Rävstammen har återhämtat sig

SMÅLAND(JJ). Rävstammen har återhämtat sig efter att skabben slog till för med kraft för 20 år sedan och nu växer sig stammen större. Den bistra vintern tros också ha gynnat rävstammen.

Att rävstammen ökat har jägaren Jan-Olof Haage kunnat notera. Han har en gård som ligger i norra Småland.
– Varje gång jag har gått ut med hunden har jag märkt av räv. I natt i spårsnön har det varit många framme. Det har gått uppåt hela tiden, och vi grannar har försökt hålla undan räven. Men ändå kommer det mycket nytt, säger Jan-Olof Haage till Sveriges Radio Ekot.

Det är både zoologer och jägare som har noterat att det rävstammen ökat.
Den bistra vintern gynnades också stammen, bland annat för att det medförde mindre rävjakt och svaga rådjur blev till föda för räven.

Haage tycker dock att det börjar bli för mycket rävar nu och hoppas att avskjutningen ökar. 
I dag beräknas det finns omkring 150 000 rävar i hela landet.
Det här rapporterar Sveriges Radio Ekot.

0 kommentarer

AKTUELLT

Webbradio: Ingen vargjakt i norra Värmland?

Värmland (JJ) Länsstyrelsens ståndpunkt om vargpopulationen i norra Värmland har retat upp jägarnas representant i viltförvaltningsdelegationen, Lennart Johannesson. – Att kalla norra Värmland för spridningszon för varg till Dalarna är bedrövligt, säger Lennart Johannesson i Jaktjournalens webbradio.

Webbradio: Älg fälld i Jaktjournalens Vinnarjakt

Jämtland (JJ) Det går bra för jägarna i Jaktjournalens Vinnarjakt i Lidsjöberg i nordvästra Jämtland. På onsdagsförmiddagen fälldes en älg och Tomas Jonsson från Delsbo hade björn på sitt pass. Hör rapporten från jakten i Jaktjournalens webbradio.

Ännu en hund tagen av varg i gamla Rialareviret

Stockholm (JJ) På onsdagsmorgonen kom ytterligare en anmälan om en sällskapshund som blivit tagen av varg i det gamla Rialareviet. – Hundägaren säger att hon var bara någon meter från sin hund när vargen hoppade upp på stigen och tog den, berättar Mikael Pettersson vid polisen.

Varför väcker ni björnar, Brunberg?

Kungsbacka (JJ) En film på Youtube visar hur svenska forskare gräver ut och väcker en björn i vinteridet. Vi frågar Sven Brunberg på Skandinaviska björnforskningsprojektet varför de väcker björnar.

Vinnarjakt på gång

Lidsjöberg (JJ) I dag reser vi på Jaktjournalen till Ströms Vattudal för att spendera ett par jaktdagar tillsammans med fem taggade prenumeranter.

Annonser