Färsbiffar av rådjur

I dag finns rådjuret i stort sett i hela landet. Från Skåne i söder till Norrbotten i norr. Ett fantastiskt vilt som dessutom håller mycket hög kvalitet som köttråvara. Vill man lyxa till färsbiffarna är rådjursfärs med lingonsås ett utmärkt val. Passar utmärkt till den finaste middag.

4-5 personer:

1 gul lök, finhackad
2 msk ströbröd
1 dl vispgrädde
600 g finmald rådjursfärs
1 ägg
2 tsk salt
2 krm svartpeppar
3 msk smör till stekning

Lingonsås
2 dl crème fraiche
1 dl rårörda lingon

 

Gör så här:

Bryn den hackade löken gyllengul och mjuk. Låt ströbröd och grädde svälla en liten stund. Blanda samman lök med köttfärs, ströbrödsblandningen, ägg och kryddor. Forma till ganska tjocka biffar. Stek biffarna i smör på medelvärme.
Blanda såsen. Servera med stekt karljohan eller annan god svamp och hemlagat potatismos.

Frilägg.

VINTIPSET

FERNGROVE CABERNET
SAUVIGNON 2013

Tveklöst ett prisvärt rödvin från Australien. För 99 kronor får man ett vin som passar utmärkt till vilt. Smaken är nyanserad och fruktig med fatkaraktär. Här finns inslag av svarta vinbär, björnbär, mynta, ceder och vanilj. Sockerhalt 3,0 g/l. Alkoholhalt 14 %. Nr: 3309. Pris: 99 kr.

Frilägg.

ÖLTIPSET

KRUSOVICE IMPERIAL

Månadens öltips. I våra ögon ett säkert kort om man vill servera vilt på tallriken. Krusovice Imperial är en ljus lager som 2014 utsågs till bästa tjeckiska pilsner i World Beer Awards. Ölen är tillverkad på böhmisk malt, tjeckisk Saaz-humle och lokalt källvatten. Smaken är fyllig och balanserad med en doft av humle. Rekommenderas. Alkoholhalt 5 %. Kan beställas i 33 cl-flaskor via Systembolaget.
Nr: 89310. Pris: 16,50 kr.

AKTUELLT

Förväxling av åtelkameror

Kungsbacka (JJ) Fel kamera testades när Jaktjournalen gjorde årets stora Åtelkameratest i nummer fyra i våras. Fem kameror testades, däribland skulle Hylte Jakt & Lantmans nya modell av ScoutGuard SG 550M-14SHD Nordic testas.

Så björntätt att byn nu ordnar björnspanarcafé

Jämtland (JJ) I byn Svaningen i Jämtland är det så björntätt att hembygdsföreningen dragit igång "Björnspanarcafé". – Jag har sett säkert 100 björnar, bara kring mitt hus, berättar initiativtagaren Karin Nilsén Andersson i Jaktjournalens webbradio.

Vitlöksdoftande vildsvinskarré

Jägarna som är noggranna med styckningsdetaljer kan glädja sig åt vildsvinskarré i frysboxen. En riktig höjdare som passar bra att vitlöksmarinera. 4 personer: 800 g vildsvinskarré Marinad: 1/2 dl olivolja 2 msk Kikkomansoja 2 pressade vitlöksklyftor 2 msk honung 1 msk chili 1 tsk grovmalen svartpeppar 1 tsk paprikapulver 1 msk rött vin Tillbehör: bulgursallad

Mauser M18 – Enkel studsare för problemfri jakt

Mauser har ett sedan 140 år ett grundmurat rykte som vapentillverkare. Grunden i Mausers vapentillverkning har alltid varit tillförlitlighet och kvalitet. Mauser M 18 är inget undantag från denna tradition. Det låga försäljningspriset ger inte utrymme för extravaganser. Du får enkel studsare med det som behövs för problemfri jakt och övningsskytte.

Jura – en ren fjällmissil

När väl kopplet stryks och Jura får kommandot sök, förstår JJs utsände vad ägaren Anders Fors pratar om när han berättar att söket är något utöver det vanligt. Jura förvandlas till en vit missil som flyger fram över fjällmarken på jakt efter ripdoft. Synen av hennes fart, vidd och täta sökmönster får nog alla ägare till stående fågelhund att häpna och drömma sig bort till att någon gång själva ha en hund med det söket.

Dags att ta svinpesten på allvar

Den afrikanska svinpesten sprider sig i Europa och allt fler svenska forskare höjer ett varningens finger för risken att få in pesten i Sverige. I nuläget har svinpesten slagit ut stora delar av vildsvinsstammen i Baltikum och nyligen upptäcktes även smittan i norra Polen.

Annonser