Älgbiff på grillen

Grillat är aldrig fel.

Fira våren med en älgbiff på grillen. Bättre kan det knappast bli. Om du skött styckningen och märkt köttpåsarna är det bara att plocka upp en bit älgstek ur frysen och marinera. Njut av våren och grillsmaken.

4 personer:

4 utskurna biffar av älg, ca 150 gram styck
600 g skalad potatis
smör till stekning
salt & peppar

Marinad:

½ dl olivolja
½ dl torr sherry
½ dl Kikkoman soja
1 msk riven ingefära
½ msk krossade enbär
½ msk färska timjanblad
salt & peppar

Kryddsmör:

150 g smör
1–2 klyftor vitlök
ca 2 msk hackad persilja

Blanda marinaden och lägg i köttet. Låt marinera över dagen. Grilla biffarna några minuter på varje sida eller efter smak. Krydda med salt och nymald vitpeppar. Tillaga kryddsmöret genom att röra smöret mjukt och tillsätt vitlök och hackad persilja. Banda ihop. Strimla potatisen i små stavar. Stek potatisen tills den är gyllenbrun o mjuk. Salta och peppra lite försiktigt.
Servera den grillade biffen med kryddsmöret och den strimlade potatisen.

Lätta upp. Frilägg.Vintips:
Stellenzicht Golden Triangle Shiraz

Ett säkert kort som så många andra sydafrikanska viner när vilt ligger på tallriken. Vinet har en mycket fruktig smak med rostad fatkaraktär. Här återfinns inslag av björnbär, plommon, vanilj, myntha och choklad.
Årgång 20111. Alkoholhalt 14 %. Säljs i flaska 750 ml med naturkork.
Nr: 22095.
Pris: 107 kr.

Lätta upp. Frilägg.Öltips:
Primátor Premium Dark

Ett tjeckiskt öl med maltig smak som passar alldeles utmärkt till grillat viltkött. Förutom den maltiga smaken finns en viss sötma med inslag av torkad frukt, smörkola, rostat bröd och choklad. Alkoholhalten är 4,8 % och säljs i flaskor om 330 ml.
Nr: 1615.
Pris: 14.50 kr.

 

 

AKTUELLT

Debatt: Det kokar i Kiruna

Norrbotten (JJ) Det är trist att tvingas konstatera att debatten om samebyarnas rättigheter i fjällen påminner om invandrarfrågan för några år sedan. Då rådde närmast åsiktsdiktatur. Den som hade kritiska synpunkter på hur invandringen sköttes stämplades som rasist. Idag hamnar rasiststämpeln på den som ifrågasätter det rimliga i att samebyarna ensamma ska bestämma över jakt och fiske i fjällvärlden.

Steyr-Mannlicher Zephyr

Det är inte alltid som småviltstudsare känns som fullvuxna. Zephyr från Österrikiska Steyr-Mannlicher är ett undantag från denna regel. Småviltstudsaren känns som mycket vapen och är en stark utmanare i småviltstudsarklassen.

Ismans Yes – en spektakulär jaktmaskin

Ismans Yes har ett grundmurat ryckte som rådjursdrivare. Prestationerna under 2016 är häpnadsväckande med en seger i det stora Vegaprovet i Norge med den högsta poängen som noterats på den vackra ön utanför Brønnøysund vid Helgelandskusten. Hösten avslutades med en ny framgång med andraplatsen i Basset-SM på Öster Malma. Det var dessutom första gången Yes var i kontakt med dovvilt.

Resurser devalveras

Det finns ett inbyggt bekymmer och en underliggande föraktfull ton i att se vilt som skadedjur snarare än som resurs. Länsstyrelser har under flera år beståndsreglerat rovdjursstammarna i norr i smyg via frikostiga skyddsjaktsbeslut. Nu verkar det dock som om myndigheter och politiker gått för långt.

Vargen har kommit till paradiset

Markerna är fulla av vilt. I området norr om sjön Roxen i Östergötland är viltstammarna av älg, rådjur, hjort och vildsvin täta. Hit till paradiset har även ett vargpar etablerat sig och inom de närmaste veckorna väntas den första valpkullen i modern tid att födas i Östergötland.

Annonser