Kotlettrad av vildsvin

Vildsvinen har haft en stark föryngring efter årsskiftet. Därför kommer det med all säkerhet att ätas lite mer vildsvin än vanligt i jägarhemmen. Som vanligt vill man också variera recepten och då är det bra att redan vid styckningen planera olika rätter.

En benfri kotlettrad garanterar att ingen går hungrig från middagsbordet.

4 portioner:

800 g benfri kotlettrad
smör till stekning
salt
vitpeppar/svartpeppar
1 msk kikkoman-soja
färsk timjan

Tillagning:

Låt köttet ligga i rumstemperatur några timmar innan tillagning.

Putsa bort hinnor. Bryn köttet i smör på lite högre värme. Låt sedan köttet steka på låg eftervärme tills det är genomstekt. Prova med en nål genom att sticka i köttet och se efter vilken färg köttsaften har. När köttsaften är blank är köttet genomstekt. Krydda med salt och vitpeppar. Koka ur stekpannan med lite vatten, soja och lite färsk timjan. Slå skyn över det skivade köttet just innan servering.

Utmärkta tillbehör är ugnsbakad potatis, championsås och tomatsallad.

Öltips: Spaten München

En tysk klassiker som passar utmärkt till vildsvin. En ljus lager med maltig smak. Här finns inslag av ljust bröd, aprikos, örter och honung. Råvaror är kornmalt och humle. Alkoholhalten är 5,2% och säljs i 500 ml flaska. Nr: 11333 Pris: 20,20 kr.

Vintips: Vihna de Urze

Från Portugal kommer det ekologiska rödvinet Vinha da Urze. Det har en mycket fruktig smak med fatkaraktär. De mest påtagliga smakerna är mörka körsbär, vanilj, björnbär, svarta oliver och kakao. Ett spännande vin som passar till lite kraftigare vilträtter. Alkoholhalten är 14 %. Sockerhalt 3 g/liter. Naturkork. Nr: 6832. Pris: 100 kr.

Dela artikeln via e-post

AKTUELLT

Hur stoppas aktivister som saboterar vargjakt?

Västmanland (JJ) Aktivister stör vargjakten i Kölstareviret i Västmanland. – Det är märkligt att polisen inte agerar, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen i Jaktjournalens webbradio. Men polisen meddelar att utredning pågår.

Evalds företag ruinerades av Naturvårdsverket – nu stämmer han staten

Evald Hellgren bedrev en blomstrande näringsverksamhet i Örträsk i Västerbotten när Naturvårdsverket felaktigt drog in tillståndet för hans populära vildsvinsfälla Sinkabirum. Två år senare fick han rätt i kammarrätten, som konstaterade att Naturvårdsverket överhuvudtaget ”inte haft fog för sitt beslut” – men då hade hans firma ruinerats. Evald vände sig till Justitiekanslern för att få ersättning för sina förluster men fick avslag med motiveringen att Naturvårdsverkets fel inte varit tillräckligt ”uppenbart”. Nu stämmer Evald Hellgren staten med hjälp av Centrum för rättvisa.

Annonser