Whiskymarinerad rådjurssadel

På frågan om vad som är det godaste viltköttet svarar de flesta rådjur. Jag håller med och min personliga favorit är en grillad rådjurssadel.

6 personer:

1 kg utskuren rådjurssadel

Marinad:

1 dl fin rapsolja
2 skivade vitlöksklyftor
½ dl chilisås
2 msk mörk balsamvinäger
3 msk flytande honung
½ dl whisky

Tillbehör:

½–1 kg fin mandelpotatis
flingsalt
1 knippe färsk grön sparris
1 liten bit parmesanost

Gör så här:

Putsa bort alla hinnor på sadeln och marinera den hel i minst fyra timmar. Grilla den därefter försiktigt för att behålla köttsaften. Beräknad grilltid är cirka 5–7 minuter.

Koka mandelpotatisen med skal tills den nästan är färdig. Låt den svalna något.

Dela potatisarna på mitten och lägg på grillen i några minuter tills de fått fin färg och är mjuka. Strö över lite flingsalt vid servering.

Koka sparrisen någon minut och skölj av i kallt vatten. Grilla den färdig. Strimla lite parmesanost och strö över vid servering. Mums.

Vintips:

Fint viltkött förtjänar också ett bra vin. Månadens val blir Castelmare som är producerat på Amarone della Valpolicella. Ett kryddigt vin med nyanserad smak av mörka körsbär, choklad, russin och kryddnejlika. Passar alldeles utmärkt till vilt och gärna grillat. Alkoholhalten är 15% och sockerhalten 9 g/l. Säljs i flaska på 750 ml och är försluten med naturkork. Nr: 75707. Pris: 169 kr.

Öltips:

Sigtuna Saison är ett Belgiskt inspirerat al som är nytt på Systembolagets hyllor. Ölen har en humlearomatisk smak med tydlig beska. Råvaror är korn-, vete- och havremalt, samt humle. Alkoholhalten är 4,9% och säljs i 330 ml flaska. Nr: 1274. Pris: 23:90.

 

 

AKTUELLT

Vitlöksspäckad vildsvinsfilé

Ett säkert kort på grillen. Extra gott när man späckar vildsvinsfilén med marinerade vitlöksklyftor och rostar färskpotatis i ugnen. Njut av sommaren. 4 portioner: 700 g vildsvinsfilé 12–15 marinerade vitlöksklyftor Marinad: 3 msk tomatpuré 2 pressade vitlöksklyftor 2 msk vitvinsvinäger 2 msk rapsolja 2 msk flytande honung 2 msk japansk soja Tillbehör: 1 kg små

Fuchswürger´s Barry af Clinton – En riktig allroundhund

I dag marknadsförs tysk jaktterrier i stor utsträckning som en ren kortdrivare. Men det är bara halva hundens förtjänster. En bra tysk jaktterrier fungerar lika bra över som under jord. Mattias Johnsson från Torsby vet att uppskatta den kombinationen och har en kanonhund i sin Barry.

Om stormar i vattenglas och jakthundar

Ju mer och oftare jag jagar, desto färre bekymmer har jag! Att tillbringa tid i skog och mark med bössan i nävarna och en god jakthund som sällskap skingrar tankarna och sätter saker och ting i perspektiv. Den avskalade närheten till naturen, glädjen över hundens arbete, eller lättnaden och vördnaden som infinner sig efter ett lyckat skott bidrar alltsammans till att få vardagens bekymmer att verka små och fjärran.

Björnjägarna pustar ut

Det blir ingen senareläggning av björnjakten i Västerbotten har Naturvårdsverket beslutat. Under våren och försommaren blev diskussionerna stundtals heta sedan Svenska Jägareförbundet i Västerbotten biföll en motion från en medlem i Skellefteåbygdens jaktvårdskrets om att senarelägga björnjakten i länet till älgjaktpremiären den 3 september.

Omfattande vargjakt i Norge planerad

Norge (JJ) Rovdjursnämndernas sekretariat förordade en tilldelning tolv vargar - ingen inom den så kallade vargzonen. Nu har nämndmedlemmarna beslutat om en avskjutning på ett fyrtiotal vargar, var av majoriteten inom vargzonen.

Annonser