Kotlettrad av vildsvin

Vildsvinen har haft en stark föryngring efter årsskiftet. Därför kommer det med all säkerhet att ätas lite mer vildsvin än vanligt i jägarhemmen. Som vanligt vill man också variera recepten och då är det bra att redan vid styckningen planera olika rätter.

En benfri kotlettrad garanterar att ingen går hungrig från middagsbordet.

4 portioner:

800 g benfri kotlettrad
smör till stekning
salt
vitpeppar/svartpeppar
1 msk kikkoman-soja
färsk timjan

Tillagning:

Låt köttet ligga i rumstemperatur några timmar innan tillagning.

Putsa bort hinnor. Bryn köttet i smör på lite högre värme. Låt sedan köttet steka på låg eftervärme tills det är genomstekt. Prova med en nål genom att sticka i köttet och se efter vilken färg köttsaften har. När köttsaften är blank är köttet genomstekt. Krydda med salt och vitpeppar. Koka ur stekpannan med lite vatten, soja och lite färsk timjan. Slå skyn över det skivade köttet just innan servering.

Utmärkta tillbehör är ugnsbakad potatis, championsås och tomatsallad.

Öltips: Spaten München

En tysk klassiker som passar utmärkt till vildsvin. En ljus lager med maltig smak. Här finns inslag av ljust bröd, aprikos, örter och honung. Råvaror är kornmalt och humle. Alkoholhalten är 5,2% och säljs i 500 ml flaska. Nr: 11333 Pris: 20,20 kr.

Vintips: Vihna de Urze

Från Portugal kommer det ekologiska rödvinet Vinha da Urze. Det har en mycket fruktig smak med fatkaraktär. De mest påtagliga smakerna är mörka körsbär, vanilj, björnbär, svarta oliver och kakao. Ett spännande vin som passar till lite kraftigare vilträtter. Alkoholhalten är 14 %. Sockerhalt 3 g/liter. Naturkork. Nr: 6832. Pris: 100 kr.

Dela artikeln via e-post

AKTUELLT

Omfattande vargjakt i Norge planerad

Norge (JJ) Rovdjursnämndernas sekretariat förordade en tilldelning tolv vargar - ingen inom den så kallade vargzonen. Nu har nämndmedlemmarna beslutat om en avskjutning på ett fyrtiotal vargar, var av majoriteten inom vargzonen.

Jaktförordning strider mot Europakonventionen

Kungsbacka (JJ) Högsta förvaltningsdomstolen slog häromdagen fast att Jaktförordningen strider mot Europakonventionen. En skogsägare hade rätt att överklaga Naturvårdsverkets beslut om avslag på skyddsjakt på älg till domstol.

Jaktfilm: Se när bocken fälls

I nya numret av Jaktjournalen återfinns ett bockjaktreportage signerat Julius Berg. Han hade också filmkamera med sig och fick skottsekvensen på den udda bocken fångad på film.

Stövar-SM för rävhundar flyttas

Värmland (JJ) Stövar-SM för rävhundar kommer inte som planerat att arrangeras i Norrbottens län. I stället blir det Värmlands stövarklubb som tar över stafettpinnen och arrangerar mästerskapet i vinter.

Annonser