Rävjakten har dragit i gång

Kronoberg(JJ) Den 1 augusti drog rävjakten i gång. I dag är rävstammen på en stabil nivå och det gör jakten möjlig.

Under 70- och 80-talet drabbades dock stammen hårt av rävskabben. Numera handlar det om lokala utbrott som förekommer runtom i landet.

Många jägare vill jaga räv, men kunskaperna om jakten är inte alltid så stor.
– Med rävskabben försvann traditionen med att jaga räv och ingen tränade upp bra rävhundar. Gammal fin kunskap gick förlorad. Men en ny generation jägare börjar nu lära sig detta igen och rävjakten ökar i popularitet, säger säger Daniel Ligné, riksjaktvårdskonsulent på Svenska Jägareförbundet, till Sveriges Radio P4 Kronoberg.

AKTUELLT

Bjud på Mannerströms kryddiga vildsvinsskinka

Kungsbacka (JJ) Mästerkocken Leif Mannerström bjuder nu i juletider Jaktjournalens läsare på ett härligt vildsvinsskinkerecept. Det är vilt, kryddigt och doftar jul. Överraska släkten och sätt lite guldkant på årets julbord.

Delade meningar om antal lodjur i Blekinge

Blekinge (JJ) Länsstyrelsen uppskattar att det finns mellan 15 och 20 lodjur i Blekinge län. Jägarnas Riksförbund tror att det är en kraftig underskattning och vill ha jakt på 30 lodjur i vinter.

Vargen i Arvidsjaur stött ett par mil söderut

Norrbotten (JJ) Länsstyrelsens personal har lyckats stöta vargen ett par mil från Arvidsjaur och renarna i Västra Kikkejaure sameby. – Men här har den varit förut, så den har nog bara gått sin vanliga runda, säger en renskötare i Mausjaur sameby.

Annonser