Regeringen bemöter jägarkritik i ripfrågan

Kungsbacka (JJ) Det dröjde inte många minuter från det att Regeringen tillkännagav förändringen reglerna för fjälljakten innan jägare börja kritisera det och menade att det var tandlöst. Nu svarar Näringsdepartementet på kritiken.

Trots positiva besked från Regeringen i går var flera svenska ripjägare skeptiska till om de nya reglerna kommer innebära någon praktisk skillnad. Foto: Istock

Den främsta kritiken från ripjägare som kämpat för att få till stånd en förändring av reglerna är att den nya skrivningen inte skiljer sig nämnvärt från den gamla, och att jakten i praktiken inte skulle innebära något för att minska trycket från utländska jägare.

Claes Nordmark, politiskt sakkunnig till landsbygdsminister Sven Erik Bucht menar att beslutet visst kommer göra skillnad.

– Det står väldigt tydligt i regeringens ändringar att länsstyrelserna skall upplåta jakträtten till bosatta i Sverige eller till de som har närmare anknytning till Sverige, till exempel personer som äger en fastighet, arbetar i Sverige, driver företag här, eller liknande. Dessa ska ha ska ha företräde vid konkurrens om jakträtterna. Länsstyrelserna får även upplåta jakträtten åt andra jägare. Förutsättningen för all upplåtelse av småviltsjakt är liksom tidigare att upplåtelsen inte leder till någon olägenhet av betydelse för rennäringen, att inget hinder möter enligt rennäringslagen och att jakten inte inverkar menligt på miljön, turismen eller andra intressen, skriver han till i ett svar till Jaktjournalen.

En annan kritik jägare framfört är att skrivningen ”kan upplåtas åt annan” som kan tolkas som att svenskar ges företräde om inte jakten ”upplåts åt annan”. Vilka är de där andra?

– Dessa kan vara jägare bosatta i andra länder, men vid konkurrens om jakträtterna ska jägare bosatta i Sverige, eller de som har närmare anknytning till Sverige ha företräde till jakträtterna. Det är inte möjligt att köpa jaktkort åt andra, eftersom jakträtten är individuell och ej går att överlåta till någon annan, skriver Claes Nordmark.

Nu är det Jordbruksverket som kommer få i uppgift att utforma regelverket efter Regeringens önskemål.

AKTUELLT

Debatt: Länsstyrelsens kraschlandning

Norrbotten (JJ) Länsstyrelsen har i vinter avlyst jaktområdet G2c inom Girjas sameby från 5 februari till 15 april. (Området är cirka fyra mil långt och omfattar cirka 27 000 hektar). Motiveringen, att ge renarna betesro, innebär att vinterjakten på ripa, främst fjällripa, förbjuds, skriver Kjell Brännström mångårig medarbetare på Jaktjournalen och engagerad småviltsjägare i Norrbotten.

Ekberg drabbad av första vargarna i Östergötland

Östergötland (JJ) Östergötland har fått sitt första vargrevir i modern tid. En av de drabbade är yrkesjägaren Thomas Ekberg och han är inte glad. – Det känns frustrerande, framförallt att få ett vargrevir så här långt söderut, säger Ekberg i Jaktjournalens webbradio.

Stängda viltövergångar stoppar älgar i Långed

Nordmaling (JJ) Älgarna som kommer vandrande till Långed kan inte fortsätta över E4:an och ned till kusten. Trafikverket har stängt tre viltövergångar för att hindra renar att komma ut på vägen. – Älgarna blir fångade och jagade, säger jägaren Henning Hallström.

Prisvärda nykomlingar från F.A.I.R.

Italienska F.A.I.R. fortsätter att erbjuda nyheter på hagelmarknaden. F.A.I.R. Game och F.A.I.R. Light. Light kan ses som en mindre kopia av Game. Både kolv och pipset har kortats. Viktskillnaden är två hekto. Inte mycket kan tyckas men efter en dag i skogen eller på fjället blir det skillnad. Båda bössorna är gedigna och välarbetade. Dessutom prisvärda.

Malmbäckaren Foxii – En av hamiltonrasens främsta rävhundar!

Att vara 20 år och ha en egen stövare tillhör ovanligheterna. Att hunden också är champion är ändå mer sällsynt. För Jesper Karlsson, Kville och hans hamiltontik SE J (RÄV)CH Malmbäckaren Foxii är det inga konstigheter. Stövarjakten har legat varmt om hjärtat sedan barnsben och sedan han köpte Foxii har jakten gått som på räls.

Utredning hotar jakthundsträning

Nyligen presenterade regeringen ett förslag till ny djurskyddslag, ett förslag som berör jakthundsträning och jakt på flera punkter. Men i dagsläget är det oklart hur djurskyddslagen ändras, först ska en remiss behandlas av lagrådet.

Lider svenska jägaren av restviktsneuros eller…?

Vi har nog alla suttit i den där jaktstugan eller vad det nu är, när kalibrar och kulor kommit på tal. Ni vet, helt plötsligt är alla experter och vet exakt vad som biter bäst på älgar, vildsvin och björnar. I bland kanske med en rätt ringa erfarenhet?

Annonser