Viltfärspuckar med ost och skinka

Man får aldrig tillräckligt med viltfärs i frysboxen. Variationerna är oändliga och det finns väl knappast någon som ratar en viltfärsbiff. Månadens recept på viltfärspuckar med ost och skinka är lite festligare och höjer nivån ytterligare på vilken middag som helst.

4 portioner:

Viltfärspuckar

2 dl mjölk
4 msk ströbröd
500 g älgfärs
1 ägg
1 tsk salt
2 krm vitpeppar
4 skivor rökt skinka
4 skivor cheddarost

 

Till biffarna

1–2 dl pastasås med basilika (efter smak)
2 dl grädde

 

Till pastan

1 dl pastasås med basilika
1 dl riven cheddarost

 

 Gör så här:

Häll mjölken över ströbrödet och låt svälla. Banda i älgfärsen, ägg, salt och peppar efter smak.

Forma till biffar och gör en grop i färsen. Lägg skinkan och osten i gropen, ev behövs både ostskivan och skinkskivan vikas för att rymmas i gropen. Forma färsen till en puck och bryn biffarna snabbt för att sedan sänka värmen och steka dem på långsam värme i stekpanna.

Koka pastan enligt anvisning på förpackningen.

Vispa ihop tomatsåsen och grädden och slå i stekpannan tillsammans med biffarna och låt det sjuda de sista 3–5 minuterna före servering.

Slå av vattnet från pastan och rör i tomatsåsen och den rivna cheddarosten.

Servera biffarna med såsen och tomatpastan.

 

Lätta upp. Frilägg.Vintips:
Benévolo Shiraz

Kan med fördel serveras en lördagskväll till älgfärsbiffar. Ett fruktigt och smakrikt vin. Här kan man också känna ett inslag av fatkaraktär, mörka bär, plommon och lakrits. Årgång 2012, producerat i Chile. Alkoholhalt 13,5 %. Nr: 6396 Pris: 111 kr

Lätta upp.Frilägg.Öltips:
Zlatopramen Half n´Half

En tjeckisk mörk lager som passar utmärk till viltmat. Smaken är maltig med inslag av mörk sirap, torkade dadlar, kavring, örter och knäck. Alkoholhalten är 4,8 % och ölen säljs i 500 ml flaskor. Kan rekommenderas och fungerar också som sällskapsdryck after hunt. Nr: 1604 Pris: 17:40 kr

 

AKTUELLT

Webbradio: Han vill ha bort de svenska vildsvinen

Västra Götaland (JJ) Lantbrukaren Lennart Bogren vill ha bort vildsvinen från Sverige. – Vi markägare borde vara så förståndiga att vi förser Jesse James, Billy the kid och bröderna Dalton med fri ammunition – gör rent! säger Lennart Bogren i Jaktjournalens webbradio.

Debatt: Det kokar i Kiruna

Norrbotten (JJ) Det är trist att tvingas konstatera att debatten om samebyarnas rättigheter i fjällen påminner om invandrarfrågan för några år sedan. Då rådde närmast åsiktsdiktatur. Den som hade kritiska synpunkter på hur invandringen sköttes stämplades som rasist. Idag hamnar rasiststämpeln på den som ifrågasätter det rimliga i att samebyarna ensamma ska bestämma över jakt och fiske i fjällvärlden.

Annonser