Bästa grytan på rådjur

Rådjuret finns i stort sett i hela landet och är dessutom ett av vårt populäraste matvilt. Med all rätt då rådjursköttet enkelt kan möras och är fintrådigt.

Lyxar du dessutom till det med att göra en riktigt god gryta av rådjursköttet behöver du inte vara rädd att misslyckas. Ett av många goda recept hittar du här. Utprovat och lovordat. Lycka till!

Recept:

1 gul lök

600 g grytbitar av rådjur

1 msk smör eller margarin

4 dl vatten

3 msk mörk oxfond eller en tärning

3 msk gin

2 dl rödvin

3 krossade enbär

timjan

2 msk hjortrongelé

salt och peppar

Gör så här:

Skala och klyfta löken. Bryn köttbitarna runt om i smör eller margarin, tillsätt vatten, fond, gin, rödvin, enbär, några kvistar timjan samt löken i klyftor. Låt grytan puttra under lock ca 30 min eller tills köttet är mört. Smaka av med gelé, salt och peppar. Serveras gärna med potatisgratäng och en god sallad.

Öltips:

Aecht Schlenkerla tillverkas i Tyskland och har en maltig och något rökig smak med inslag av kavring, ljus sirap, torkad frukt, pomerans och lakrits. Passar utmärkt till mustiga viltgrytor. Alkoholhalten är 5,1 %. Flaska 500 ml. Nr: 1437. Pris: 26:90.

Vintips:

Conero Riserva är ett prisvärt italienskt rödvin som passar till olika vilträtter. Vinet är fruktigt med en kryddig smak med rostad fatkaraktär. Här finns också inslag av körsbär, choklad, korinter, plommon och kakao. Alkoholhalt 14 %, sockerhalt 3 g/liter. Naturkork. Nr: 3025. Pris: 99 kr.

Dela artikeln via e-post

AKTUELLT

Förväxling av åtelkameror

Kungsbacka (JJ) Fel kamera testades när Jaktjournalen gjorde årets stora Åtelkameratest i nummer fyra i våras. Fem kameror testades, däribland skulle Hylte Jakt & Lantmans nya modell av ScoutGuard SG 550M-14SHD Nordic testas.

Så björntätt att byn nu ordnar björnspanarcafé

Jämtland (JJ) I byn Svaningen i Jämtland är det så björntätt att hembygdsföreningen dragit igång "Björnspanarcafé". – Jag har sett säkert 100 björnar, bara kring mitt hus, berättar initiativtagaren Karin Nilsén Andersson i Jaktjournalens webbradio.

Vitlöksdoftande vildsvinskarré

Jägarna som är noggranna med styckningsdetaljer kan glädja sig åt vildsvinskarré i frysboxen. En riktig höjdare som passar bra att vitlöksmarinera. 4 personer: 800 g vildsvinskarré Marinad: 1/2 dl olivolja 2 msk Kikkomansoja 2 pressade vitlöksklyftor 2 msk honung 1 msk chili 1 tsk grovmalen svartpeppar 1 tsk paprikapulver 1 msk rött vin Tillbehör: bulgursallad

Mauser M18 – Enkel studsare för problemfri jakt

Mauser har ett sedan 140 år ett grundmurat rykte som vapentillverkare. Grunden i Mausers vapentillverkning har alltid varit tillförlitlighet och kvalitet. Mauser M 18 är inget undantag från denna tradition. Det låga försäljningspriset ger inte utrymme för extravaganser. Du får enkel studsare med det som behövs för problemfri jakt och övningsskytte.

Jura – en ren fjällmissil

När väl kopplet stryks och Jura får kommandot sök, förstår JJs utsände vad ägaren Anders Fors pratar om när han berättar att söket är något utöver det vanligt. Jura förvandlas till en vit missil som flyger fram över fjällmarken på jakt efter ripdoft. Synen av hennes fart, vidd och täta sökmönster får nog alla ägare till stående fågelhund att häpna och drömma sig bort till att någon gång själva ha en hund med det söket.

Dags att ta svinpesten på allvar

Den afrikanska svinpesten sprider sig i Europa och allt fler svenska forskare höjer ett varningens finger för risken att få in pesten i Sverige. I nuläget har svinpesten slagit ut stora delar av vildsvinsstammen i Baltikum och nyligen upptäcktes även smittan i norra Polen.

Annonser