Jaktpremiär med rådjursspett

För många jägare är bockjaktspremiären den 16 augusti årets stora premiär. Simon Andersson, Kalmar, åker traditionsenligt iväg med ett par kompisar och jagar bock varje år.

Lika traditionsenligt är det att grilla rådjur inför premiären. Här kommer hans recept på grillad sadel.

 

4 personer:

ca 500 g rådjurssadel
1 halloumiost i tärningar
2 färska gula lökar i klyftor
1 zucchini i skivor

Marinad:

2½ dl rapsolja
2 msk sherry
1 vitlöksklyfta, pressad
1 gul lök i tunna skivor
1 tsk mejram

Blanda ihop marinaden och lägg i den utskurna sadeln. Låt köttet marinera minst 4-5 timmar i rumstemperatur. Grilla sedan sadeln på ganska hög värme så att den får en fin färg, max ett par minuter på var sida så att sadeln inte blir helt genomgrillad och torr.

 

Frilägg.Vintips:
Rendola Governo 2013

Ett rödvin från Toscana i Italien. Ett smakrikt och fruktigt vin med fatkaraktär som passar utmärkt till viltkött. Vinet produceras till 75 % av sangiovesedruvan och 25 % merlot. Alkoholhalten är 14 %. Nr: 12380. Pris: 115 kr.

 

Frilägg.Öltips:
Leo Beer

Kan vara ett kul alternativ när rådjurssadeln grillas. Leo Beer är en ljus lager med liten beska och kommer från Thailand. Smaken är maltig med inslag av örter och citrus, serveras kyld och passar också som sällskapsöl efter en jakt. Alkoholhalten är 5 %. Säljs i 33 cl flaska. Nr: 1508. Pris: 10:90 kr.

AKTUELLT

Webbradio: Han vill ha bort de svenska vildsvinen

Västra Götaland (JJ) Lantbrukaren Lennart Bogren vill ha bort vildsvinen från Sverige. – Vi markägare borde vara så förståndiga att vi förser Jesse James, Billy the kid och bröderna Dalton med fri ammunition – gör rent! säger Lennart Bogren i Jaktjournalens webbradio.

Debatt: Det kokar i Kiruna

Norrbotten (JJ) Det är trist att tvingas konstatera att debatten om samebyarnas rättigheter i fjällen påminner om invandrarfrågan för några år sedan. Då rådde närmast åsiktsdiktatur. Den som hade kritiska synpunkter på hur invandringen sköttes stämplades som rasist. Idag hamnar rasiststämpeln på den som ifrågasätter det rimliga i att samebyarna ensamma ska bestämma över jakt och fiske i fjällvärlden.

Annonser