Regeringsskifte öppnar för ökad vargstam

ledare.jpgDen rödgröna vinsten i valet kommer med stor sannolikhet att bli en kännbar förlust för oss jägare. Mycket talar i skrivande stund, direkt efter valet, för att vi får en miljöpartist som ny miljöminister.
Det kommer med all sannolikhet att betyda en fortsatt växande vargstam, ingen licensjakt till vintern och en återhållsam skyddsjakt i samband med vargattacker på tamdjur.

Lovade stort
Timmarna före valet lovade Stefan Löfven (S) vitt och brett att vi skulle få licensjakt på varg och att skyddsjakt var en självklarhet. Tyvärr har säkert många jägare blivit lurade av hans budskap, på ett tvivelaktigt sätt lovade han precis det som vi jägare hoppats på.
Tyvärr har säkert många jägare blivit lurade av hans budskap. Jag tror inte för en sekund att han själv trodde på vad han sa – och den uppfattningen kommer jag att ha tills han bevisar något annat.

Flera förbud
Att miljöpartiet är kritiska mot flera jaktformer är väl känt. De vill bland annat förbjuda jakt med fällor och grythundsjakt. Vi kan också vänta oss en ny klåfingrighet vad gäller bly i ammunition.
Resultatet av 2014 års riksdagsval blev tyvärr att en röst på socialdemokraterna blev en röst på miljöpartiet. Ett parti som är kända för sin jaktfientliga politik och stöd till vargvärnarsidan.

Stort tapp
Moderaterna gjorde ett stort tapp och många jägare och tamdjursägare har varit besvikna då vargstammen tilläts fortsätta växa. Många lovord, men inget hände och under valets efterdyningar kan man läsa på olika sociala medier och debattartiklar att jägare i de värst utsatta vargområdena röstat på Sverigedemokraterna för att visa sitt missnöje.
Med den analysen kan man misstänka att Sverigedemokraterna kommer att växa ytterligare vid valet 2018. För med S och MP i regeringsställning talar inget för en lös­ning i rovdjursfrågan.

Jaktlagsutredningen
Jag känner också en oro för vad som blir resultatet av den pågående jaktlagsutredningen. Bland annat har man föreslagit en ny myndighet för jakt och viltförvaltning. Ett förslag som väckts sedan kritiken mot Naturvårdsverket växt för hur de hanterat vissa delar i rovdjursförvaltningen och hur de inte varit drivande i jaktfrågor.
Med den nya regeringen kommer med all sannolikhet förslaget på den nya myn­dig­he­ten att skrotas. Om vi sedan får se någon upp­ryckning på Naturvårdsverket återstår att se.Till sist kan man konstatera att båda jägareförbunden har en tuff uppgift framför sig för att försvara och utveckla den svenska jakten.

AKTUELLT

Debatt: Vildsvin på borden, inte i trafiken

Vildsvin förstör allt fler skördar. Djuren orsakar också svåra trafikolyckor. Därför måste vi underlätta vildsvinsjakt, genom att göra det enklare både att kameraövervaka och att sälja vildsvinskött. Så skriver Lina Nordquist och Niklas Frykman, båda Liberalerna (L), i den här debattartikeln.

Vitlöksspäckad vildsvinsfilé

Ett säkert kort på grillen. Extra gott när man späckar vildsvinsfilén med marinerade vitlöksklyftor och rostar färskpotatis i ugnen. Njut av sommaren. 4 portioner: 700 g vildsvinsfilé 12–15 marinerade vitlöksklyftor Marinad: 3 msk tomatpuré 2 pressade vitlöksklyftor 2 msk vitvinsvinäger 2 msk rapsolja 2 msk flytande honung 2 msk japansk soja Tillbehör: 1 kg små

Fuchswürger´s Barry af Clinton – En riktig allroundhund

I dag marknadsförs tysk jaktterrier i stor utsträckning som en ren kortdrivare. Men det är bara halva hundens förtjänster. En bra tysk jaktterrier fungerar lika bra över som under jord. Mattias Johnsson från Torsby vet att uppskatta den kombinationen och har en kanonhund i sin Barry.

Om stormar i vattenglas och jakthundar

Ju mer och oftare jag jagar, desto färre bekymmer har jag! Att tillbringa tid i skog och mark med bössan i nävarna och en god jakthund som sällskap skingrar tankarna och sätter saker och ting i perspektiv. Den avskalade närheten till naturen, glädjen över hundens arbete, eller lättnaden och vördnaden som infinner sig efter ett lyckat skott bidrar alltsammans till att få vardagens bekymmer att verka små och fjärran.

Björnjägarna pustar ut

Det blir ingen senareläggning av björnjakten i Västerbotten har Naturvårdsverket beslutat. Under våren och försommaren blev diskussionerna stundtals heta sedan Svenska Jägareförbundet i Västerbotten biföll en motion från en medlem i Skellefteåbygdens jaktvårdskrets om att senarelägga björnjakten i länet till älgjaktpremiären den 3 september.

Annonser