Grillad älgbiff på planka

Den klassiska planksteken har säkert de flesta provat någon gång. Med utskuren och grillad älgbiff når den ännu större höjder. Helt suveränt gott och festligt. Och som vanligt gäller det att hålla reda på styckdetaljerna så att du hittar rätt köttbit i frysen. Starta upp grillen och olja in plankorna. Lycka till!

6 portioner:

1 kg utskuret innanlår av älgkalv
1 knippe sparris
2 fina röda tomater

Marinad:

3 dl rödvin
3 msk hickory liquid smoke
3 msk farinsocker
2 msk soja

Duchessepotatis:

1 kg mjölig potatis
3 äggulor
1 dl grädde
3 msk olja
3 msk smör

Kryddsmör:

100 g rumsvarmt smör
1 pressad vitlöksklyfta
2 msk finhackad persilja
salt och peppar efter smak

Gör så här:

Blanda marinaden och marinera köttet 1 dygn i kylskåp. Ta fram köttet i tid för att bli rumstempererat innan grillning.

Koka sparrisen. Koka potatisen och pressa den. Blanda i övriga ingredienser och smaka av med salt och peppar.

Lägg moset i en spritspåse. Värm upp plankan i ugnen ca 10 min på 250 grader. Spritsa sedan moset runt kanterna. Blanda smör och kryddor. Dela tomaterna på mitten, toppa ovanpå med kryddsmöret. Placera den lätt grillade köttbiten i mitten på plankan tillsammans med den kokta sparrisen och den kluvna tomaten. Gratinera i ugnen ca 10–12 min eller tills moset fått fin färg i 250 grader på grillvärme.

 

Lätta upp något.Frilägg.Vintips:
Amicone 2011

Ett fruktigt och smakrikt vin från Italien som passar alldeles utmärkt till grillat vilt. Smaken är fruktig med inslag av fat, mörka körsbär, vanilj, katrinplommon, peppar och salvia. Alkoholhalten är 14,5 procent.
Nr: 74756.
Pris: 93 kr.

 

Lätta upp. Frilägg.Öltips:
Guinness Extra Stout

En välsmakande irländare som passar utmärkt till viltkött. Här finns en tydlig beska med inslag av kaffe, soja och lakrits. Färgen är tät och brunsvart. Alkoholhalten är 5 procent. Säljs i 33 cl flaska.
Nr: 1561.
Pris: 17,90 kr.

AKTUELLT

Hur stoppas aktivister som saboterar vargjakt?

Västmanland (JJ) Aktivister stör vargjakten i Kölstareviret i Västmanland. – Det är märkligt att polisen inte agerar, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen i Jaktjournalens webbradio. Men polisen meddelar att utredning pågår.

Evalds företag ruinerades av Naturvårdsverket – nu stämmer han staten

Evald Hellgren bedrev en blomstrande näringsverksamhet i Örträsk i Västerbotten när Naturvårdsverket felaktigt drog in tillståndet för hans populära vildsvinsfälla Sinkabirum. Två år senare fick han rätt i kammarrätten, som konstaterade att Naturvårdsverket överhuvudtaget ”inte haft fog för sitt beslut” – men då hade hans firma ruinerats. Evald vände sig till Justitiekanslern för att få ersättning för sina förluster men fick avslag med motiveringen att Naturvårdsverkets fel inte varit tillräckligt ”uppenbart”. Nu stämmer Evald Hellgren staten med hjälp av Centrum för rättvisa.

Annonser