Regeringen backar om vargjakt

Stockholm (JJ) Regeringen har beslutat att införa försöksområden där jägare ska ges möjligheten att försvara sina jakthundar mot vargar.

Regerings beslut om paragraf 28 innebär att tamdjursägare får möjligheten att försvara sina djur innan vargen gått till angrepp. Den stora debatten har gällt möjligheten för tamdjursägare och jägare att skydda sina djur mot varg när djuren vistas utanför inhägnat område.
Regeringen aviserar att det ska skapas regionala försök i rovdjurstäta områden där tamdjursägare och hundägare ska ges ett större ansvar.
Det är fortfarande oklart om hur reglerna för denna jakt ska utformas. Huvudfrågan är om tamdjursägare och hundägare ska ges möjligheten att skydda sina djur mot varg innan vargen gått till anfall. Jordbruksminister Ann-Christin Nykvist lovar att ett regelverk ska vara klart inom kort. Regeringen har även tillsatt förre LRF-ordföranden Hans Jonsson som ska utreda rovdjursstammarnas utveckling och den framtida rovdjurspolitiken.

AKTUELLT

Vitlöksspäckad vildsvinsfilé

Ett säkert kort på grillen. Extra gott när man späckar vildsvinsfilén med marinerade vitlöksklyftor och rostar färskpotatis i ugnen. Njut av sommaren. 4 portioner: 700 g vildsvinsfilé 12–15 marinerade vitlöksklyftor Marinad: 3 msk tomatpuré 2 pressade vitlöksklyftor 2 msk vitvinsvinäger 2 msk rapsolja 2 msk flytande honung 2 msk japansk soja Tillbehör: 1 kg små

Marlin modell 60 SN – en välskjutande småviltstudsare

Efter snart 60 år och med mer än elva miljoner sålda vapen är Marlin modell 60 en av världens mest populära .22 lr studsare. Marlin modell 60 är en amerikansk klassiker ur alla aspekter. Vi har provat kompositstockversionen, modell 60SN.

Fuchswürger´s Barry af Clinton – En riktig allroundhund

I dag marknadsförs tysk jaktterrier i stor utsträckning som en ren kortdrivare. Men det är bara halva hundens förtjänster. En bra tysk jaktterrier fungerar lika bra över som under jord. Mattias Johnsson från Torsby vet att uppskatta den kombinationen och har en kanonhund i sin Barry.

Om stormar i vattenglas och jakthundar

Ju mer och oftare jag jagar, desto färre bekymmer har jag! Att tillbringa tid i skog och mark med bössan i nävarna och en god jakthund som sällskap skingrar tankarna och sätter saker och ting i perspektiv. Den avskalade närheten till naturen, glädjen över hundens arbete, eller lättnaden och vördnaden som infinner sig efter ett lyckat skott bidrar alltsammans till att få vardagens bekymmer att verka små och fjärran.

Björnjägarna pustar ut

Det blir ingen senareläggning av björnjakten i Västerbotten har Naturvårdsverket beslutat. Under våren och försommaren blev diskussionerna stundtals heta sedan Svenska Jägareförbundet i Västerbotten biföll en motion från en medlem i Skellefteåbygdens jaktvårdskrets om att senarelägga björnjakten i länet till älgjaktpremiären den 3 september.

Omfattande vargjakt i Norge planerad

Norge (JJ) Rovdjursnämndernas sekretariat förordade en tilldelning tolv vargar - ingen inom den så kallade vargzonen. Nu har nämndmedlemmarna beslutat om en avskjutning på ett fyrtiotal vargar, var av majoriteten inom vargzonen.

Annonser