Kallskuren älgstek

Det är ingen överdrift att påstå att älgkött är det vanligaste viltet som serveras i de svenska jägarhemmen. Med nära 100 000 fällda älgar årligen gäller det att variera måltiderna, och älgköttet är en fantastisk råvara som bara fantasin sätter gränser för. Månadens recept är en variation på kallskuren älgstek marinerad i örtlag.

 

6 personer:

1 kg benfritt älgkött, gärna av rostbiffen eller fransyskan

3 tsk salt

grovmald svartpeppar

 

Örtlag:

1 liter vatten

½ dl salt

1 gul lök

3 vitlöksklyftor

1 tsk svartpepparkorn

Rikligt av färska örtkryddor, t ex basilika, timjan, rosmarin

 

Putsa köttet väl och rulla det i en kryddblandning av salt och grovmalen svartpeppar, bryn sedan steken i en stekpanna. Lägg steken i en ugnssäker form och stick i en termometer i den tjockaste delen. Sätt in i ugnen på 175°. Ta ut steken när innertemperaturen visar 60°.

Under tiden koka örtlagen och låt den kallna. Lägg det varma köttet i en bunke och häll över lagen och låt köttet svalna av. Täck bunken och låt köttet stå kallt i 4–5 timmar. Ta upp köttet och skär i tunna skivor. Servera gärna med varm potatissallad.

 

vinVintips: Rendola Governo

Smakrik och fruktig italienare från 2012. Ett alldeles utmärkt vin för vilt. Smaken är som sagt fruktig och har en fatkaraktär med inslag av plommon, choklad, körsbär, kryddor, romrussin och vanilj. Ett lite dyrare vin men definitivt prisvärt. Nr: 12380 Pris: 115 kr

Lätta upp.Öltips: Gambrinus

Ljus lager med tydlig beska. Ett tjeckiskt öl med tydlig maltsmak och inslag av aprikos, örter, apelsinskal och honung. Passar utmärkt till viltkött och även som sällskapsöl efter avslutad jaktdag. Säljs i 33 cl flaska. Nr: 11489 Pris: 16:50

AKTUELLT

Bus drunknade – återupplivades mirakulöst

Borås (JJ) Magnus Erntson, Fritsla, var i helgen nära att förlora sin drever-basset-taxkorsning, Liten Bus, vid ett allvarligt drunkningstillbud. – Hon var död en stund, eller så nära död man kan vara. Men mina kompisar fick liv i henne med hjärtmassage och konstgjord andning, säger Magnus.

Jägare och fiskare i aktion mot skarvarna

Kungsbacka (JJ) Svenska Jägareförbundet och Sveriges sportfiske- och fiskevårdsförbund vill ha mer skarvjakt i Sverige. Ett första steg för de båda förbunden är en ansökan om att få börja minska bestånden i Västra Götaland.

Annonser