Kotlettrad av vildsvin

Vildsvinen har haft en stark föryngring efter årsskiftet. Därför kommer det med all säkerhet att ätas lite mer vildsvin än vanligt i jägarhemmen. Som vanligt vill man också variera recepten och då är det bra att redan vid styckningen planera olika rätter.

En benfri kotlettrad garanterar att ingen går hungrig från middagsbordet.

4 portioner:

800 g benfri kotlettrad
smör till stekning
salt
vitpeppar/svartpeppar
1 msk kikkoman-soja
färsk timjan

Tillagning:

Låt köttet ligga i rumstemperatur några timmar innan tillagning.

Putsa bort hinnor. Bryn köttet i smör på lite högre värme. Låt sedan köttet steka på låg eftervärme tills det är genomstekt. Prova med en nål genom att sticka i köttet och se efter vilken färg köttsaften har. När köttsaften är blank är köttet genomstekt. Krydda med salt och vitpeppar. Koka ur stekpannan med lite vatten, soja och lite färsk timjan. Slå skyn över det skivade köttet just innan servering.

Utmärkta tillbehör är ugnsbakad potatis, championsås och tomatsallad.

Öltips: Spaten München

En tysk klassiker som passar utmärkt till vildsvin. En ljus lager med maltig smak. Här finns inslag av ljust bröd, aprikos, örter och honung. Råvaror är kornmalt och humle. Alkoholhalten är 5,2% och säljs i 500 ml flaska. Nr: 11333 Pris: 20,20 kr.

Vintips: Vihna de Urze

Från Portugal kommer det ekologiska rödvinet Vinha da Urze. Det har en mycket fruktig smak med fatkaraktär. De mest påtagliga smakerna är mörka körsbär, vanilj, björnbär, svarta oliver och kakao. Ett spännande vin som passar till lite kraftigare vilträtter. Alkoholhalten är 14 %. Sockerhalt 3 g/liter. Naturkork. Nr: 6832. Pris: 100 kr.

Dela artikeln via e-post

AKTUELLT

Debatt: Det kokar i Kiruna

Norrbotten (JJ) Det är trist att tvingas konstatera att debatten om samebyarnas rättigheter i fjällen påminner om invandrarfrågan för några år sedan. Då rådde närmast åsiktsdiktatur. Den som hade kritiska synpunkter på hur invandringen sköttes stämplades som rasist. Idag hamnar rasiststämpeln på den som ifrågasätter det rimliga i att samebyarna ensamma ska bestämma över jakt och fiske i fjällvärlden.

Steyr-Mannlicher Zephyr

Det är inte alltid som småviltstudsare känns som fullvuxna. Zephyr från Österrikiska Steyr-Mannlicher är ett undantag från denna regel. Småviltstudsaren känns som mycket vapen och är en stark utmanare i småviltstudsarklassen.

Ismans Yes – en spektakulär jaktmaskin

Ismans Yes har ett grundmurat ryckte som rådjursdrivare. Prestationerna under 2016 är häpnadsväckande med en seger i det stora Vegaprovet i Norge med den högsta poängen som noterats på den vackra ön utanför Brønnøysund vid Helgelandskusten. Hösten avslutades med en ny framgång med andraplatsen i Basset-SM på Öster Malma. Det var dessutom första gången Yes var i kontakt med dovvilt.

Resurser devalveras

Det finns ett inbyggt bekymmer och en underliggande föraktfull ton i att se vilt som skadedjur snarare än som resurs. Länsstyrelser har under flera år beståndsreglerat rovdjursstammarna i norr i smyg via frikostiga skyddsjaktsbeslut. Nu verkar det dock som om myndigheter och politiker gått för långt.

Vargen har kommit till paradiset

Markerna är fulla av vilt. I området norr om sjön Roxen i Östergötland är viltstammarna av älg, rådjur, hjort och vildsvin täta. Hit till paradiset har även ett vargpar etablerat sig och inom de närmaste veckorna väntas den första valpkullen i modern tid att födas i Östergötland.

Annonser