Lyxig ryggbiff av älg

Många menar att ryggbiffen till och med är bättre än innerfilén på älg. Hur som helst är ryggbiffen en riktig delikatess som bara viltkött kan erbjuda. Varför inte unna sig lite lyx och tillaga ryggbiffen vid ett speciellt tillfälle.

4 personer:

800 g ryggbiff
olja el smör till stekning
salt
svartpeppar, grovmalen
600 g fast potatis
ca 1 dl urkärnade svarta oliver
2–3 soltorkade tomater i olja
½ dl hackad persilj
1 msk finhackad basilika (går lika bra med den frysta färdighackade basilikan)
1 stor pressad vitlöksklyfta
salt
peppar
persiljesmör

Gör så här:

Bryn köttet runt om i stekpanna. Krydda med salt och svartpeppar. Efterstek i ugn 150° till 58° innertemperatur. Låt köttet vila i ca 15 min och skär sedan upp det i tunna skivor.

Samtidigt som köttet ligger i ugnen skalas potatisen. Riv den sedan grovt. Hacka oliver och tomater till mindre bitar. Blanda ner i potatisrivet tillsammans med persilja, basilika och vitlök. Salta och peppra efter smak.

Använd en stor stekpanna och häll ner potatisrivet. Platta till rivet till en kaka. Bryn på medelvärme några min. Sänk sedan värmen och efterstek i ca 10 min. Vänd kakan med hjälp av ett skärbräde.

Bryn andra sidan på medelvärme och sänk sedan värmen och efterstek den andra sidan ca 10 min eller till dess potatisen är mjuk.

Servera med en god grönsallad och persiljesmör till.

 

Vintipset:
Vieux Château des Jouans

Franska vinet Vieux Château des Jouans 2013 är ett fruktigt vin med rostad fatkaraktär som passar mycket bra till vårt klövvilt. Vinet har ett inslag av svarta vinbär, körsbär, ceder, örter och vanilj. Färgen är mörkt blåröd och har en alkoholhalt på 12,5 % och kommer från 90 % merlot- och 10 % cabernet sauvignon-druvorna. Sockerhalten är 3,0 g/liter. Nr: 3128. Pris: 129 kr.

 

Frilägg.Öltipset:
Primátor Unfiltred Lager

Tjeckiska Primátor Unfiltred Lager är ett utmärkt val till vilt. Smaken är maltig och något fruktig med inslag av torkade aprikoser, apelsinskal och örter. Fungerar även som sällskapsdryck vid ”after hunt”. Alkoholhalt 4,7 %. Säljs i flaska, 330 ml. Nr: 1569. Pris: 13:40.

AKTUELLT

Förväxling av åtelkameror

Kungsbacka (JJ) Fel kamera testades när Jaktjournalen gjorde årets stora Åtelkameratest i nummer fyra i våras. Fem kameror testades, däribland skulle Hylte Jakt & Lantmans nya modell av ScoutGuard SG 550M-14SHD Nordic testas.

Så björntätt att byn nu ordnar björnspanarcafé

Jämtland (JJ) I byn Svaningen i Jämtland är det så björntätt att hembygdsföreningen dragit igång "Björnspanarcafé". – Jag har sett säkert 100 björnar, bara kring mitt hus, berättar initiativtagaren Karin Nilsén Andersson i Jaktjournalens webbradio.

Vitlöksdoftande vildsvinskarré

Jägarna som är noggranna med styckningsdetaljer kan glädja sig åt vildsvinskarré i frysboxen. En riktig höjdare som passar bra att vitlöksmarinera. 4 personer: 800 g vildsvinskarré Marinad: 1/2 dl olivolja 2 msk Kikkomansoja 2 pressade vitlöksklyftor 2 msk honung 1 msk chili 1 tsk grovmalen svartpeppar 1 tsk paprikapulver 1 msk rött vin Tillbehör: bulgursallad

Mauser M18 – Enkel studsare för problemfri jakt

Mauser har ett sedan 140 år ett grundmurat rykte som vapentillverkare. Grunden i Mausers vapentillverkning har alltid varit tillförlitlighet och kvalitet. Mauser M 18 är inget undantag från denna tradition. Det låga försäljningspriset ger inte utrymme för extravaganser. Du får enkel studsare med det som behövs för problemfri jakt och övningsskytte.

Jura – en ren fjällmissil

När väl kopplet stryks och Jura får kommandot sök, förstår JJs utsände vad ägaren Anders Fors pratar om när han berättar att söket är något utöver det vanligt. Jura förvandlas till en vit missil som flyger fram över fjällmarken på jakt efter ripdoft. Synen av hennes fart, vidd och täta sökmönster får nog alla ägare till stående fågelhund att häpna och drömma sig bort till att någon gång själva ha en hund med det söket.

Dags att ta svinpesten på allvar

Den afrikanska svinpesten sprider sig i Europa och allt fler svenska forskare höjer ett varningens finger för risken att få in pesten i Sverige. I nuläget har svinpesten slagit ut stora delar av vildsvinsstammen i Baltikum och nyligen upptäcktes även smittan i norra Polen.

Annonser