om länsbornas årstillstånd fattas under maj månad.

AKTUELLT

Vargen i Arvidsjaur stött ett par mil söderut

Norrbotten (JJ) Länsstyrelsens personal har lyckats stöta vargen ett par mil från Arvidsjaur och renarna i Västra Kikkejaure sameby. – Men här har den varit förut, så den har nog bara gått sin vanliga runda, säger en renskötare i Mausjaur sameby.

Film: Leif sågade loss älgen

Stockholm (JJ) Leif Gisslén räddade sannolikt livet på en älg i Stockholms skärgård i onsdags morse. Älgen hade fastnat i en gunga och Leif hjälpte den loss.

Film: Jaktjournalen testar smart vakuumpackare

Kungsbacka (JJ) Jaktjournalens utrustningsredaktör Tommy Östlund har testat vakuumpackaren Foodsaver Flow och tycker det är en bra maskin för familjehushållet och för jägaren som styckar ett mindre djur åt gången.

Annonser